Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Збалансоване харчування

Збалансоване харчування

Вважається, що людина має потенційні можливості жити до 115 років, проте на даний час в США середня тривалість життя складає приблизно 74 роки. Працюючи над тим, щоб скоротити розрив між реальністю і можливістю, вчені виявили, що важливою умовою продовження життя і збереження здоров´я є правильне харчування.

"Немає сумнівів в тому, що різного роду порушення правильного харчування вкорочують життя, - пише в Американському журналі клінічного харчування (Америкен Джорнал ів Клінікал Ньютрішн) Альфред Є. Харпер, доктор філософії, співробітник відділів наукового харчування та біохімії Вісконсинського університету (Медісон). - Безсумнівно, різні види дієт можуть зменшувати небезпеку проявів ознак і симптомів різних генетичних і патологічних станів, які призводять до серйозних порушень обміну речовин. Застосування в цьому зв´язку знань про правильне харчування може продовжити життя в рамках біологічно певного періоду життя в тій же мірі, в якій цього можна домогтися за допомогою терапевтичних методів або завдяки збереженню чистоти навколишнього середовища ".

Іншими словами, правильне харчування не забезпечить вам вічне життя, але, можливо, ви проживете довше за вашого сусіда. Чи існує якась їжа, яка сповільнить процес загального погіршення діяльності організму, що практично завжди відбувається при старінні?

Деякі лікарі відповідають "так", вважаючи, що секрет полягає в боротьбі з вільними радикалами. Вони засновують свій висновок на теорії старіння через вільні радикали.

Отже, ми вже знаємо, що правильне харчування - це харчування, достатнє в кількісному відношенні і повноцінне в якісному, задовольняє енергетичні, пластичні та інші потреби організму і забезпечує необхідний рівень обміну речовин. Правильне харчування будується з урахуванням статі, віку, характеру трудової діяльності, кліматичних умов, національних та індивідуальних особливостей.

Принципи правильного харчування:

1. Відповідність енергоцінності їжі, що надходить в організм людини, його енерговитратам;
2. Надходження в організм певної кількості харчових речовин в оптимальних співвідношеннях;
3. Правильний режим харчування;
4. Різноманітність споживаних харчових продуктів;
5. Помірність в їжі.



Збалансоване харчування передбачає оптимальне для організму людини співвідношення в добовому раціоні білків, амінокислот, жирів, жирних кислот, вуглеводів, вітамінів.

Відповідно до формули збалансованого харчування (А. А. Покровський, 1977), співвідношення білків, жирів і вуглеводів повинно складати 1:1:4. У діючих рекомендаціях прийнято співвідношення 1: 1,2: 4,6. При цьому кількість білків в складі раціону дорівнює 11 -13% добової енергоцінності, жирів - в середньому 33% (для південних районів - 27-28%, для північних - 38-40%), вуглеводів - близько 55%.

Для збалансованого харчування в загальній кількості споживаних за добу білків половину мають становити білки тваринного походження, які краще засвоюються в порівнянні з рослинними. Вони містять більше незамінних (які не синтезуються в організмі людини) амінокислот. Особливо цінні такі харчові продукти, як м´ясо, риба, яйця, молоко, що характеризуються найбільш сприятливим співвідношенням амінокислот. При цьому, з точки зору правильного харчування, найбільше значення набувають такі джерела білків, які не відрізняються високою енергоцінністю: білок яйця, нежирна риба, нежирна телятина або яловичина, м´ясо кролика, куряче м´ясо, нежирний сир, а з рослинних продуктів - салат, капуста , баклажани та ін. Для правильного харчування рекомендується вживати тваринні та рослинні білки разом (наприклад, м´ясо з овочевим гарніром), так як при цьому вони краще засвоюються і використовуються організмом.

Важливе значення має збалансованість незамінних амінокислот, особливо триптофану, метіоніну і лізину. Найбільша кількість метіоніну міститься в сирі, курячому м´ясі, горосі, квасолі, сої; лізину - в м´ясі, рибі, сирі, яйцях; триптофану - в м´ясі, молоці, зернових продуктах.

При збалансованому харчуванні організм повинен бути забезпечений поліненасиченими жирними кислотами, близько 30% жирів повинно надходити в нього у вигляді рослинних масел.

Таким чином, 10% загальної кількості жирів у раціоні збалансованого харчування повинні складати поліненасичені жирні кислоти, що містяться в основному в рослинних продуктах; 30% - насичені жирні кислоти і 60% - мононенасичені жирні кислоти.

Із загальної кількості вуглеводів 75% відводиться на крохмаль, 20% - на цукор, 3% - на пектинові речовини і 2% - на харчові волокна.

Необхідність в збалансованості вітамінів визначається потребою організму в енергії. Так, на кількість їжі, що має енергетичну цінність 4187 кДж (1000 ккал), потрібно аскорбінової кислоти (вітаміну С) - 25 мг; тіаміну (вітаміну В1) - 0,6 мг; рибофлавіну (вітаміну В2) - 0,7 мг; ніацину (вітаміну РР) - 6,7 мг; піридоксину (вітаміну В6) - 0,7 мг і т. д.

Вітамінна забезпеченість організму досягається за рахунок надходження цих речовин з харчовими продуктами як астітельного, так і тваринного походження. Встановлено оптимальні для організму співвідношення кальцію (Са), фосфору (Р) і магнію (Мg). У збалансованому і правильному харчуванні дорослої людини співвідношення Са: Р = 1: 1,5, Са: Мg = 1: 0,5.

За матеріалами beautypeople.if.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас