Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як навчитися отримувати задоволення від виснажливої ролі батьків (частина 1)

Як навчитися отримувати задоволення від виснажливої ролі батьків (частина 1)
 

Коли ми дивимося на рекламні ролики підгузків (і, можливо, на якусь «зразкову» маму на ігровому майданчику), складається враження, що батьківство – це найблаженніший досвід і єдине справжнє щастя, яке може статися з нами. Наче воно наповнене дитячими посмішками, перемогами у шкільних конкурсах та прекрасними новими досягненнями, якими малюк просто тішить регулярно.

Тим не менш, багато досліджень і більшість самих батьків (якщо попросити їх бути чесними) малюють зовсім іншу картину. У той час як батьківство дійсно приносить багато радості, воно також вимотує та часто супроводжується негативними емоціями, як розчарування, тривожність, депресія. Також батьківство випробовує на міцність відносини пари, що призводить до ще більшого стресу.

Тому, якщо в якийсь час ви почали відчувати більше недоліків, ніж переваг батьківства або материнства, ви не одні. Ось, що з цього приводу кажуть вчені та радять експерти.

Батьківство вимотує

Дедалі більше молодих мам сьогодні говорить про післяпологову депресію, і зараз нарешті люди починають реагувати на це як на нормальну фізіологічну реакцію організму. А ось про що говорять не так часто – післяпологова депресія не обов'язково закінчується через кілька місяців після народження дитини і може залишатися навіть до шкільного та підліткового віку.

Усі батьки знають, що дбати про малюка і задовольняти всі його постійні потреби – важко фізично. Малюкам потрібен практично постійна турбота: годувати раз на пару годин, заколисувати, коли вони прокидаються по кілька разів за ніч, міняти підгузки, переодягати і т.д. Все це не дає відпочити вдень та виспатися уночі.

Постійна турбота про іншу людину та нестача сну вимотує батьків. Та це впливає не тільки на їхнє самопочуття, а й на здатність адекватно реагувати на потреби дитини. Втомлені батьки також виявляють більше агресивності та дратівливості по відношенню до дітей, що лише негативно впливає на їхній емоційний розвиток. Тому так важливо навчитися справлятися з новою роллю батьків, а ще краще – насолоджуватися нею.

Молоді батьки сильніше схильні до депресії

Через роботу і постійну втому, молоді батьки сильніше схильні до ризику депресії. Вони найчастіше почуваються нещасливими – як у порівнянні з життям до народження дитини, так і в порівнянні з іншими сім'ями, які не мають дітей. Дослідження також довели, що емоційне навантаження, якого зазнають мами та папи, іноді просто переважує радість від батьківства. Але й на це ви можете вплинути.

Як стосунки батьків позначаються на дитині

Ще одна складність батьківства у тому, що воно може зробити напруженими найголовніші стосунки у сім'ї: відносини між батьками. Часто пари після народження дитини стають не такими щасливими в особистому житті, тому що у них стає менше сил та часу на нормальну комунікацію. Через це батьки можуть уже не відчувати тієї близькості, що раніше, гірше справлятися з конфліктами, втрачати впевненість у собі в особистих стосунках.

Однак не варто вважати, що лише пари з дітьми згодом стають менш щасливими у шлюбі. Пари без дітей також від цього страждають: їхній рівень сімейного щастя поступово знижується, навіть при тому, що поява дітей і стрес, з ними пов'язаний, на їхнє життя не впливає.

Також вчені говорять, що на ставлення до батьківства може впливати вік. Як правило, старші батьки менш схильні до депресії після народження дитини, ніж зовсім молоді. Експерти вважають, що ті, хто стали батьками у 20 або трохи згодом, ще не готові до кінця до дорослого життя. Вони ніби ще закінчують свій перехідний період від підліткового до дорослого віку, тому поява дитини стає для них великим стресом.

Серед інших факторів, які можуть вплинути на стосунки батьків та їхні почуття з приводу народження дитини, можуть бути бажана або небажана вагітність, те, як батьки почували себе перед пологами, кількість сну та стресу після народження дитини. Не всі вони вплинуть на вашу конкретну ситуацію і не всі їх можна проконтролювати. Та все ж таки є чимало речей, які змінити у ваших силах. А змінивши своє ставлення до батьківства, ви неодмінно станете по-іншому сприймати свою нову роль і навіть зможете навчитися насолоджуватися нею.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас