Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Культура поведінки в громадському транспорті - дітям.

Сім'я в метро

Є проста закономірність: якщо дитині щось не пояснити, вона цього знати не буде. Це стосується всього − від математики чи письма до правил поведінки в маршрутці. У статті міститься приблизний план бесіди, запитання, загадки, гра, теми для обговорення, усе, що може допомогти вам навчити дитину правильно поводитися в транспорті, закріпити уявлення про правила поведінки в суспільному транспорті, про обов´язки пасажирів.

Загадки.

Маленькі будиночки по місту біжать.
Хлопчики й дівчатка
У будиночках сидять.
(Трамвай)

Полотно, а не доріжка
Кінь біжить − стоніжка.
(Поїзд)

Будинок по вулиці йде
На роботу всіх везе
Не на курячих він ніжках.
Він в гумових чобітках.
(Автобус)

Це − загадки про суспільний транспорт. А як називають людей, які користуються їм, їздять в ньому? (Пасажири).

Правила поведінки в транспорті.

1. Заходжу в транспорт не поспішаючи, дотримуючись черги, не випереджаючи всіх.
2. Компостую проїзний талон (якщо потрібно).
3. У транспорті не штовхаюся, прагну не наступати людям на ноги, не спиратися ліктем на людину, яка стоїть поряд, не штовхати її в спину.
4. Поступаюся місцем старшим і дівчаткам, вживаючи «чарівні» слова.
5. У салоні автобуса, тролейбуса, трамвая не розмовляю голосно, не висовуюся з вікна, не заважаю пасажирам при виході і на вході.
6. Виходжу на передні двері.
7. Показую закомпостований талон кондукторові.
8. Талон викидаю завжди в урну.
9. При вході в автобус хлопчик пропускає дівчинку, але виходить він першим і зупиняється справа, готовий допомогти їй зійти. Мамі, вчительці, старшій сестрі і іншим дорослим подає при цьому руку.
10. Стояти в проході з правого боку, щоб не заважати тим, хто виходить.
11. У транспорті не їсти морозиво, тістечка (можна ненавмисно забруднити одяг пасажирів або сидіння), бажано не пити воду (небезпечно для здоров’я)
12. Виходячи, пропустити старших, допомогти літнім людям і інвалідам і винести їх речі.

Запитання.

Чи згодний ти з цими правилами? Які з них складніше виконувати? Чому?
Як поступити в цій ситуації:
1. На зупинці не мало людей. Ти встанеш в чергу або проберешся вперед, щоб бути першим?
2. До дверей маршрутки майже одночасно з тобою підходить дівчинка. Пропустиш її вперед чи пройдеш сам? А як щодо мами? Її завжди треба пропускати вперед чи тільки іноді? (хлопчикам)
3. У школі на уроці можна змоделювати ситуації проходу до виходу в переповненому транспорті. (Учні щільно розміщуються біля дверей класу).

Обговорити можна такі питання: вхід і вихід групи людей з транспорту, поведінка хлопчиків стосовно дівчаток, правильна поза під час сидіння в салоні. Які пози вважаються не красивими?
Складіть діалог, розігравши сценку по таким ситуаціям:
1. Ти з мамою зайшов в автобус і побачив попереду свого товариша.
2. Ти з товаришем голосно розмовляєш в тролейбусі. Вам зробили зауваження. Що відповісти?

Гра «Ввічливо – неввічливо»

Діти стають в круг. Ведучий називає чиє – те ім´я і при цьому ставить питання: «Поступитися в трамваї місцем?» Той, кого назвали, якщо це ввічливо, відповідає: «Ввічливо». Якщо це не ввічливо, відповідає: «Неввічливо».
Приклади питань:
1. Поздороватися при зустрічі?
2. Штовхнути, не вибачитися?
3. Допомогти підняти річ?
4. Узяти квиток в автобусі?
5. Не поступитися місцем в транспорті?
3. Підсумок бесіди.

Звичайно, краще буде, коли ви проведете цю бесіду не як нудну нотацію, а цікаво, можливо, в автобусі, можливо, вдома, весело розіграєте сценки, та не будете наголошувати на тому, що ваша дитина не знає. Акцентуйте її увагу в розмові на тому, що вона розуміється в правилах, просто ви знаєте щось новеньке.


(За матеріалами school-work.net )

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Домашні засоби та корисні поради від мішків під очима

У попередній статті ми розглянули основні причини мішків під очима, а тепер поговоримо про те, що можна зробити в домашніх умовах, щоб боротися з цією проблемою.

Композитні басейни: Ідеальний Вибір для Вашого Двору

Плануєте встановлення басейна в своєму дворі? Розглядаєте різноманітні варіанти, але ще не вирішилися? Прийміть у розгляд композитні басейни під ключ – сучасне та практичне рішення, яке дозволить вам насолоджуватися комфортом та задоволенням протягом багатьох років. У цій статті ми розглянемо переваги композитних басейнів, процес встановлення та обладнання, а також інші корисні поради для власників басейнів.

Дитяча казка: Бяка та мішок поганих слів

В давні часи жила серед людей Бяка. Вона мала зовнішність звичайної молодої дівчини. Та на справді Бяка була казковою істотою – близькою родичкою Баби Яги та Бабая.

Ідея великодніх подаруночків: курчата з цукерками з лотків від яєць

Нам подобаються прості ідеї поробок, які можна зробити з дітьми, а святкові – ще більше! Ці милі курчата з картонних лотків від яєць допоможуть вам підняти настрій собі і близьким, підготуватися до Великодня і зайняти дітвору, яка вже змучилася сидіти вдома в чотирьох стінах. Наповніть їх цукерками і розставте по будинку або даруйте рідним і близьким у світле свято Великодня!