Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як виховати щасливу дитину

Як виховати щасливу дитину
 

Сучасні батьки повинні стати не тільки другом і товаришем для свого малюка, але і педагогом, і психологом. Потрібно розуміти свою дитину, її бажання і потреби. Прагнення кожної людини - знайти в житті щастя і бути щасливим. А ось що для цього потрібно?


Поняття щастя у кожного різний. Не треба заглядати в довідники або тлумачні словники. Можна запитати в самого себе, що для вас значить слово «щастя»? Швидше за все, це коли збувається ваша мрія, коли ви досягли того, до чого так довго йшли. Щасливою може бути подія - весілля, народження дитини, покупка житла. Але щастя мінливе і швидкоплинне. Тому вічно щасливою людина бути не може.

Але у дорослих і дітей поняття про щастя різне. Дорослий цінує достаток, а дитина різні дрібниці, які приносять радість. Дорослі вважають, що якщо дитина сита і одягнена - значить, вона щаслива. Але для маляти це не головне. Для карапуза набагато важливіше усвідомлювати, що:

- Батьки його люблять;

- Він захищений і знаходиться в безпеці;

- Він унікальний і відчуває себе особистістю;

- Батьки цікавляться його думкою, і він може приймати участь у дорослих справах;

- Батьки підтримують його в будь-яких починаннях.

Як ви бачите, щастя зовсім не в матеріальних речах, а в стосунках. Тому приділяйте дитині більше уваги і любові. Варто пам'ятати про те, що неможливо виростити щасливу дитину без:

- Терпіння;

-Поваги до власної дитини;

-Заохочень і похвал;

-Розвитку індивідуальних особливостей та особистісних якостей;

- Віри в світле майбутнє малюка.

Ви повинні почати з себе. Наскільки ви щасливі у своєму житті? Чого вам не вистачає? Як ви ставитеся до щастя? Почавши з себе, вам стане трохи зрозуміліше, що потрібно вашому малюку. На особистому прикладі говоріть про якісь поняття. Прислухайтеся до дитини, що вона просить і чого хоче. Виконання її бажань - це вже перший крок до щастя. Задумайтеся, чи зручний одяг ви купуєте дітям, які іграшки та ігри цікавлять малюка. Можливо, він давно просить вас купити якусь бажану річ.

Пам'ятайте, що щасливі дітки оптимістичні і не схильні до агресії, депресій і тривожності. Вони ростуть впевненими і життєрадісними людьми. Починання їм даються легше і простіше, ніж песимістично налаштованим людям.

А найголовніше - щасливі діти ростуть у щасливих батьків!

Автор: Зайцева Ірина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Чому ми кричимо на своїх дітей?

Ми всі цілком адекватні люди і люблячі батьки. Але, на жаль, бувають такі моменти, коли ми кричимо на своє чадо. І не просто кричимо, а репетуємо, що, в принципі, нам не властиво. Ви можете просто, не стримуючи себе накричати і вилаяти свого малюка, а потім шкодувати про скоєне. Однак, крик - це не найкраща альтернатива у вихованні, до того ж дитина може звикнути до вашого крику і взагалі на вас ніяк не реагувати.

Як виробити у дитини самостійність

Ми бажаємо бачити своїх дітей самостійними і відповідальними. Адже самостійність - це дуже важлива й цінна якість, необхідна кожній людині в житті, і виховувати її необхідно з раннього дитинства. Найчастіше дітки прагнуть самі зробити щось самостійно. І для батьків головним завданням є підтримка їх у цьому.

Чи вміє ваша дитина концентрувати увагу?

Вирішальне значення для результатів будь-якої праці має здатність концентрувати увагу. Дитина, яка вміє уважно слухати вчителя в школі, легше засвоює матеріал і витрачає менше часу для виконання домашніх завдань. Завдяки цьому має більше часу на відпочинок і розваги.

Як характер мами впливає на дитину?

Ні для кого не секрет, що багато в чому виховання і розвиток дитини безпосередньо залежить від того, яким характером володіє її мама. Безумовно, виховуючи свою дитину, любляча мама намагається прищепити їй тільки найкращі і правильні життєві цінності, зробити дитину доброю, працьовитою і розумною людиною. Але іноді буває, що захоплюючись якимись стереотипами, мами забувають про головні правила розвитку та виховання своєї дитини. Отже, давай дізнаємося, яким характером володієш ти, і яку дитину ти в результаті виростиш?