Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Взуття для малюків: важливі питання і відповіді на них

Взуття для малюків: важливі питання і відповіді на них
 

Як взуття може вплинути на розвиток дитячих стоп?

Взуття може зіграти важливу роль у розвитку стоп малюка. Коли дитина народжується, її стопи складаються в основному з хрящиків і жиру. У міру зростання хрящ починає тверднути, перетворюючись на кістки. І якщо форма дитячого взуття підібрана неправильно, це може стати причиною зсуву суглобів, обмежити нормальний ріст стопи, а з ним – і спектр її природних рухів.

На що варто звертати увагу в дитячому взутті?

Як тільки малюк починає ходити, йому потрібне взуття лише для того, щоб захистити стопи від гострих об'єктів, брудних і слизьких поверхонь. Зараз ключове значення має амортизація, а значить, дитині потрібна м'яке і гнучке взуття, яке буде повторювати природні рухи стопи і не обмежувати їх. Крім того, м'який матеріал захищатиме стопу дитини від гострих об'єктів і ударів.

Уникайте взуття з жорстких матеріалів, яке потрібно розношувати. Хорошим вибором стане резинова нековзка підошва з протектором, яка забезпечує хороше зчеплення. Гнучкість підошви дасть дитині можливість краще відчувати землю під ногами і краще розвивати моторику ніг і рівновагу.

Важлива і вентиляція в дитячому взутті, тому м'яка шкіра або тканина – найкращі матеріали, вони м'які і дихаючі. Вибираючи взуття для малюка, відмовтеся від синтетики, яка буде парити ніжку.

Липучки – найкраща застібка для малюка: вони щільно застібають взуття та безпечні, якщо розстебнути (на відміну від шнурків). Також зверніть увагу на те, щоб взуття було легким, щоб чаду не потрібно було докладати великих зусиль під час ходьби.

Взуття з відкритим носком, шльопанці і крокси не підходять для малечі через свою нестійкість. А ще в такому взутті малюки часто починають хапатися пальцями ніг за підошву, що може привести до їх неправильного розвитку і деформації.

Які проблеми можуть виникнути у дітей, які носять взуття неправильного розміру?

У великому взутті дитяча ніжка буде рухатися занадто активно. Крім того, вільне взуття може натирати, що загрожує не тільки мозолями, а й інфекціями. У великому взутті дитині не буде зручно – їй буде складно ходити, і спотикатися вона буде частіше. Вільне взуття нестійке, тому дитина буде намагатися хапатися пальцями за підошву, що може викликати їх деформацію.

Маленьке взуття, з іншого боку, буде обмежувати рухи стопи, її зростання і розвиток. Це також може привести до деформацій, а ще стати причиною врослих нігтів.

Як зрозуміти, що взуття підходить дитині за розміром?

Приміряючи взуття на дитину, попросіть її встати повністю на стопу і злегка зігнути коліна. У такому положенні стопа буде максимально довгою, і від п'яти до задника взуття при цьому має бути ще невеликий вільний простір (шириною з ваш мізинець). А коли стопа знаходиться в протилежному положенні, від пальчиків до носка взуття має залишатися відстань з ширину вашого великого пальця.

З огляду на те, як швидко ростуть ніжки у маленьких дітей, як часто батькам потрібно вимірювати розмір стопи дитини?

З того часу, як дитина починає ходити, до 4-річного віку її ніжка може вирости вдвічі. З огляду на такі темпи зростання, вам необхідно вимірювати ніжку малюка кожен місяць, щоб переконатися, що він ще не виріс зі свого взуття.

Чи потрібно малюкам носити шкарпетки у взуття?

Це важливе правило гігієни: всі повинні носити шкарпетки у взуття, включаючи і маленьких дітей. Шкарпетки вбирають і відводять зайву вологу, захищають від натирання і роблять носіння взуття набагато комфортнішим. Вибираючи шкарпетки для малюка, переконайтеся, що вони підходять йому за розміром, так як тісні шкарпетки будуть перешкоджати нормальному кровотоку.

Як часто малюкам потрібно ходити босоніж?

Малечі корисно ходити босоніж якомога більше. Це дає їй краще відчути поверхню, по якій вона ходить, і сприяє правильному розвитку моторики стоп, а також зміцнює їхні м'язи.

У будинку й інших безпечних приміщеннях давайте малюкові ходити босоніж. На вулиці ж, де поверхня може бути непередбачуваною, брудною, слизькою і хоч якось потенційно небезпечною, дитина повинна ходити у взутті.

Коли малюк тільки починає ходити, його рівновага неідеальна. Вам, як батькам, важливо спочатку дати йому навчитися тримати рівновагу, перш ніж взувати. Інакше це лише посилить ризик падінь і травм, а також зменшить ентузіазм вчитися ходити. Коли дитина зможе ходити з двома ручками, опущеними вниз по боках, і дивлячись вперед, можна дозволяти їй вчитися ходити у взутті.

Що робити, якщо малюк постійно намагається зняти взуття? Як змусити його ходити взутим?

Якщо дитина не ходить, у взутті немає необхідності. Якщо ж взуття необхідне, переконайтеся, що воно не перегріває дитячі ніжки. Купуйте взуття з дихаючих матеріалів і обов'язково одягайте під нього бавовняні шкарпетки. Якщо малюк постійно намагається зняти взуття, йому напевно в ньому незручно (а можливо, воно навіть спричиняє біль). В такому випадку зверніться до ортопеда за консультацією.

Як мотивувати дитину носити взуття, корисне для його ніжок?

Дітки копіюють своїх батьків буквально у всьому. Тому важливо, щоб ви самі носили хороше взуття, доглядали за ним і виробляли цю звичку у дітлахів.

Якщо ви будете вибирати взуття з дитиною, це також буде мотивувати малюка носити його. Залучаючи чадо до процесу, ви даруєте йому відчуття власної думки у виборі, а значить, взуватися крихітка тепер буде з набагато більшим ентузіазмом.

Чи можна залишати незношене взуття від старшої дитини молодшій?

Не так часто, але таке трапляється – діти дійсно іноді встигають зносити своє взуття швидше, ніж з нього виростають. Все тому, що вони ведуть себе дуже активно. Проте, якщо дитина не зносила куплену пару, це не означає, що молодша дитина зможе його доносити. Винятком може бути лише взуття, яке зберіглося в ідеальному стані і, на думку батьків, підходить малюкові за розміром і формою стопи.

Пам'ятайте: Якщо у дитини, яка носила взуття, були грибки або інфекції стопи, з цим самим взуттям ви можете передати їх наступному малюкові.

Як молодим батькам впоратися з тим, що маленькій дитині постійно потрібно купувати нове взуття, яке коштує чимало?

Все, що молоді батьки можуть заощадити на дитячому одязі, вони можуть витратити на якісне взуття для малюка. Повірте, краще нехай дитина доношує одяг за старшими дітьми, ніж носить поношене або неякісне взуття, яке може привести до довгострокових проблем зі здоров'ям. Краще купуйте одну хорошу пару взуття, ніж декілька дешевших. Подумайте, де дитина проводить найбільше часу поза домом, і виходячи з цього вибирайте взуття.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас