Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Сон малюка після року: все, що потрібно знати молодим батькам (частина 3)

Сон малюка після року: все, що потрібно знати молодим батькам (частина 3)
 

Найпоширеніші причини проблем зі сном у дитини після року Багато речей можуть погано вплинути на сон малюка, ось найпоширеніші з них

Відсутність режиму сну. Це – найпоширеніша і найпростіша в рішенні проблема. Малюки швидко звикають до нового, в тому числі і до графіку сну. Ви повинні встановити здоровий графік сну: дитина має лягати досить рано, щоб встигати відновлюватися. І навіть якщо спочатку малюк буде противитися такому розкладу, вона скоро до нього звикне, і буде сама ставати сонною на той час, коли буде час лягати спати.

Страхи і нічні кошмари. Будь-то монстри під ліжком чи боязнь темряви, нічні страхи дуже реалістичні для маленької дитини. Тут ви інстинктивно захочете заспокоїти малюка обіймами і поцілунками (але не залишаючись довго у дитячому ліжечку), і це правильно. Ваша підтримка – найшвидший спосіб повернути дитині спокійний сон.

Поїздка або хвороба. Ви напевно і самі знаєте, як важко буває виспатися через неприємні симптоми застуди або на «чужому» ліжку під час поїздки. Малюкові це ще складніше. У такі часи користуйтеся будь-якими засобами, щоб допомогти дитині заснути і поспати побільше: більше обіймайте і цілуйте дитину, приходьте посеред ночі, якщо вона прокинулася, читайте довше перед сном і т.д. І як тільки малюк повернеться в «колію», відразу ж повертайте його до старого графіку і звичок сну.

Чому дитина противиться сну, і що можна з цим зробити?

Тепер, коли ваш малюк навчився говорити ( «Мам, я не втомився»), відстоювати свою думку ( «Ні, я не піду спати!») і став терплячішим ( «А можна ще одну казку, будь ласка?»), час перед сном , здається, став найкращим моментом для відточування всіх цих навичок. Ось найпоширеніші причини, чому маленькі діти не хочуть лягати спати, і прості тактики впоратися з цими війнами перед сном:

Вони не хочуть здаватися. Такі вже малюки, вони відповідають «ні» практично на все, в тому числі і на пропозицію лягати спати. Ваша хитрість повинна полягати в тому, щоб «дати дитині слово», лягаючи спати. Дозвольте їй вибрати піжаму, книжку, яку ви їй будете читати, з якою іграшкою спати – так чаду буде простіше погодитися з вами і піти спати. Тільки визначтеся з усіма цими рішеннями (піжама, книга, іграшка) задовго до сну, інакше ви здивуєтеся, як надовго можуть затягнутися суперечки, сумніви і переговори.

Вони не хочуть нічого пропустити. Маленька дитина хоче бути в центрі подій і не упустити нічого цікавого. А ось ліжечко до цього відношення не має. Спробуйте пом'якшити перехід, проводячи час перед сном спокійно: прийміть теплу ванну, поговоріть про минулий день, включіть заспокійливу музику. Як тільки малюк вляжеться, не дозволяйте йому вставати з-за уявних важливих подій, які відбуваються без нього.

Вони сумують за вами. Страх розставання цілком реальний до малюків. Вони хочуть, щоб ви завжди були поруч, і це не просто примха. Справитися з цим допоможуть спокійні розмови перед сном про те, що сталося сьогодні, і що чекає завтра. Намагайтеся робити ці бесіди короткими і нудними.

Прищепити дитині здорові звички сну – одне з найважливіших ваших завдань, як батьків. Це безперечно потребуватиме чимало терпіння і винахідливості, та в довгостроковій перспективі це зіграє життєво важливу роль.

Попередня счастина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас