Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Привчаємо дитину до гігієни

Привчаємо дитину до гігієни

Розкажіть дитині про те, що людина пов'язана з навколишнім світом безліччю потоків - одні входять, а інші, навпаки, виходять. До тих, що входять відносять повітря, їжу, питво, сонячні промені, а також те, що можна назвати бажанням життя. До тих, що виходять - повітря, що видихається, виділення продуктів метаболізму, енергія, що випромінюється людиною, частину якої можна відчувати як тепло, так і думки, ідеї, вчинки і все, що людина робить.


Можна помітити, що виходить з людини практично те саме, що і входить, але вже в дещо зміненому вигляді. Є припущення, що людина є частиною величезного вселенського механізму з переробки одних видів матерії та енергії в інші. Тоді за великим рахунком, в масштабах всього Космосу, корисним і цінним можна вважати все, що виробляється людиною, включаючи навіть сечу і кал, які виявляється, вкрай потрібні нашій планеті.

І майже так само, як міські служби повинні дбати про чистоту наших спільних місць проживання, кожна людина повинна дбати про чистоту свого тіла. Словом, як і за будь-якою переробною фабрикою, за тілом людини потрібен догляд. Його називають гігієною.

Гігієнічні процедури в усі часи приносили людині велике задоволення. Класичним сприймається образ співаючої людини у ванній. І дорослі, і діти отримують справжню насолоду від купань, відвідування лазень, плавання в басейні. Багато хто із задоволенням чепуриться перед дзеркалом, займається чищенням зубів або манікюром. Причина, по якій деякі діти не люблять митися, швидше за все, пов'язана з тим, що їх неправильно привчають до цього приємного процесу.

Можна припустити, що дорослим не завжди хочеться возитися з дитиною у ванній. Тоді вони роблять це без задоволення, з почуття «треба», а оскільки діти тонко відчувають і переймають всі відтінки настрою дорослих, вони і в даному випадку переймають головне - «не хочеться». А якщо в процесі миття гримнути роздратовано на дитину, та ще і квапити її, через деякий час у неї відкладеться тверде переконання, що доглядати за собою - це неприємно.



Але ж ви знаєте, що приємно, так чому б не продемонструвати це дитині? Не набір гігієнічних процедур, які потрібно робити кожен день - продемонструйте сам дух гігієни, який полягає в приємності для тіла будь-якого роду очисних процедур. Отримуйте самі задоволення. Наприклад, викупайтеся в присутності дитини, попутно розповідаючи їй, для чого ви робите ті чи інші речі: «Я зараз буду купатися з милом і водою, щоб стати чистим. Після купання холод і хвороби не пристануть до мене, і я не буду їх боятися ».

Добре також спочатку викупати улюблену іграшку - краще якщо вона буде не плюшева, - а потім вже і її господаря іграшки. Якщо малюк відчує, як добре і весело можна купатися, чистити зуби, як приємно щось робити самому, він запам'ятає це. Корисно супроводжувати процес декламацією віршів, наспівуванням пісеньок. Якщо ви спільно складете і спеціальну умивальну пісеньку, процес стане не просто веселішим - він стане ритуалом. Не забудьте почитати книгу про Мойдодира і подивитися мультфільми по темі.

Миття рук краще освоювати між 1,5 і 2 роками, коли малюк перестане тягнути мило в рот. Нехай у ванній кімнаті буде смачно пахнути шампунем, який не щипає очі, м'які рушники, красиві губки для миття. Необхідна також стійка, лавочка або інша підставка, щоб дитині було зручно користуватися раковиною. Якщо ваш малюк не плаває з раннього віку і ще не звик закривати очі у воді, корисно спочатку давати йому в руки маленький рушник, щоб він міг закрити очі від води при митті голови.

Кілька правил безпеки:

Купайте дитину не раніше, ніж через 3 години після їди. Температуру води у ванні пробуйте ліктем. Не додавайте гарячу воду в процесі купання і не залишайте дитину у ванній одну. Зберігайте миючі засоби та предмети особистої гігієни в недоступному для дитини місці.

Привчати дитину до чищення зубів слід після 1,5 років. Спочатку дайте малюку поспостерігати, як майстерно та весело це робите ви, щоб йому теж захотілося. Потім навчіть його полоскати рот, щоб він міг випльовувати всю воду, не ковтаючи, і лише потім вчіть користуватися зубною щіткою. Разом купіть його першу зубну щітку, надайте дитині можливість самій вибрати найбільш симпатичну. Нехай ця подія стане святом.

Щітка повинна бути м'якою. Спочатку самі почистіть дитині зуби і дайте дитині запам'ятати відчуття. Наступного разу вкладіть щітку в її руку, обхопіть її своєю, і починайте спільні рухи. Вгору-вниз, потім справа-наліво, потім прополоскати рот і виплюнути воду. Дуже захоплююча і забавна процедура. Більшості дітей необхідна допомога в чищенні зубів років до 5-6 і контроль за процедурою до 7-8 років.

Горщик - вкрай важливий предмет, тому повинен подобатися дитині. Перший час дайте їй просто пограти з горщиком, а потім вже починайте привчати до нього. Щоб відкладалися позитивні відчуття, перші кілька разів зігрівайте горщик в теплому місці або гарячою водою. Не квапте дитину, адже головне не швидкість, а ефективність звикання до горщика. Зазвичай хлопчикам на це потрібно на рік більше часу, ніж дівчаткам.

Поступово привчайте дитину до догляду за волоссям та нігтями. Регулярно підстригайте волосся, і кожен день причісуйте його. Користуйтеся справними і якісними пристосуваннями для стрижки нігтів. Тут важлива сама звичка звертати увагу на їхній стан.

За матеріалами baby.web-3.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Правила купання малюка: керівництво для молодих батьків (частина 1)

Викупати новонародженого або грудничка може бути зовсім не просто, особливо молодим батькам. Крім того, і сам малюк може бути не в захваті від цієї процедури. Звичайно, з часом у вас додасться практики, та й малюк полюбить купатися, і ви будете робити це з задоволенням. А зараз постарайтеся набратися терпіння і дотримуватися наших порад.

Купання малечі. Що вибрати: дитячу ванночку чи «дорослу» ванну»?

Купання – одна з основних процедур щоденного догляду за немовлям. Але, незважаючи на всю банальність даної процедури, часто виникає багато питань, пов’язаних з різними етапами її організації. Одне з таких питань: в якій ванні купати маля – у спеціальній дитячій, чи у звичайній «дорослій»? Батьки, звісно, самостійно вирішать, як буде зручніше для них та їхньої малечі, але деякі аргументи на користь першого та другого варіантів пропонуємо нижче.

Розвиток дитини по тижнях: перший тиждень

Вітаємо! Ви це зробили! Ці довгі місяці вагітності залишилися позаду, а ваш малюк з'явився на світ. Ваше життя повністю змінилося і малюк, який, здавалося б, насилу може не спати, став найважливішою частиною вашого життя. Насолоджуйтесь першими днями знайомства зі своєю дитиною, торкайтеся її маленьких ручок і ніжок, дивіться на неї сплячу і усміхнену і обіймайте цей маленький клубочок радості.

Купання новонародженого

Купання - це радісна подія в житті абсолютно кожного малюка. Помічено, що після купання дитина спить міцніше і довше. А здоровий міцний сон діє на дитину зцілююче. Адже уві сні вона набирається сил, енергії, і активно росте.