Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Роздільне харчування. Деякі правила сумісності продуктів

Роздільне харчування. Деякі правила сумісності продуктів
 

Яка ж смачна українська кухня! Одразу в уяві постають вареники з сиром, борщ з пампушками, дуже популярна у нас картопля, найчастіше як гарнір до м’ясної страви… Те що всі ці продукти калорійні – розуміє кожен, але що ці, традиційні для нас, поєднання продуктів є неправильними, з точки зору роздільного харчування, і таке їх споживання може принести шкоду нашому організму – знають, мабуть, не всі.


То що ж таке роздільне харчування, і які його основні принципи?

Автор даної системи - американський натуропат Герберт Шелтон, який не мав медичної освіти, тому принципи даної системи часто не визнають дієтологи. Якщо лаконічно виділити головне правило роздільного харчування, то воно звучатиме приблизно так: «Правильне поєднання продуктів під час прийому їжі». Що це означає? Виявляється, не всі продукти ми можемо споживати одночасно (в один прийом їжі), адже вживання несумісних продуктів створює додаткове навантаження на підшлункову залозу, і, як наслідок, - їжа погано перетравлюється, починаються процеси бродіння і гниття. Результат – погане самопочуття, зайві кілограми, нездоровий колір обличчя, відчуття важкості… Цей список можна довго продовжувати, але, думаю, всім і так зрозуміло – нічого хорошого, м’яко кажучи, не відбувається. Вживати несумісні продукти можна лише з 2-годинною перервою.

Чому так? Для перетравлення різних продуктів (жирів, білків, вуглеводів) організму потрібно виділяти різні ферменти. Відповідно, якщо ми вживаємо ці продукти разом – починаються всі вище перераховані неприємні процеси. Для розчеплення білків потрібне кисле середовище, для вуглеводів – лужне і т.д.

Якщо говорити більш конкретно – не варто одночасно вживати в їжу білки та вуглеводи, як ми дуже любимо. Зокрема, м'ясо, сир, яйця (та ін. білки) не можна поєднувати з макаронами, злаками, хлібом, солодкими фруктами (та ін. вуглеводами). Не варто, також, вживати одночасно два різні білки, наприклад м'ясо і яйця. Жири та білки теж не можна змішувати. Адже жири гальмують виділення травних соків, які необхідні для перетравлення білків.

Тобто, якщо узагальнити, можна вивести ще одну формулу роздільного харчування: чим простіші страви і поєднання продуктів – тим краще травлення, тим легше нашому організму.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвантажувальна терапія з кавуном

В одній з попередніх статей ми ділилися з вами порадами про те, як правильно вибрати кавун, щоби і солодкий, і корисний, і безпечний. Сьогоднішню ж статтю хочеться присвятити темі кавунової терапії, адже ця соковита ягода відома своїми лікувальними властивостями. Кавун позитивно впливає на кровотворення, покращує функції печінки, зміцнює імунітет, сприяє виведенню холестерину, очищає судини, поліпшує колір шкіри. А особливо відомий кавун своєю здатністю очищати організм, зокрема наші нирки.

Поради щодо правильного споживання їжі

1. Не плутайте апетит і голод. Їжте тільки при відчутті голоду.

Голод - це голос, що йде з Вас, який говорить, що потрібна їжа для підтримки нормального функціонування діяльності організму.