Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вимірюємо температуру правильно: що сьогодні варто знати кожному

Вимірюємо температуру правильно: що сьогодні варто знати кожному
 

В останні місяці всі ми відчуваємо легку тривожність з приводу свого здоров'я. Чи ловили ви себе на тому, що стали частіше прикладати долоню до чола або тягнутися до термометру? Якщо так, то це нормально, адже підвищена температура тіла може говорити про захворювання, а ще це поширений симптом не тільки грипу і ГРВІ, а й коронавірусної хвороби.

Так, вимірювати температуру при підозрі на вірус або інфекцію – вірне рішення. Але якщо робити це неправильно (або не знати важливої інформації), це може нагнати ще більше занепокоєння і навіть паніки. Щоб цього не сталося, користуйтеся хорошим термометром і візьміть на озброєння наші поради.

Ваша температура змінюється протягом дня

Якщо ви відстежуєте температуру, вимірюйте її кожен день в один і той самий час. Це важливо, тому що температура тіла змінюється протягом дня і навіть у здорової людини може «плавати» між 36,5 ℃ і 37,5 ℃. Це пов'язано зі зміною гормональної активності протягом дня, оточенням і фізичною активністю. Наприклад, температура може бути нижчою після сну в прохолодній кімнаті і вищою – після тренування або прибирання.

Як правильно міряти температуру?

Як деякі чинники впливають на температуру нашого тіла, так інші можуть впливати на показник температури на вашому градуснику. Саме тому так важливо правильно вимірювати температуру. Для цього можна скористатися кількома способами:

Аксиллярний (під пахвою) - так вимірює температуру більшість з нас, використовуючи як ртутні, так і електронні термометри. Градусник поміщається під пахву і притискається до тіла. Щоб отримати максимально точні результати, шкіра повинна бути сухою і чистою. Якщо ви користуєтеся електронним термометром, не поспішайте його виймати відразу після сигналу, краще потримайте ще 3-4 хвилини.

Оральний (в роті) - дуже поширений спосіб в розвинених країнах. Градусник поміщається під язик, потім потрібно закрити рот. Так можна вимірювати температуру лише електронним термометром, і після звукового сигналу можна відразу ж дивитися результат. Щоб отримати максимально точні вимірювання, не приймайте холодних і гарячих напоїв і їжі перед тим як міряти температуру. І обов'язково мийте градусник з милом або протирайте спиртом, перш ніж помістити його під язик.

Ректальний (в прямій кишці) - мабуть, найточніший спосіб, так як в цьому випадку датчик градусника прилягає до тіла максимально щільно. Таким способом також можна міряти температуру тільки електронним термометром. При звуковому сигналі відразу ж можна діставати його і дивитися результат.

Температура і COVID-19

Підвищена температура – природний процес в організмі, який допомагає боротися з інфекцією. Тому в звичайних обставинах до лікаря рекомендується звертатися, якщо температура висока або тримається довше 3 днів. Але в умовах всесвітньої пандемії запобіжні заходи інші: якщо у вас температура вище 38 градусів, це вже привід звернутися до лікаря і зробити тест на COVID-19.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас