Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Передшкільний шопінг: діти під впливом соцмереж змушують батьків переплачувати

Передшкільний шопінг: діти під впливом соцмереж змушують батьків переплачувати
 

Дітлахи щороку просять, щоб батьки купили їм до школи все найкрасивіше. Та тепер ця тенденція посилюється, завдяки впливу інфлюенсерів з соцмереж. Як показали дослідження, від цього багато в чому залежить те, як сучасні батьки витрачають свої гроші на передшкільний шопінг.

У дослідженні взяли участь більше 2000 батьків, 60% з яких визнали, що на wish-list їхніх школярів впливають смаки в їхній компанії і соціальні мережі. І половина цих батьків зізнається в тому, що купує ці речі дитині до школи, тому що для неї це важливо.

Сама ідея не відставати від трендів посилюється соціальними мережами, коли ціла армія інфлюенсерів підказує дитині, що їй «потрібно» в цьому році. І це може перетворити передшкільний шопінг на справжній головний біль. Але полегшити цей процес можна, заздалегідь склавши план покупок (і краще це робити разом зі школярем), а також обмеживши бюджет на кожен товар. Таким чином, дитина буде розуміти обмеженість ваших можливостей і буде вчитися розставляти пріоритети в межах виділеного бюджету.

Далі в статті ми поговоримо про те, що думають про все це сучасні батьки, і як вони справляються з цим.

Ключові моменти:

• Практично всі батьки (97%) дітей від дитячого садка до перших курсів ВНЗ планують покупки до нового навчального року.

• Половина батьків (50%), які планують покупки до школи, вважають, що вони на цьому розоряться. У минулих роках, для порівняння, так вважали більшість батьків.

• 6 з 10 батьків (60%) зізнаються в тому, що їхні діти, складаючи wish-list до школи, піддаються впливу соцмереж, а 67% - впливу друзів у своїй компанії.

• Більше половини (52%) батьків говорять про те, що відчувають тиск з боку дітей, коли ті випрошують купити їм до школи те, що їм хочеться. І як правило, це коштує дорожче, ніж батьки планували витратити.

Як не піддатися тиску з боку соцмереж і однолітків дитини?

Більше половини батьків зізналися в тому, що на їхніх дітей впливають соцмережі і друзі-однолітки, коли мова йде про покупки до школи. Діти ж переносять цей тиск на батьків, умовляючи їх купити те, що зараз в тренді, хоч це і коштує дорожче. В результаті половина батьків погоджується на ці витрати, продиктовані інфлюенсерами в соцмережах і компанії дитини.

Порада 1: Складайте список і розподіляйте бюджет на покупки разом з дитиною.

У вас є свій список необхідних покупок до школи, а у вашого чада – напевно свій, набагато дорожчий. Щоб уникнути суперечок і істерик в магазині, постарайтеся знайти компроміс, який влаштує і вас, і дитину. Поясніть, що бюджет обмежений, і ви можете виділити лише певну кількість грошей на передшкільний шопінг. І дайте школяреві можливість вибрати, що купити дорожче, а на чому заощадити, а також нехай запропонує свої варіанти вирішення проблеми. Так і ви зможете не надто витратитися, і дитина буде вчитися фінансовій грамотності та відповідальності.

Як не розоритися на передшкільному шопінгу?

Але не можна говорити про те, що лише діти винні в тому, що батьки витрачають на покупки до школи набагато більше, ніж планували. Вони також чи схильні до зайвих витрат, або нереалістично оцінюють свої можливості.

Порада 2: Будуйте реалістичні плани і бюджет.

Якщо ви знаєте, що самі схильні витрачатися більше необхідного на покупки до школи, встановіть чіткий бюджет, виходячи з необхідних покупок і їх реальної вартості. Включіть в список пару товарів, на які ви можете дозволити собі витратити більше, інші ж купуйте в межах переліку і виділеного бюджету. Можна також порахувати, скільки грошей потрібно, і виділити трохи більше, щоб ви не відчували таких мук совісті, коли знову витратите більше, ніж планували.

Порівнюємо ціни

Батьки схильні частіше порівнювати ціни на різні продукти, ніж люди, які не мають дітей. Це дуже корисна звичка, тим більше що сьогодні завдяки сервісам для пошуку найдешевших цін на товари, це можна робити, не виходячи з дому.

Порада 3: Порівнюйте ціни і шукайте найвигідніші.

Приділивши небагато часу підготовці до передшкольного шопінгу, а саме, порівнявши ціни на потрібні вам товари, ви зможете скупитися максимально вигідно і не переплачувати там, де це не потрібно. А за зекономлені гроші ви зможете дозволити своєму школяреві більше – купити дорожчу річ, яка для нього важлива, або більше приємних дрібниць.

Розраховуємось грамотно

Більше половини батьків планують розраховуватися дебетною карткою або готівкою. І те, і інше – хороший вибір. А ось кредитка, якою планують платити менше половини батьків – не найкращий спосіб, адже так ви себе лише будете заганяти себе в непотрібні борги.

Порада 4: Користуйтеся картою з кешбеком.

Зараз багато банків пропонують повернення коштів, витрачених з карти. Це може стосуватися певних магазинів або категорій товарів. Не варто недооцінювати цю послугу, адже ви можете отримати певний відсоток від витраченої суми назад на карту і, тим самим, скупитися максимально вигідно.

Розподіляємо витрати на весь рік

Літо передує новому навчальному року, але це – не найкращий час для передшкільного шопінгу. Проте, близько 80% батьків продовжують чекати липня-серпня, щоб почати робити покупки до школи. І лише 8% купують все необхідне протягом року.

Порада 5: Розподіляйте покупки до школи на весь рік.

Як тільки навчальний рік почнеться, ви зможете купувати все необхідне до школи дешевше. Крім того, до новорічних свят магазини часто роблять розпродажі. Наприклад, Чорна П'ятниця – відмінна можливість оновити гардероб школяра з хорошими знижками. А запас канцтоварів можна поповнювати поступово, у міру їх витрачання, а також в моменти акцій в улюблених магазинах. Таким чином вам вдасться уникнути серйозного удару по бюджету влітку і розподілити витрати, зробивши їх набагато менш відчутними.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас