Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як правильно зціджувати та зберігати грудне молоко?

Як правильно зціджувати та зберігати грудне молоко?
 

Одного дня може наступити момент, коли Вам знадобляться запаси грудного молока: Ви захворіли і якийсь час не зможете годувати груддю, необхідно відлучитися на день-другий, або якщо мама поєднує виховання малюка з навчанням чи роботою, чи ін. ситуації. Словом, навчитися зціджувати груди та знати, як правильно зберігати грудне молоко має кожна жінка, яка годує груддю.

Як зціджувати грудне молоко?

Зціджувати груди можна за допомогою молоковідсмоктувача, або в ручну. До молоковідсмоктувача додається інструкція, тому ми не будемо розповідати про те, як ним користуватися. А от на тому, як зціджувати груди вручну, зупинимось детальніше.

Отже, для початку приготуйте посуд, в який Ви зціджуватимете молоко. Якщо Ви плануєте його зберігати – попередньо простерилізуйте цю посудину. Розслабтесь, можна випити перед зціджуванням склянку теплого чаю, щоби молоко краще прибуло до грудей. Деякі жінки, зціджуючи груди, дивляться на маля чи на його фотографію, адже помічено, що це сприяє кращому прибуванню молока. Також, притік молока стимулює легке прогладжування груді перед зціджуванням.

Починаємо зціджувати: розмістіть пальці на межі навколососкового кружка (великий зверху, вказівний і середній – знизу). Здавлюючи грудь, при цьому пальці ніби прокочуються по ній, Ви витиснете молоко. Слідкуйте, щоби пальці не ковзали по груді, якщо вони намокнуть – одразу витріть. Не витягуйте сосок вперед. Намагайтеся здійснювати рухи ритмічно, вони не мають викликати болісних відчуттів. Змінюйте положення пальців, переміщуйте їх по кругу, щоби молоко видавлювалось з усіх дольок. Зазвичай, коли починати зціджувати молоко з однієї груді, з іншої воно також починає витікати. Тому заздалегідь підготуйте іншу посудину під другу грудь, або рушничок, щоби витерти потічок молока.

Як правильно зберігати грудне молоко?

При кімнатній температурі зціджене грудне молоко може зберігатися близько 6 годин (у простерилізованому посуді). В холодильнику – до 5 днів. В морозилці – близько 3-4 місяців (майте на увазі, що заморожене молоко не таке корисне).

Щоби розморозити грудне молоко, - помістіть ємність із ним в теплу воду (якщо ємність скляна – спершу в холодну). Не використовуйте гарячу воду, адже нагріте грудне молоко до температури вище 36,6°С втрачає багато своїх корисних властивостей. Повторно заморожувати вже розморожене молоко не можна! Але, якщо Ви розморозили баночку молока, а використали половину – залишок можна заховати до холодильника, і використати його того ж дня.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас