Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що трапиться, якщо не грати з дитиною? (частина 2)

Що трапиться, якщо не грати з дитиною? (частина 2)
 

Уявіть собі світ, в якому ви могли б проводити по півгодини часу щодня з кожним зі своїх дітей. Як би цей час допоміг вам зблизитися? Що б ви робили протягом цих 30 хвилин?

Насправді, багатьом батькам складно придумати, чим би вони зайнялися з кожною дитиною окремо. Сьогодні ця ситуація настільки рідкісна, що сучасні батьки часто уявити собі не можуть, чим би займалися з дитиною, якби видалася можливість проводити з нею півгодини абсолютно вільного часу щодня. Все це через зайнятість в гонитві за кар'єрою або заробітком, або навіть просто від нерозуміння важливості такого проведення часу з дітьми.

Насправді, сучасним батькам потрібно подолати безліч бар'єрів

1. Для деяких батьків час – головна проблема

Ви повинні розуміти, що спільний час з дитиною не обов'язково має відволікати вас від справ, запланованих на день. Дитина може грати і допомагати вам, поки ви складаєте білизну після прання, миєте підлогу, готуєте вечерю. Звичайно, з «допомогою» чада ці справи будуть займати більше часу, але це час, який необхідний малюкові, і його цілком можна вбудувати в повсякденну рутину.

2. Ще одна складність у деяких батьків – вони не знають, що робити з дітьми

Є три типи ігор, в які вам варто грати з дитиною. В ідеалі малюкові необхідне поєднання творчих, конструктивних ігор та ігор на уяву.

• Творчі ігри дають можливість дітлахам і їхнім батькам, нарешті, зайнятися проектом, про який вони давно думали. Це може бути будь-яка творчість: малювання або ліплення, фотографування, вишивання та в'язання тощо.

• Конструктивна гра може бути кожен раз різною і не обов'язково тривати довго. В цей час дитина буде розвивати мислення і логіку, зорово-моторну координацію, тренувати навички самоорганізації та самоконтролю.

• Ігри на уяву – невід'ємна частина здорового розвитку дитини. Це будь-які ігри, в яких дитина вигадує власний світ або копіює сценарії з улюблених мультиків і передач, обігрує ситуації з дорослого життя (догляд за лялькою, чаювання з плюшевими ведмедиками і т.д.) або пробує на собі різні професії.

3. Останній бар'єр – деякі батьки забувають про плани провести час з дитиною

Іноді це просто випадає у нас з голови. Ми так зайняті повсякденними справами, що просто забуваємо зосередитися на побудові і розвитку відносин з дітьми. Але спілкування і гри з дитиною повинні стати невід'ємною частиною ваших повсякденних планів і бути завжди в пріоритеті.

А тепер уявіть, що всі ці бар'єри зникли. У вас раптово з’явилася купа часу, ви знаєте, як грати з дитиною і кожен день приділяєте їй час. У цій ситуації малюк почувається в безпеці, впевненим в собі, здатним досліджувати навколишній світ, сміливим для того щоб ризикувати. І, звичайно ж, він відчуває міцний зв'язок з вами, своїми батьками.

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас