Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Сон малюка після року: все, що потрібно знати молодим батькам (частина 2)

Сон малюка після року: все, що потрібно знати молодим батькам (частина 2)
 

Укладаємо малюка спати: поради батькам непосид

Ці поради допоможуть вам швидше і легше укладати дитину спати, а також зроблять його сон більш міцним і здоровим.

Активний день = спокійна ніч. Забезпечте дитину фізичною і мозковою активністю протягом дня, і до вечора вона сама буде готова мирно лягти спати.

Не забувайте про вечірню рутину. Ванна, книга і ліжко – ідеальний розпорядок пізнього вечора для дитини. Ви можете поекспериментувати і з іншими варіантами, але дуже відхилятися від класики не рекомендується. Чим більше всього ви будете робити перед сном, тим важче буде укласти малюка. І повторюйте цей вироблений рутинний розпорядок щовечора в один і той самий час.

Будьте обережні з перекусами перед сном. Якщо ви дасте дитині щось солодке поїсти або попити перед сном, у неї з'явиться заряд енергії, з яким ви нічого не зробите. Краще для пізнього вечірнього перекусу виберіть маленький стаканчик молока, крекер і сир (і не забудьте після цього почистити зубки!).

Відмовтеся від ТБ і гаджетів перед сном. Сучасні педіатри говорять про те, що дитина не повинна взаємодіяти з екранами телевізора, комп'ютера і гаджетів мінімум за півгодини до сну. Все, що ви дивитеся з малюком вдень, має бути відповідним для його віку, не страшним і не викликати кошмарів. Те ж стосується і книжок, які ви читаєте дитині перед сном.

Що робити, якщо малюк не хоче лягати спати?

По-перше, не починайте війну з погрозами, через які дитина має лягти спати. Якщо малюк наполягає на тому, що хоче спати, дозвольте йому тихенько пограти з «плюшевим другом», поки не захоче. Саме дозвіл пограти створить у дитини враження, що вона виграла суперечку, і швидше за все, задоволений собою, малюк спокійно ляже спати.

Також впоратися з цим протистоянням ви можете, пересунувши післяобідній сон на злегка раніше. Так дитина сильніше втомиться до вечора і, можливо, сама мирно відправлятиметься в ліжко.

Що таке регресія (криза) сну, і що з нею робити?

Вам нарешті вдалося виробити графік сну для свого непосиди, і тепер він лягає вчасно і спить всю ніч... Але не тут-то було: малюк знову починає боротися з вашими спробами укласти його спати. Це нормально. Нові етапи в розвитку (наприклад, навчання ходьбі) або зміни в житті (як нова няня або домашня тварина) можуть стати причиною такої поведінки.

Намагайтеся відстежувати такі зміни і їхній вплив на сон крихітки, і в принципі намагайтеся уникати таких потрясінь. А ті, яких уникнути неможливо (наприклад, подорож або повернення мами на роботу), намагайтеся згладити, і як можна швидше знову виробити графік сну дитини.

Чи можна спати з дитиною після року?

Спільний сон не рекомендується немовлятам до рочку через підвищений ризик СРДС, а ось після рочку – це вже питання вподобань батьків. Але скажемо так: малюкові буде складніше навчитися спати в своєму ліжку, якщо спочатку ви будете спати разом. Плюс, батьки, які сплять на одному ліжку з дітьми, менше сплять і гірше висипаються, тому більшість експертів сходяться на тому, що і після року краще залишити чадо спати в своєму ліжку (і в своїй окремій кімнаті). Від цього виграєте і ви, і дитина.

Чи можна маляті спати на животі?

Найвищий ризик СРДС – в перші 4 місяці життя. Тому до того часу як малюк досягне однорічного віку, він може спати в будь-якій позі, в якій хоче (включаючи і сон на животику).

Попередня частина статті 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас