Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чим зайняти дитину під час карантину?

Чим зайняти дитину під час карантину?
 

Отже, ми на карантині. Школи, садочки і дитячі центри закриті, а батьки «застрягли» з малечею вдома. Але ж діти – жахливі непосиди. Висидіти вдома цілих три тижні для них – справжня мука, і справжнє випробування – для нервової системи батьків.

Що ж робити з малечею і її невичерпною енергією вдома? Чим її зайняти? І взагалі, чи варто розповідати дітям про коронавірус?

Як говорити з дітьми про коронавірус Covid-19?

Експерти настійно рекомендують розповідати дітлахам про коронавірус, тільки якщо вони про нього питають. Але дітки цікаві, тому, напевно, почнуть цікавитися новими порядками карантину і хворобою, через яку їх ввели. Ви можете розповісти простою мовою про те, що зараз ходить хвороба, і всім потрібно бути обережними. Щоб захистити себе від неї, потрібно мити ручки і дотримуватися правил гігієни. А також цей час потрібно пересидіти вдома, щоб вірус не поширювався і зник.

Як зайняти дитину під час карантину?

Порада 1: Дотримуйтеся рутинного графіку

Експерти наполягають на тому, щоб навіть на карантині діти продовжували дотримуватися звичного графіку. Як би спокусливо не було влаштувати повні канікули і розвалитися перед телевізором, така різка зміна режиму може стати джерелом стресу для дитини.

Звичайно ж, в домашніх умовах ви не можете забезпечити дитині такий самий розпорядок дня, як зазвичай, але ви можете зробити його максимально схожим. Знаючи, що і коли буде відбуватися (коли потрібно вчитися, коли слід приділити час прибиранню в кімнаті, коли можна пограти і т.д.), чаду буде набагато простіше впоратися з ізоляцією в будинку.

Порада 2: Залишайтеся на зв'язку

Для дітей особливо важливе спілкування з друзями, яких вони регулярно бачать в школі і на тренуваннях. Тому дозвольте дітлахам спілкуватися з ними по відео зв'язку, а також регулярно здзвонюйтеся з родичами – як з тими, що живуть далеко, так і з тими, хто живе у вашому місті.

Viber – популярний вибір, але також для відео зв'язку ви можете використовувати Skype, WhatsApp і навіть Facebook.

Порада 3: Гуляйте у дворі

Незважаючи на те, що діткам заборонено з'являтися в людних місцях, ви все ж можете гуляти з дитиною на вулиці, щоб дати вихід її нестримній енергії. Якщо у вас є можливість вийти на подвір'я приватного будинку або на дитячий майданчик у вашому дворі, користуйтеся нею. І навіть якщо там будуть грати інші дітлахи, нічого страшного. Просто підійдіть до питання творчо і запропонуйте ігри, в яких малечі не потрібно торкатися один одного або близько підходити (як, наприклад, хованки).

Піші прогулянки і пробіжки – ще одна цікава і дуже корисна активність. Ви можете відправитися до парку або найближчої лісопосадки. А в цей час, щоб дитині було ще цікавіше, влаштувати полювання за «скарбами», які за розміром менше долоні. Або ж пошуки скарбів можна влаштувати у власному дворі, сховавши «скарби» і намалювавши до них карту.

Порада 4: Влаштуйте танцювальну вечірку

Якщо на вулиці холодно або у вас немає під будинком місця, де можна безпечно погуляти з дитиною, влаштуйте веселу вечірку вдома. Ви можете програти в танцювальні ігри на приставці, можете підшукати декілька танцювальних конкурсів типу лімбо або просто вдосталь потанцювати з малечею під улюблену музику. А якщо є час і натхнення, то можна і зовсім придумати свій власний танець під обрану разом з дітлахами пісню.

Порада 5: Попросіть дітвору допомогти по господарству

Експерти рекомендують залучати дітей до домашніх справ уже з 3 років. Тому сміливо просіть дітвору допомагати вам завантажувати і вивантажувати прання, готувати, прибирати (хоча б у себе в кімнаті). Тільки вибирайте завдання, що відповідають віку дітей.

Крім того, карантин і домашня ізоляція – відмінний привід перебрати речі в гардеробі, іграшки і позбутися від зайвого мотлоху в будинку. Проведіть цей час з користю, адже зараз – саме час для весняних оновлень!

На замітку мамам малюків: Якщо ви як раз збиралися привчати дитину до горщика, зараз – дуже зручний час для цього. Ви більшість часу проводите вдома і перебуваєте поруч з малям, то ж процес привчання напевно пройде максимально ефективно.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас