Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вагітність: проблеми з самопочуттям та їх вирішення

Щаслива вагітна дівчина

Проблеми, з якими стикаються деякі жінки під час вагітності та рекомендації щодо вирішення цих проблем

Проблема: Болі в поясниці, розтяжки.
Рекомендації: Привчайте себе з перших місяців вагітності завжди стояти прямо.
Розпряміть плечі, випряміть спину так, щоб зрівноважити тиск плоду. Основне навантаження повинно бути на стегна, сідниці і живіт. Плечі опущені і відведені назад, груди підведені, спина пряма, м´язи живота напружені, сідниці підібрані, коліна злегка зігнуті, ноги злегка розставлені.

Проблема: Можливі запори.
Під час вагітності робота кишечника декілька сповільнюється, оскільки виділяється гормон прогестерон, що розслабляє мускулатуру кишечника і провокує "застій" і уповільнення перистальтики кишечника.
Рекомендації: Постарайтеся налагодити роботу кишечника. Урізноманітьте свій раціон, споживайте продукти, багаті клітковиною. Якщо немає набряків і нормально працюють нирки, пийте достатню кількість води. Регулярно виконуйте суглобову гімнастику і м´які тренінги-розминки. Складайте грамотно раціон і режим харчування.

Проблема: Зміна емоційного стану. Можлива підвищена дратівливість, збудливість, емоції стають більш поверхневими, можливі сміх або сльози без причини. Це викликано тим, що під час вагітності тіло змінюється і пристосовується до вагітності, збільшується навантаження на гормональну систему, нирки, підшлункову залозу, серце. У перші тижні вагітності жінка може більше втомлюватися. Може з´явитися байдужість до сексу. Це все проходить до другого триместра.
Рекомендації: Постарайтеся більше відпочивати. Якщо є можливість, лягаєте спати рано, відпочивайте вдень. Прагнете допомагати собі — регулярно слухайте приємну для вас музику, співайте, читайте дитячі книги. Спілкуйтеся з малюком. Частіше бувайте на свіжому повітрі. Насичення організму киснем, стан внутрішнього спокою роблять благотворний вплив на загальне самопочуття і дозволяють попередити можливу появу вимотуючих нападів нудоти.
Добре допомагають водні процедури, наприклад, комфортний душ. Якщо дозволить доктор, можна приймати теплу (не вище 37О С ) ванну з настоєм з трав або з доданими ефірними маслами. Чай з м´яти, меліси, лаванди, шипшини, глоду або споришу здатний зменшувати збудливість і дратівливість. У певних випадках допомагає аромотерапія, проте при цьому важливо грамотно підібрати ефірні масла.

Проблема: Уранішнє нездужання, нудота, блювота, ранній токсикоз.
Рекомендації: Можна поставити компрес на живіт, для цього намочити в холодній воді рушник, добре віджати, обернути навколо талії, зверху утеплити шарфом, пледом або шаллю. Покласти до правого боку теплу (не гарячу) грілку. Лягти відпочити. Уникати сильних, різких запахів. Глибоко й спокійно подихати чистим повітрям, прагнучи розслабитися.

Проблема: Запаморочення
У ранні терміни вагітності може бути запаморочення. Відчуття слабкості й нудоти, тиснучого або свердлячого головного болю при вагітності може бути пов´язано зі зниженим тиском (гіпотонією) і/або недокрів´ям. Гормональні зміни в організмі і нестійкість вегетативної нервової системи також можуть бути причиною головних болів. М´язи кровоносних судин розслабляються від гормонів, а сила тяжіння більше протидіє руху крові в мозку, викликаючи слабкість, нетверду ходу, запаморочення.
Рекомендації: Змінюйте положення тіла повільно, щоб судини мали можливість пристосуватися. Вставайте не різко, а поволі, перекинувшися на живіт і спокійно поставивши ноги на підлогу. Старайтеся не стояти довго.
Відчувши раптову слабкість, сядьте на стілець, на підлогу, або навпочіпки, голову покладіть на коліна або обіпріть на руки.
Їжте частіше й помалу. Запаморочення може бути пов´язане з низьким рівнем цукру в крові, що часто наступає при тривалих інтервалах між прийомами їжі. Уживайте їжу, багату білками і вуглеводами. Носіть з собою родзинки, сухофрукти або фрукти, хлібці з висівками — прийом цих продуктів швидко збільшує вміст цукру в крові. Запаморочення може з´явитися при перебуванні в задушливому приміщенні (магазині, метро, автобусі, на заняттях...). Не метушіться, а вийдіть на свіже повітря або відкрийте вікно. Поясніть, що вам не вистачає повітря, тоді менше буде питань і претензій. Послабте одяг (пояс), комір. Для запобігання непритомності слід збільшити притоку крові через судини. Для цього, якщо можливо, ляжте на спину і підведіть ноги вище за голову або сядьте на стілець і якнайнижче нахиліть голову між широко розставленими колінами. Можна стати на одне коліно і нахилитися так, як при зав´язуванні шнурків.
Робіть точковий масаж кистей і стоп, використовуючи масажні колечка й насіння по методу Су Джок терапії.
Щодня проводьте розтирання всього тіла сухою рослинною мочалкою, або рукавицею, зшитою з жорсткого, грубого полотняного рушника. Розтирання проводять круговими рухами, з невеликою силою. Розтирають спочатку одну руку від пальців вгору по ходу лімфатичних судин, у напрямку до серця, потім шию, обличчя, потім по черзі обидві ноги (особливо важливо терти підошви), стегна від низу до верху, живіт ніжними круговими рухами, плечі і спину.
Після розтирання прийміть комфортний душ.

І почувайтеся добре.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Екстракорпоральне запліднення: надія для пар, які прагнуть стати батьками

Екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ) – це сучасний метод лікування безпліддя, який включає запліднення яйцеклітини сперматозоїдом поза тілом жінки. Цей процес став революційним проривом у репродуктивній медицині, відкриваючи двері до батьківства для багатьох пар, які зіткнулися з проблемами здоров'я або іншими труднощами на шляху до створення сім'ї.

Що мами вирішують робити так само, а що – по-іншому з другою дитиною (частина 1)

Всі ми навчаємось на своїх помилках та досвіді, і батьківство – не виняток.

Насправді, у більшості випадків батьківство базується на методі спроб та помилок. Адже для тих, хто став батьками вперше, будь-який досвід пов'язаний із появою малюка – новий. Ми багато чого вчимося і до багато чого зовсім не готові (скільки статей і книг не прочитай).

Як підготувати малюка до появи другої дитини

Поповнення у сім'ї – це завжди радість. Хіба що, окрім тих моментів, коли старші братики та сестри починають ревнувати маму до малюка. В останні роки ваша дитина була центром вашого світу, а тепер всю цю увагу і все це кохання їй доведеться ділити з малюком. Так, вам доведеться почати приділяти старшій дитині менше часу та уваги, але не варто через це панікувати.

Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.