Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як навчитися отримувати задоволення від виснажливої ролі батьків (частина 2)

Як навчитися отримувати задоволення від виснажливої ролі батьків (частина 2)
 

Вчимося насолоджуватися роллю батьків

Незважаючи на всі докази того, що батьківство – це важко психологічно, також доведено, що воно дарує почуття задоволення, яке важко перевершити. Деякі моменти, коли малюк мило по-своєму вимовляє слово, яке йому не дається, або коли він співає щось своє під час малювання, справді важливі. На них потрібно звертати увагу, адже вони мають величезний вплив на те, як батьки почуваються у своїй ролі, наскільки вони щасливі.

Пам'ятайте ціну, яку ви платите, і цінуйте «вигоду»

Поява дітей у сім'ї, зазвичай, змушує батьків йти на певні жертви. Деякі батьки згодом докоряють цим дітлахам, мовляв: «Скільки всього я для тебе зробив», що є не найрозумнішою й не самою вірною поведінкою. Та як не дивно, нагадувати собі про ці жертви може бути корисно. Згадуючи час від часу про те, чим ви пожертвували, ставши батьками, може змусити вас сильніше цінувати те, за що ця ціна заплачена – ваша кохана малеча та ваша прекрасна сім'я.

Так само все працює і з фінансовою стороною питання. Мами та тата, яких питали про фінансові жертви, на які їм довелося піти, говорили про батьківство набагато щасливіше за тих, кого про фінансові жертви не питали, і хто про них не замислювався.

Наприклад, замість того, щоб жалкувати про витрати, пов'язані з дитсадком, думайте про те, що ваш малюк отримує якісну освіту з самого дитинства, вчиться соціалізуватися, заводити друзів, критично мислити, розвивається фізично та емоційно. Переключення уваги з недоліків на переваги будь-яких витрат та інших жертв, пов'язаних з дитиною – найефективніший і найпозитивніший підхід.

Крім того, дослідження показали, що люди, яких спочатку привчили ідеалізувати батьківство та візуалізувати його як приємний та щасливий досвід, бачать набагато менше негативу у своїй новій батьківській ролі. Вони якраз фокусуються на позитивному і надають менше значення негативному.

Знаходьте час на себе та свого партнера

Більшість батьків, не сумніваючись, скажуть вам, що вільний час для себе або приємно проведений удвох із партнером – ключ до батьківського щастя. До речі, дослідження показали, що жінки, стаючи мамами, починають цінувати свій вільний час і насолоджуватися ним набагато сильніше (що, звичайно, не дивно, адже тепер його справді ніколи не вистачає).

Особистий час, що проводиться з собою наодинці або з партнером – важливий фактор, що допомагає не втратити себе і свою задоволеність життям. Займіться одним проектом, який потроху продовжуватимете у міру появи вільного часу, прогулюйтеся, відвідуйте цікаві місця, слухайте улюблену музику або насолодіться нарешті книгою.

Спільне проведення часу з партнером також відіграє важливу роль у подоланні складнощів батьківства. Незважаючи на те, що з народженням дитини такого часу у вас буде катастрофічно мало, в наступні місяці його буде більше (звичайно, стільки часу на двох, як до появи малюка, у вас не буде, та все ж таки…). І те, як пари проводять свій вільний час до народження малюка, впливає на те, як будуть складатися відносини подружжя після поповнення в сім'ї.

Наприклад, жінки, які частіше насолоджувалися вільним часом разом із чоловіком ще до народження дитини, загалом щасливіші і на першому році життя малюка. У чоловіків ситуація подібна: чим менше вільного часу вони приділяли лише собі, тим менше конфліктних ситуацій виникає у них із дружинами після появи дитини.

Як бачите, дуже важливо намагатися частіше проводити час зі своєю другою половинкою, незалежно від того, чи стали ви вже батьками, чи ще ні. Якщо поки що у вас немає дитини, намагайтеся проводити більше часу разом, тому що це дуже допоможе вашим стосункам після поповнення в сім'ї. А якщо у вас вже є дітки, приділяйте час не тільки собі, а й партнеру, адже це допоможе зміцнити ваш зв'язок і лише найкращим чином вплине на вашу малечу.

Перестаньте сприймати себе (і свою дитину) так серйозно

У наш час батьки – дуже серйозна та відповідальна група людей. При цьому серед них стає все більше тих, хто ретельно стежить за розкладом дня дитини та заповнює його всілякими позакласними, розвиваючими та освітніми активностями. Але незважаючи на користь всього цього розвитку, іноді це вже занадто, а почавши докладати менше зусиль, ви можете зробити батьківство легшим та приємнішим.

Так само і на ігровому майданчику – відійдіть, дайте дитині грати вільно, адже така гра необхідна їй для розвитку та усвідомлення свого місця у цьому світі. Дослідження показали, що в останні десятиліття батьки все сильніше контролюють дітлахів, що збільшує рівень депресії, тривожності, посилює почуття безпорадності та втрати контролю у сучасних дітей.

Вільна гра (без будь-якої структури та контролю) критично важлива для розвитку у дитини базових когнітивних здібностей, як самоконтроль, здатність приймати рішення, вирішувати проблеми. Вільна гра будується на принципі «проб і помилок» – це необхідна практика для життя, і забираючи у своїх дітей такий досвід, ви робите їм «ведмежу послугу». Гіперопікуючи дитину, ви не даєте їй можливості навчитися піклуватися про себе, бути самостійно. і керувати своїм життям, нехай іноді помиляючись.

Тенденція сучасних батьків прагнути до досконалості цілком зрозуміла, враховуючи кількість інформації, яка нам доступна сьогодні. Але надмірне захоплення батьківством може принести вам лише зайву тривогу та занепокоєння. Навчіться насолоджуватися часом, що проводиться з дитиною, і давайте їй теж веселитися – це не тільки сподобається чаду, але і сприятиме його розвитку.

Ви не одні!

Батьківство – це велика зміна у житті, навіть серйозніша, ніж багато хто припускає. Цей аспект сам собою може призвести до негативних почуттів розгубленості, неефективності, безпорадності. Зміни всім нам даються непросто, але особливо складно ті, які пов'язані з новою відповідальністю за ще одне життя. Навіть коли немовля підросте, у вас виникатимуть нові проблеми та виклики: коліки та підгузки зміняться адаптацією до садочка, пошуком школи, випускними, вступами до ВНЗ… а потім чадо покине рідний будинок.

Дитинство проходить дуже швидко: ви не встигатимете озирнутися, як перед вами будуть ставати нові й нові виклики. Тому ставтеся до батьківства, як до процесу, ставтеся до нього серйозно, але не надто, щоб воно не зводило вас з розуму. І пам'ятайте, складні часи минають так само швидко, як і добрі.

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас