Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Здоров'я майбутньої дитини: поради лікаря

Чи варто палити?

Кожна сім´я, яка мріє про дітей, бачить їх здоровими й щасливими. Ніхто з батьків не представляє своєї дитини такою, що часто хворіє або з природженою патологією розвитку. І це нормально, виношуючи своє дорогоцінне дитя, перебувати в стані радісного очікування. Але... життя − це процес боротьби за здоров´я і щастя, і наскільки ми будемо озброєні необхідними знаннями і навичками в питаннях здоров´я, тим радісніше й успішніше буде наше життя і життя наших дітей.

Вагітна жінка чітко знає, що їй обов´язково потрібно відвідати гінеколога. Проте цей візит варто нанести набагато раніше, і краще − разом із чоловіком. Не менше, ніж за півроку до зачаття, майбутнім батькам настійно рекомендується пройти так зване первинне повне обстеження в медичній установі, яка володіє набором тестів і методик з виявлення різних патологій, інфекцій, паразитів, вірусів, грибкових захворювань, а також аномалій в генетичному "багажі" подружжя.

Загальновідомо, що здоровий спосіб життя важливий завжди, але в цей період він просто необхідний. А це означає − уникати алкоголю, активного і пасивного паління, перейти на режим харчування, який очистить організм від шлаків (не об´їдатися, пити свіжовичавлені соки і 2,5-3 літри очищеної води на добу, вживати рослинну клітковину), а також забезпечити в організмі повноцінну "будівельну базу" для майбутнього плоду. Важливо ввести в раціон більше свіжих овочів, фруктів, якісного білка (морська риба, телятина), біо-кефір, сир.

Якщо при обстеженні виявиться брак основних мінералів і макроелементів (до них відносять кальцій, калій, магній, залізо, фосфор, йод, мідь, цинк, хром), то важливо пройти комплексну вітамінно-мінеральну терапію. Вітаміни, мінерали, макро- і мікроелементи не повинні бути синтезовані штучно (тобто не фармпрепарати). Вживайте натуральні морські продукти, трави, овочі, фрукти, а також препарати з натуральної сировини. Це дозволить знизити ризик алергій і розладів травлення у майбутньої дитини.

Повне первинне обстеження майбутніх батьків розумно провести в Інституті педіатрії, акушерства і гінекології (якщо є підозри на ендокринологічні або генетичні проблеми) або в жіночій консультації, у якій вам зможуть надати весь спектр діагностичних послуг. Також має сенс паралельно контролювати стан здоров´я у незалежного діагноста, здатного моніторити загальний стан здоров´я і його зміни під впливом тих або інших речовин, препаратів, продуктів харчування, фізичних навантажень.

Не можна недооцінювати й екологію місця проживання майбутніх батьків. Косметичного ремонту буде цілком досить для позбавлення від скупчення пилу, виявлення цвілі або грибка, які небезпечні для дихальної системи вагітної жінки і її дитини. Потрібно пам´ятати, що навіть незначна антисанітарія, надмірна вологість повітря або, навпаки, підвищена сухість, порушення температурного режиму (норма 20-22 °С) − несприятливі чинники для уразливого здоров´я вагітної й організму новонародженого. Загальновідома перевага натуральних матеріалів: дерев´яні підлога й меблі (особливу увагу зверніть на якість лакофарбних покриттів!), килими і ковдри, постільна білизна, одяг з натуральних волокон (бавовна, льон, батист, віскоза, шовк, фланель, шерсть). До рішення завести домашніх тварин потрібно віднестися украй зважено, оскільки вони можуть виявитися не тільки алергенним чинником, але й джерелом інфекцій. Наприклад, інфікування матері до або під час вагітності токсоплазмозом приводить до природженого токсоплазмозу у дитини. Готувати і зберігати їжу потрібно в новому, продезинфікованому посуді (не хлором); внутрішню пластмасу холодильника потрібно дезинфікувати не рідше за один раз на місяць щоб уникнути появи на ній цвілевих грибків.

Неприпустимо використовувати в їжі залежані продукти, тим більше, овочі, що підгнили або цвілі, фрукти, хліб. Навіть очищені від уражених ділянок вони є носіями бактерій гниття і невидимих неозброєним оком спор цвілі. Фрукти й овочі потрібно не тільки мити, але й обдавати кип´ятком, а після зчищати шкірки і видаляти плодоніжки, кочерижки (оскільки саме в них скупчується основна маса нітратів).
Важко переоцінити якість питної води, адже рідина, образно кажучи, омиває кожну клітинку нашого організму. Пити і готувати їжу слідує тільки використовуючи відфільтровану воду, причому фільтри бажано міняти в 2 рази частіше, ніж пропонується в інструкції фільтруючого пристрою. Якщо ви купуєте воду, то вона повинна бути збалансованій мінералізації, і зберігати її слід в скляній тарі.
У період вагітності важливо:
  • проводити регулярні перевірки достатності гормонів і відсутності інфекцій, щоб уникнути переривання вагітності;
  • контролювати наявність в організмі матері мінералів і вітамінів, уникати спеціалізованих дієт, роздільного живлення, моноживлення, щоб плід не виявився анемічним, недорозвиненим;
  • практикувати повноцінну фізичну активність аж до 9-го місяця.
    Розроблена велика кількість методик і інструкцій, що регламентують поведінку майбутньої мами, у кожній жіночій консультації лікар може дати ряд відповідних рекомендацій. Безумовно, варто уважно віднестися до накопиченого професійного досвіду гінекологів, акушерів, педіатрів, ендокринологів і інших фахівців, проте слід пам´ятати, що не можна сліпо покладатися виключно на думку окремого лікаря. За ваше здоров´я і здоров´я вашої дитини несете відповідальність саме ви, батьки, тому читайте, консультуйтеся, діагностуйтеся і постійно аналізуйте отриману інформацію. Ви повинні чітко усвідомлювати доцільність усього, що робите, особливо пов´язаного з медикаментозним втручанням і медичними процедурами, а також із вашим власним способом життя. Пам´ятайте, усе, що ви зробите, і все, чого ви не зробите, найбезпосереднішим чином відіб´ється на людині, якій ви дасте життя.
  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас

    Схожі статті

    |

    Домашні засоби та корисні поради від мішків під очима

    У попередній статті ми розглянули основні причини мішків під очима, а тепер поговоримо про те, що можна зробити в домашніх умовах, щоб боротися з цією проблемою.

    Композитні басейни: Ідеальний Вибір для Вашого Двору

    Плануєте встановлення басейна в своєму дворі? Розглядаєте різноманітні варіанти, але ще не вирішилися? Прийміть у розгляд композитні басейни під ключ – сучасне та практичне рішення, яке дозволить вам насолоджуватися комфортом та задоволенням протягом багатьох років. У цій статті ми розглянемо переваги композитних басейнів, процес встановлення та обладнання, а також інші корисні поради для власників басейнів.

    Дитяча казка: Бяка та мішок поганих слів

    В давні часи жила серед людей Бяка. Вона мала зовнішність звичайної молодої дівчини. Та на справді Бяка була казковою істотою – близькою родичкою Баби Яги та Бабая.

    Ідея великодніх подаруночків: курчата з цукерками з лотків від яєць

    Нам подобаються прості ідеї поробок, які можна зробити з дітьми, а святкові – ще більше! Ці милі курчата з картонних лотків від яєць допоможуть вам підняти настрій собі і близьким, підготуватися до Великодня і зайняти дітвору, яка вже змучилася сидіти вдома в чотирьох стінах. Наповніть їх цукерками і розставте по будинку або даруйте рідним і близьким у світле свято Великодня!