Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як зустрічають Новий рік у різних країнах

Різдвяна іграшка

Новий Рік − найзагадковіше свято, що відкриває нам світ добрих казок і чарівництва. Довірливі малюки, діловиті підлітки, серйозні дорослі і марновірні бабульки − усі рахують хвилини до настання свята.
Метушливі японці, стримані англійці, гарячі фіни й витончені французи − усі зустрічають Новий рік. Усі чекають Діда Морозу, Санта Клауса і Юля Томтена, загадують бажання і дарують подарунки.
Про те, де, як, що, скільки... Дідів Морозів, подарунків, сюрпризів поцілунків... розповість вам ця сторіночка.

У Болгарії традиційно зустрічають Новий рік удома. Перед початком свята наймолодший у будинку стоїть біля ялинки і виспівує гостям колядки. У подяку добрі дядьки й тітки дарують йому подарунки. Найцікавіше починається з 12-м ударом годинника. У цей час в будинках на мить гасне світло для новорічних поцілунків. Тільки після цього господиня починає розрізати пиріг із запеченими в ньому сюрпризами. Якщо дісталася монета - чекай багатства, гілочка троянди - любові. Така ж тістечково-сюрпризна традиція поширена в Румунії і Австралії.

Схожа традиція існує у португальців: напередодні Різдва вони дарують "королівський пиріг". Окрім цукатів і мигдалю, в ньому запечена одна медалька або фігурка. Той, кому пощастило її знайти, зовсім не зобов´язаний ковтати сюрприз, який просто означає: мир будинку твоєму!

Маленьким жителям Данії дарують дерев´яну або плюшеву ялиночку з тролем, що виглядає з-під зелених гілочок. Данці вірять, що лісовий пустун – це втілення душі дерева. Опівночі господиня подає на святковий стіл величезну миску солодкої рисової каші з секретом. Особливість цієї каші в тому, що на дно миски захований горішок або мигдаль. Ця традиція особливо подобається незамужнім дівчатам: якщо попадеться горішок - наступного року весілля не минути. Усім іншим обіцяється просто щасливий новий рік. Що само по собі теж непогано!

У Великобританії замовляють подарунки у Father Christmas (буквально - Батько Різдво). Йому пишуть докладний лист з перерахуванням бажаного, який кидають у камін. Дим з труби доставить список бажань прямо за призначенням. Та все ж, дим-димом, а за подарунками доводиться власними ніжками ходити. Англійці дарують один одному подарунки приблизно однаковою вартості. У сімейному колі дуже часто церемонія розподілу подарунків проводиться за старою традицією - шляхом жеребкування. Обов´язково дотримується звичай розсилати листівки з різдвяним сюжетом усім знайомим.

У Італії в кінці року, що йде, зі всіх вікон летять старі або непотрібні речі. Італійці завжди піклуються про те, щоб вступити в новий рік не тільки у оновленому інтер´єрі, але і одягнувшись у все нове. Досить цікаво виглядає стародавній звичай: 31 грудня чоловіки й жінки дарують близьким червону білизну. Саме цей колір символізує новизну. А маленькі італійці чекають подарунків від жінки Діда Мороза, яку звуть Ла Бефана.

Різдво в Німеччині свято сімейне. Усі повинно неодмінно зібратися за святковим столом. Цього дня відбувається церемонія обміну подарунками, яка навіть має свою назву - Бешерунг. Апофеозом новорічного бенкету є der Lebekuchen - пряник. У 16 столітті це "справжнє диво з муки, цукру і родзинок" деколи могло досягати довжини цілої лавки. Але так – цікавіше. Адже тоді можна зробити подарунок усім своїм друзям і знайомим: берете "прянічну лавку" під пахву... і вперед, з Новим роком народ поздоровляти. Одному ніжку від лавки, іншому - спинку. Витрати мінімальні, а подарунок, можна сказати, нескінченний.

У Південній Німеччині і Австрії часто дарують скляних або фарфорових свинюшек, що іноді є скарбничками.

Жителі північної Індії прикрашають себе рожевими, червоними фіолетовими або білими квітами. У південній Індії матері ставлять солодощі, квіти і невеликі подарунки на спеціальний піднос. Вранці нового року діти з закритими очима чекають, поки їх не підведуть до підноса. Тільки тоді вони отримують свої подарунки.

У Японії існує традиція: перед Новим роком дарувати листівки з зображенням тварини, яка відповідає цьому року. Дарують також іграшки й сувеніри. Однією з найяскравіших прикрас японського будинку перед Новим роком є кадомацу ("сосна біля входу"). Кадомацу, вітання Божеству Новорічного свята, переважно виготовляють з сосни, бамбука, сплетених рисових соломинок. Прикрашають вітками папороті й мандарина.

Ті, хто потрапляють на Різдво до Китаю, помічають перш за все Дерева Світла, аналог нашої ялиночки. Вони прикрашені по-східному яскравими і вишуканими ліхтариками, квітами, гірляндами. Ці ж прикраси китайські християни використовують у святковому убранні своїх будинків. Маленькі китайці в переддень свята вивішують на стіни панчохи, куди Дун Че Лао Рен (Дідусь Різдво) кладе свої різдвяні дари.

У деяких інших східно азіатських країнах, у В´єтнамі, Кампучії, Кореї, Монголії обов’яковим аксесуаром Нового року є граблі, декоровані різними дорогими прикрасами. Мабуть, саме ними в новорічну ніч "загрібають щастя". Ще на Сході поширені різдвяні ярмарки, на яких можна придбати не тільки одяг, продукти, прикраси й подарунки, але навіть... мрії, надії і щастя. Не бійтеся, вам не продадуть повітря, повне обіцянок і запевнень. Наприклад, можна придбати даруму - дерев´яну (або з пап´є-маше) ляльку-неваляшку з буддійського пантеону. Або хамаюмі - затуплені стріли з білим пір´ям, якими виганяють злих духів, і такара-буне - кораблики з рисом і сім´ю богами, що сидять на палубі, символізуючи благополуччя і успіх.

Фінський бенкет Нового року неодмінно складають сливовий кисіль і рисова каша. Одна з головних дійових осіб фінських різдвяних торжествах − звичайно ж Joulupukki, так звуть Діда Мороза фіни. Є таке повір´я, що раніше окрім подарунків, він приносив ще і різки, а візит свій починав із слів: "Чи є в цьому будинку слухняні діти?". Сьогодні елемент виховання майже зник, і всі діти отримують новорічні подарунки.

У Америці головна увага звертається не на сам подарунок, а на його упаковку − коробки і коробочки і футляри. У різдвяний вечір сім´я і друзі із захопленням відкривають подарунки, які можуть бути загорнутими в десять одеж, як качан капусти.

У Франції на Noеl (Різдво) дарують все що завгодно, хоча і дотримуються декілька суворіших правил, ніж за океаном. Так, парфуми може своїй дружині подарувати тільки чоловік, такий подарунок від іншого чоловіка вважається не дуже пристойним.

У Естонії, а також в Австрії і Шотландії, щастя приносить, як всім відомо, зустрінутий на вулиці сажотрус із знаряддями ремесла - високим циліндром і гирею на мотузку з йоржиком. Тому такими частими є різдвяні подарунки у вигляді глиняного або ганчіркового сажотруса, забрудненого сажею.

Але найнесподіванішими подарунками можна вважати вирізані з льоду фігурки моржів і білих ведмедів, які дарують один одному ескімоси Гренландії. Оскільки в Гренландії навіть влітку холодно, як у нас на Новий рік, крижані подарунки не тануть роками.

Шотландці в новорічну ніч відправляються до друзів зі скибочкою пирога, стаканчиком вина і шматочком вугілля. Із їхньої точки зору, це найкращий спосіб на цілий рік забезпечити їх їжею, питтям і теплом.

Шведи традиційно дарують один одному саморобні свічки. Такий подарунок обумовлений тим, що в розпал зими у Полярного кола темніє рано, а світло символізує дружбу, привітність, веселість. У шведських будинках, де є діти, святкування Нового року починається з того, що тата виходять виносити сміття, а повертаються в образі Юля Томтена (шведського Діда Мороза). Коли годинник б´є північ, шведи кидають серпантин, дудять в дудки, а Юль Томтен починає дарувати подарунки. Так, під загальний "дудеж-гудеж", Новий рік вступає на землю Швеції.

Напередодні свята в Іспанії, відправляючись у будь-який будинок, слід покласти в подарункову корзину шампанське. Сам Новий рік для іспанців - свято суспільне. Адже саме в цю ніч любителі ритуальних обрядів і традицій поспішають на центральну площу до величезної ялинки поласувати виноградом. Під час удару годинника кожен з тисячі, присутніх у ялинки намагається з´їсти 12 виноградин. Кожна виноградинка символізує один з прийдешніх місяців, а коли встигнути з’їсти всі 12 − "гарантоване" виконання заповітного бажання. Ця забавна традиція розповсюджується і на тих, хто зустрічає Новий рік будинку. Виноград кладеться на кожну тарілку.

Греки, крім важких від шампанського й вина традиційних корзин, останнім часом все частіше дарують один одному нову колоду карт.

У Ісландії впродовж всього грудня батьки не знають турбот із своїми дітьми. Річ у тому, що хитра дітвора знає: Дід Мороз може несподівано заглянути до них у будь-який день з 1-го по 24 грудня. Якщо що не так... у своєму черевику можна виявити не подарунок, а картоплину.

Поздоровляю вас з Новим роком! Загадуйте бажання, і вони обов´язково збудуться. Треба всього лише повірити в це маленьке новорічне диво. Вірте, і тоді у двері до вас постукає справжній Дід Мороз, а під ялинкою вас будуть чекати довгоочікувані подарунки.


(За матеріалами сайту Опразднике.ру )

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Як спланувати і дотримуватися бюджету на новорічні свята?

Новорічні свята – це сезон чарівництва і подарунків! Проте також це і сезон витрат...

Позбавтеся передноворічного стресу, спланувавши святковий бюджет і дотримуючись його. Такий план передсвяткових і святкових новорічних витрат допоможе не тільки мінімізувати стрес перед святами, але і не розоритися на подарунках і інших витратах на свята.

Коли саме варто ставити ялинку перед Новим Роком

Новорічні свята в Україні — це особливий час, коли у кожному домі панує атмосфера чарівництва та очікування дива. Однією з найбільш важливих традицій є встановлення та прикрашання ялинки, що символізує радість, затишок і сімейну єдність.

Готуємося до Нового Року: прикмети, забобони і практичні поради

Всі ми віримо в диво Нового Року і завжди сподіваємося, що прийдешній рік принесе нам хороші зміни в житті. Проте, сподіватися лише на наступний рік або його заступника – Білого Металевого Бика – часто недостатньо. Ви і самі повинні підштовхнути себе до цих змін. Як же підготуватися до прийдешнього року і провести рік, що минає? На цю тему ми зібрали для вас не тільки практичні поради, а й прикмети і забобони, які завжди супроводжують чарівний новорічний період.

Найкращі новорічні кольори – що символізує колір, який ви оберете

Кольори відіграють важливу роль у підготовці до кожного Нового Року. Як правило, ми звикли вибирати відтінки для новорічного вбрання та декору будинку в колірній гамі, яка до смаку господареві наступного року. Та чи знали ви, що самі по собі популярні новорічні кольори, які ми часто обираємо, несуть свій настрій людям, що оточують нас?