Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Все, що вам потрібно знати про заняття бігом під час вагітності (частина 2)

Все, що вам потрібно знати про заняття бігом під час вагітності (частина 2)
 

Заняття бігом в кожному з триместрів вагітності

Для деяких перший триместр найскладніший через нудоту і почуття виснаженості. Однак експерти кажуть, що біг може допомогти вам почуватися краще, якщо ви зможете умовити себе на це. Звичайно, якщо нудота настільки сильна, що ви не можете втримати в собі ніяку їжу, від тренувань краще відмовитися.

Зате другий триместр вагітності може стати справжнім «медовим місяцем» для ваших тренувань. Нудота відступає, а енергія повертається. Після легких тренувань на початку вагітності ви можете підсилити навантаження в другому триместрі.

Однак з огляду на те, що ваші зв'язки слабшають, щоб підлаштуватися під зростаючого малюка, у вас можуть з'явитися нові болі – внизу спини (можливо, тільки з одного боку) або оперізуючі внизу живота. Справитися з цією проблемою вам допоможе бандаж, який створить підтримку зростаючому животику.

Коли починається третій триместр, багато майбутніх мам розуміють, що з бігом поки що пора зав'язати. У вас може не бути бажання, або ж болі в спині і животі можуть просто не давати тренуватися. Хоча, тут можуть бути і винятки. Перш за все, вам потрібно прислухатися до власного самопочуття, і ні в якому разі не бігати через силу і біль. Якщо ви хочете і можете бігати – бігайте, якщо ні – то припиняйте.

Повертаємося до бігу після пологів

Після пологів вам може знадобитися кілька тижнів на відновлення, перш ніж вам можна буде бігати. І хоч деякі скажуть, що можна почати тренування і раніше, краще почекати 6 тижнів до огляду, а потім запитати у лікаря. Справа в тому, що після пологів ваші зв'язки будуть дуже ослаблені, тому дуже схильні до травм. Якщо ж вам не терпиться повернутися до тренувань, почніть ходити або тренуватися на еліптичному тренажері на легкому режимі.

Якщо ви хочете швидше зміцнити м'язи і зв'язки живота і спини після пологів, стійте в планці по 5 хвилин на день. Але, знову ж таки, не перенапружуйтеся. Ви і так носите дитину, що вже дає навантаження на м'язи – це і так непогане тренування.

Будьте терплячі і не очікуйте багато чого занадто рано. Це як відновлення після травми – вам потрібно на це час. Але коли цей час мине, ви, можливо, відчуєте себе ще сильнішою і енергійнішою, ніж раніше. А можливо, так буде після кожної вашої вагітності.

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас