Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що трапиться, якщо не грати з дитиною? (частина 3)

Що трапиться, якщо не грати з дитиною? (частина 3)
 

Батьківство забирає час, і це складно. Так, деяким воно дається легко, але всі ми знаємо, як складно буває збалансувати всі сфери свого життя в сучасному шаленому ритмі. То ж багато сучасних батьків роблять одні й ті ж самі помилки у вихованні своєї малечі.

Топ-3 помилки, які роблять сучасні батьки

1. Я просто не можу знайти на це час. Повірте, багато батьків страждають від нестачі вільного часу. Але ви можете це зробити – викроїти 10-15 хвилин на спілкування і гри з дітьми цілком можливо. Просто зробіть це замість того, щоб в черговий раз залипнути в улюбленій соціальній мережі, або відкладіть прання на наступний день, і сфокусуйтеся на своїй малечі.

2. Ігор та спілкування з однолітками достатньо. Багато батьків вважають, що якщо дитина регулярно спілкується і грає з однолітками, їй цього достатньо. Але батьківська увага не стає від цього менш необхідною, адже саме ви повинні надавати дитині всі можливості для емоційного розвитку і дорослішання її, як особистості. Однолітки не можуть стати для дитини тим орієнтиром, яким для нього є ви, тому спілкування і ігри з батьками необхідні кожному малюку.

3. Менша участь батьків у житті дитини робить її незалежною. Батьківство, яке не створює міцного зв'язку між вами і дитиною, не зробить її незалежною. Воно зробить з чада людину, яка постійно шукає схвалення, тому що ніколи не одержувала його вдома. А ще таке батьківство створює атмосферу напруженості і нестабільності.

7 речей, які ви можете зробити зараз, щоб у вас було більше спільного часу з дитиною

1. Грайте в ігри, в яких немає переможця. Замість суперництва, грайте у ігри, в яких ви працюєте спільно, щоб досягти мети.

2. Вибирайте по черзі, як провести час разом. Вибір батьків буде заохочувати нові ідеї у дитини; а вибір дитини подарує їй же самій почуття свободи і самостійності.

3. Читайте або співайте разом. Дослідження показали, що спільний спів або читання створює міцний емоційний зв'язок між людьми. Використовуйте такі активності, щоб зблизитися з дитиною.

4. Створіть щось з підручних засобів , використовуючи нестандартні матеріали для творчості. Ресайклінг – не тільки цікава творчість, а й прекрасна можливість прищепити малюкові любов до природи.

5. Побудуйте щось. Це може бути замок з піску, висотка з блоків конструктора, будинок з картонних коробок – та що завгодно! Головне – зробіть своє творіння великим і красивим, якомога більш оригінальним.

6. Ставте нові питання. Замість того щоб щовечора цікавитися у дитини, як пройшов її день, спробуйте ставити нові, більш конкретні питання. Крім того, навіть просте запитання «Як пройшов день?» можна поставити цікавіше, запитавши «Що сьогодні було хорошого/поганого?». Так ви уникнете звичайної відповіді «нормально» і зможете по-справжньому поспілкуватися з дитиною.

7. Проводьте разом час перед сном. У цей час дітлахи стають максимально відкритими до спілкування і можуть розповісти про свої почуття й емоції, події дня більше, ніж зазвичай розповідають.

Виділяти час на спілкування і ігри з дітьми просто необхідно. Це допоможе не тільки дітям, але й вам бути ближче до них. Як відомо, батьки, які досягли успіху в батьківстві і задоволені ним, краще справляються і поводяться спокійніше в стресових ситуаціях, а також відчувають менше стресу і почуваються щасливішими по життю.

Так, життя складне! І, тим не менш, ми не повинні втрачати можливість поспілкуватися зі своїми дітьми.

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас