Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини

В цьому розділі ви зможете дізнаватися, як розвивається ваша дитина після народження - тиждень за тижнем, місяць за місяцем. А також отримаєте масу корисних порад щодо догляду, виховання та розвитку вашого малюка.

Як навчити дитину плавати: корисні поради

Зовсім скоро всі із сім’ями поїдуть на річку, озеро чи хлюпатимемось в солоній морській водичці (комусь, може, пощастить і в океані поплавати). Для малечі купання у водоймі, зазвичай, - це купа позитивних емоцій, адже хлюпатись у водичці – чудова розвага, весела гра. Батьки ж розуміють, що купання – це ще й корисно. А коли можна починати вчити малюка плавати самостійно і як це правильно робити?

Розвиток дитини по тижнях: тридцять п´ятий тиждень

Дитина

Тільки уявіть, як багато досягнень зробив ваш малюк з тих пір, як ви повернулися з ним з пологового будинку! Трохи більше восьми місяців тому він практично весь день проводив у сні, а зараз укласти його спати вдень або вночі не так вже й просто. Коли він не спить, його ставлення буквально до всього (подобається/не подобається) стає все більш явним з кожним днем. І так як дитина розвивається як особистість, прояви її незалежності не змусять себе чекати. Так, вже зараз вона може розуміти слово «Ні», але не завжди слухатися, коли ви щось забороняєте.

Розвиток дитини по тижнях: тридцять четвертий тиждень

Дитина

Ви завжди повинні пам'ятати, що всі дітки розвиваються з різною швидкістю і кожен – за своїм власним графіком. На 34 тижні життя ваш малюк може вміти стояти, тримаючись за щось або когось, грати в пікабу, махати, плескати в долоні, повзати і, можливо, сідати з положення лежачи на животі або вставати з положення сидячи. Якщо ваша дитина досі цього не робить, будьте терплячі, за один-два місяці все кардинально зміниться.

Розвиток дитини по тижнях: тридцять третій тиждень

Дитина

Приблизно в цьому віці дитина починає розуміти слово «ні». Не дивуйтеся і не турбуйтеся, якщо вона не завжди слухається; випробування меж дозволеного і утвердження власних кордонів – ознаки того, що ваш малюк розвивається правильно! Крім того, щоб сказати «ні», вам доведеться відвернути дитину чимось ще. Ви можете допомогти дитині швидше зрозуміти, які ігри, іграшки та манери поведінки вважаються прийнятними, а які – ні, терпляче заохочуючи її правильну поведінку.

Розвиток дитини по тижнях: тридцять другий тиждень

Дитина

Ви можете повірити в те, що вашій дитині вже майже вісім місяців? Вона вже вміє грати в пікабу, плескати в долоні, повзати або пересуватися на попі і, можливо, брати дрібні предмети, користуючись тільки великим і вказівним пальцями. Деякі малюки в цьому віці вже намагаються встати на ноги, тримаючись за щось або когось.

Розвиток дитини по тижнях: тридцять перший тиждень

Дитина

У цьому віці ваш малюк вже напевно вміє сидіти без підтримки, частково переносити вагу на ніжки, висловлювати невдоволення, коли ви забираєте іграшки, і повертатися в бік почутого голосу. Він навіть може вміти вже плескати в долоні і махати «бувай-бувай».

Розвиток дитини по тижнях: тридцятий тиждень

Дитина

У свої 30 тижнів ваш малюк вже починає розуміти і вивчати простір. Він може намагатися сортувати іграшки за розміром. Також він досі в захваті від свого відображення в дзеркалі, а ще – від ігор типу пікабу, коли люди або улюблені іграшки зникають і з'являються знову.

Розвиток дитини по тижнях: двадцять дев´ятий тиждень

Дитина

З кожним тижнем ваш малюк все сильніше прагне спілкуватися з незнайомими людьми. Ви можете помітити, що він посміхається людям, коли ви стоїте в черзі, їдете в громадському транспорті або йдете по вулиці.

Розвиток дитини по тижнях: двадцять восьмий тиждень

Дитина

Ваш малюк напевно вже спробував перший прикорм, і ви замислюєтеся про те, щоб почати його вчити їсти самостійно. Дитина, яка може добре сидіти без підтримки, впевнено тримає руками різні предмети, постійно норовить схопити зі столу ложку, може бути вже готова вчитися їсти самостійно.

Розвиток дитини по тижнях: двадцять сьомий тиждень

Дитина

До 27 тижня життя ваш малюк вже розвинув широкий репертуар різних навичок. Він впізнає своє ім'я, напевно вже познайомився з першим прикормом, може передавати предмети з руки в руку, об'єднувати склади, сидіти деякий час без підтримки і повторювати різні звуки. Також крихітка вже вміє розрізняти яскраві кольори і повзати або пересуватися на попі.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас