Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що потрібно дитині для щастя?

Що потрібно дитині для щастя?
 

Усі хороші батьки хочуть, щоб їхня дитина була щасливою. Та не кожен знає, як цього досягти, що конкретно слід робити, та що, навпаки, не допускати по відношенню до дитини.

Щастя – це стан задоволення життям. Дітям для цього потрібно зовсім небагато.

1. Спокійна сімейна обстановка. Діти хочуть жити в домі, де існує комфортний соціально-психологічний клімат. Де всі члени сім’ї спокійні, розслаблені, привітні одне з одним. Це можливо за обставини, якщо батьки самі щасливі, задоволені життям. Адже батьки не зможуть забезпечити дітей щастям, якщо вони самі не щасливі. Не можна дати своїм дітям те, чим не володієш сам.

2. Повага. Нажаль, батьки часто ставляться до дітей, як до людей меншовартісних. Вони дозволяють собі кричати на них, бити, залякувати та ображати їх, принижувати, в тому числі в присутності інших людей. Якщо батьки хочуть, щоб їхня дитина була щасливою, їм слід ставитися до неї із повагою. Відноситися як до повноцінної і рівноцінної особистості, якою дитина, власне кажучи, і є.

3. Увага. Звичайно, дітям хочеться і отримати нову іграшку, й дивитися цілодобово мультики. Та найбільше вони хочуть батьківської уваги. Діти щасливі, коли батьки, полишивши всі справи, спілкуються і граються із ними, проявляючи щирий інтерес до них. Усім дитячим психологам і педіатрам відомо, що діти, які не отримують у достатній кількості батьківську увагу, постійно хворіють. І не тому, що в них поганий імунітет, а тому що захворівши, вони нарешті отримують від батьків таку бажану увагу, якої не мають, будучи здоровими.

4. Улюблені заняття. Для щастя дітям потрібно займатися тими справами, які приносять їм задоволення. Малювати, стрибати на батуті, їсти солодку вату, танцювати, читати, гуляти з друзями, навіть грати в комп’ютерні ігри (але це заняття має бути суворо дозоване відповідно до віку!).

5. Розвиток. Для щастя дитині потрібен постійний розвиток, а також часта зміна обстановки, яка теж призводить до розвитку. Нажаль, життя багатьох дорослих протікає у системі «дім-робота-дім». У такій родині життя дітей протікає у подібній системі: «дім-дитячий садок-дім» або «дім-школа-дім». Іноді в систему включається відвідування гуртка. Щоб діти почували себе щасливими, потрібно якомога частіше водити їх в цікаві для них місця. Це може бути поїздка в інше місто на екскурсію, похід в цирк, кафе, дитячий театр, на концерт, турпохід в ліс чи до річки та багато-багато іншого.

Водячи дітей у різноманітні місця, обов’язково звертайте їхню увагу на все, що оточує вас у цей час (цікава форма дерева чи відмінність у формі листя різних дерев, спів пташки чи її вигляд тощо). Це моменти близькості між батьками та дітьми, які роблять щасливими усіх.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас