Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Панікуєте через коронавірус? – Ось, що ви можете зробити з цим!

Панікуєте через коронавірус? – Ось, що ви можете зробити з цим!
 

Здається, весь світ говорить про коронавірус COVID-19. Інтернет переповнений різноманітною інформацією про все, що з ним пов'язано, а ваші родичі і співробітники (якщо ви, звичайно, не працюєте вже вдома) жваво обговорюють все прочитане про нього в соціальних мережах.

Вірус COVID-19 і пов'язаний з ним карантин стали причиною суспільного неспокою, і навіть паніки. Тому, це не дивно, якщо і ви починаєте серйозно переживати з приводу хвороби. Гарні ж новини в тому, що ви можете дещо зробити, щоб не піддатися загальній паніці.

По-перше, ви повинні розуміти, що респіраторні віруси – не новинка для сучасного медичного співтовариства, і лікарі знають, як боротися з подібними захворюваннями. А смертність, яка вас може лякати, у коронавірусу значно нижча, ніж навіть у сезонного грипу.

По-друге, ви повинні знати, що можете себе захистити. Адже захищатися від коронавірусу потрібно тими ж засобами, що і від грипу та інших інфекцій. Регулярне і ретельне миття рук з милом, захисна маска на обличчя, ніяких дотиків до лиця і контактів з хворими людьми. Також намагайтеся уникати людних місць і при можливості пересидіти карантин вдома.

Поки що коронавірус може бути непередбачуваним, але вам варто зосередитися на тому, що ви можете контролювати. Як людина, ви можете відчувати цілу гаму емоцій, коли чуєте і читаєте новини про COVID-19. В тому числі, ви ненавмисно можете піддатися паніці, яка не принесе ніякої користі.

Ви зможете розпізнати паніку за такими симптомами:

- поганий сон;
- складності з концентрацією;
- агресія, занепокоєння, переживання і паніка;
- надчутливість до свого організму і здоров'я;
- почуття безпорадності;
- страх перед людьми, які кашляють або виглядають хворими;
- соціальна ізоляція.

Як впоратися з панікою через коронавірус?

Відчути себе спокійніше в період карантину через COVID-19 вам допоможуть наступні поради:

Фільтруйте інформацію. Звичайно ж, вам важливо отримувати актуальну інформацію, але шукайте її на надійних, офіційних ресурсах. І будьте дуже обережні з тим, що ви читаєте в Інтернеті, особливо в соцмережах – фільтруйте і аналізуйте, а не довіряйте всьому підряд.

Зосередьтеся на інших важливих речах. Не дивлячись на те, що ви хочете залишатися поінформованими про коронавірус, постійне читання новин про нього може вводити вас в паніку і занепокоєння. Відпочиньте від соціальних медіа та постійних обговорень на тему COVID-19 і зосередьтеся на речах, які мають значення у вашому житті. Зараз, під час карантину, у вас є час побудувати плани і стратегії подальшого розвитку, знайти нові хобі, підучитися для роботи, зайнятися спортом, зробити упор на здорове харчування і т.д.

Будьте розсудливі. Зрозумійте, що не всі люди, яких ви зустрічаєте, і з якими контактуєте, заражені вірусом COVID-19. Не божеволійте, але дотримуйтесь рекомендованих правил карантину – зосередьтеся на тому, на що ви можете вплинути.

Постарайтеся дотримуватися нормальності. Це може бути складно, з огляду на закриті школи, кафе і перукарні, а також саму концепцію «соціального дистанціювання». Ви напевно тільки про це і думаєте. Але постарайтеся, наскільки це можливо, дотримуватися повсякденної рутини. Саме вона дарує багатьом людям (особливо дітям) відчуття спокою і безпеки. Спіть, їжте, тренуйтеся за розкладом. Додайте в повсякденний графік заняття, які приносять вам задоволення, і на які раніше часу у вас не було.

Якщо ж ви розумієте, що ніяк самотужки не можете впоратися з цим руйнівним почуттям постійного занепокоєння і паніки, зверніться до психолога. Фахівець допоможе вам знайти справжню причину проблеми і дієвий спосіб впоратися з цим завданням.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас