Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Котра година? Вивчаємо час цікаво

Котра година? Вивчаємо час цікаво

Якщо у вашій родині настав момент, коли потрібно малечу знайомити із поняттям “Час”, не зволікайте та перетворіть вивчення годинника та календаря на захопливу подорож у часовому просторі.

Дитина розуміє час зовсім не так, як дорослі. Вона не може збагнути, чому граючись, час плине швидко, а чекаючи – повільно. Тому і пояснювати треба в ігровій формі, адже інформацію дітлахи сприймають саме через гру.

Тож коли починати?

Дітлахи більш свідомо помічають різницю у часі (години, день, тиждень) приблизно в 5 років, починають розрізняти послідовність подій та вчаться рахувати. Це той час, коли потрібно відкривати для них загадковий світ календаря й таємниці годинника. А допоможуть в цьому батьківська уява та зошити “Я вмію визначати час” (вид-во “Ранок” ТМ “АРТ”). У цьому зошиті процес навчання поєднали із різноманітними життєвими ситуаціями і перетворили на захопливу гру. Адже малечі набагато зрозумілішим є те, що пояснюється на прикладі із її життя, з того, що її оточує.
зошити Я вмію визначати час

З чого починати?

Пори року vs Рік

Розкажіть про красу пір року. Запитайте у малечі чим вони відрізняються, яку пору року вона полюбляє найбільше та чому. Та загляньте до зошита “Я вмію визначати час”, там дітлахи збиратимуть валізу мандрівника та підбиратимуть святкові листівки для кожної пори року. Після цікавих мандрівок вивчайте рік. Розкажіть у якому році малеча з’явилася на світ. У якому тато, чи бабуся із дідусем. У зошиті маленькі монстрики підготували лінію часу, вони з радістю навчать дітлахів нею користуватися та допоможуть порахувати скільки років рідним та близьким.

Місяць vs Тиждень

Пригадайте казку про 12 місяців або ж бабусину мудрість про кісточки на руках, за допомогою яких можна вирахувати скільки днів має місяць, 30 чи 31. Згуртувавши 4 тижні в одне ціле, розкажіть малечі, що неділя має 7 днів - це 7 братів та сестер. У кожного своє ім’я. Всі вони різні, але є щось, що їх об’єднує - родина, яка називається “Тиждень”. Можна вигадати цілу розповідь - фантазуйте разом із малечею. А разом із Мишком (“Я вмію визначати час”) малеча вирушить у подорож та відвідає острова-місяця. З’ясує, який місяць знаходиться між лютим та квітнем, а який після жовтня. До речі, шукаючи місяця, не заблукайте у лабіринті серед ялинок. А з Даринкою сплануйте справи на весь тиждень. Монстрики ж, у свою чергу, підготували дітлахам невеличкий мозковий штурм - різноманітні питання, на кшталт: що буде завтра, якщо сьогодні четвер?
зошити Я вмію визначати час

День vs Доба

Говорячи про день, візьміть до рук календар, познайомте малечу із вихідними, будніми та святковими днями. Поясніть, чим вони відрізняються та чому позначені різним кольором на календарі. Розмістіть його на видному місці та запитуйте який сьогодні день та скільки днів залишилося до вихідних або до якогось свята. Потім познайомте малечу із поняттям “доба”. Пригадайте загадки про день та ніч. Розкажіть історію про Сонечко та Місяць, які мандрують світом. Скористуйтеся зошитом “Я вмію визначати час”. Він містить вправи, де малечі потрібно вирізати різні справи та клеїти їх до відповідного часу доби (ранок, обід, вечір). Різними кольорами позначати дні. Заповнити календар на поточний місяць. Записати дати, а також намалювати погоду дня.

Години vs Хвилини

Далі на дітлахів чекають захопливі пригоди разом із годинниковими стрілками. Спробуйте з малечею виготовити власноруч годинник. Розкажіть, чому в добі 24 години, а на годиннику 12. Познайомте з різновидами годинників. У зошиті є різноманітні завдання, де потрібно приклеїти механічні та електронні годинники відповідно до вказаного часу, перевести будильники на півгодини вперед, чи навіть на 4 години назад. Визначити о котрій годині полетять пасажири. А ще малеча візьме участь у квесті на перевірку знань.
зошити Я вмію визначати час
Використовуйте ці вправи в повсякденному житті, вигадуйте свої завдання і знайомство малечі із часовим простором пройде легко, просто та цікаво. До того ж, до завдань надаються рекомендації, доступні роз’яснення, варіанти додаткових ігор, підказки батькам та яскраві ілюстрації. А гра “Пиши-витирай” допоможе закріпити отримані знання.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас