Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Війна, страх і відчай: чи можливо в такий час залишатись у ресурсі?

Війна, страх і відчай: чи можливо в такий час залишатись у ресурсі?
 

Страх, паніка, постійний стрес та відчай, життя у підвішеному стані та постійне очікування змін на краще – це нормально під час війни. Як і безпричинні сплески оптимізму та надії. У ці трагічні часи наша психіка випробовується на міцність, почуття та емоції постійно змінюються, і ця «норма» – наша нова реальність. Як же не дати собі застрягти в негативі, навчитися жити і залишатися в ресурсі, незважаючи на воєнний час?

Почуття, які «забирають ресурс» і не дають жити повноцінним життям

Почуття провини вцілілого

Від нього страждають більшість людей, яким вдалося пережити трагічні події війни, врятуватися від них або уникнути. Вина за те, що вам пощастило більше, за те, що ви робите замало, за те, що ви в безпеці – це почуття, яке паралізує та деморалізує, не даючи рухатися далі та жити повноцінним життям. Як впоратися з ним та повернути свій «ресурс»?

Насамперед, перестаньте злитися на себе – ви не розпочинали цю війну. Злість і агресію, спричинену почуттям провини, спрямуйте на боротьбу з ворогом – робіть те, що можете в тилу, щоб підтримати нашу країну та армію: працюйте та платіть податки, допомагайте як волонтер, ведіть інформаційну боротьбу. Знаходячись на своєму місці, ви можете принести багато користі.

Безглузді очікування

Звичайно, всі ми сподіваємося на те, що війна закінчиться якнайшвидше. Та не варто відкладати життя доти, доки це станеться. Не потрібно планувати все на той момент, коли ми ось-ось заживемо, як і раніше, повернемося до нормального життя, звичної рутини. Навіть коли війна закінчиться, нормальне життя розпочнеться не одразу, тому діяти треба вже зараз.

Прийміть нові умови, в яких ми живемо, та починайте будувати своє життя, свій побут та діяльність у нових реаліях. Так, завжди добре сподіватися на краще, але готовим треба бути до найгіршого – війна справді може затягнутися, а не закінчитись у найближчі пару тижнів чи місяців.

Відсутність сенсу в тому, що відбувається

Так, ми не чекали на цю війну і не хотіли її. Але сенсу в тому, що відбувається, немає лише для ворога. Ми ж боремося за нашу свободу, за можливість розвиватись і за щасливе майбутнє. Саме в цьому для нас сенс усього, що відбувається, тому ми обов'язково вистоємо, переможемо і станемо ще міцнішими і згуртованішими, ніж були раніше.

Налагодити своє життя наново – у ваших силах!

Почніть з малого – налагодьте свою рутину в нових реаліях: включіть у неї те, що потрібно робити, те, що допомагає розвиватися, і те, що подобається. У вашому розкладі дня обов'язково має бути час без соцмереж та новин, який ви приділяєте лише собі – він допоможе відновлювати той самий «ресурс», якого зараз так не вистачає.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас