Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як визначити, чи вистачає дитині грудного молока? (частина 1)

Як визначити, чи вистачає дитині грудного молока? (частина 1)
 

Це питання турбує не одну матусю, яка годує свою крихітку грудьми. Молода мама ще не до кінця навчилася розуміти усі сигнали, які посилає їй малюк, і як зрозуміти, чи наївся він, чи, може, молочка не вистачає і дитина голодна?



Якщо запитати у педіатра де шукати відповідь на ці запитання, він запропонує Вам наступні варіанти: контрольне зціджування і контрольне зважування.

Контрольне зціджування. Тут все елементарно: лікар порівняє кількість молока, яке Вам вдалося зцідити з грудей, із тими показниками, що відповідають віку дитини (скільки вона повинна одержувати під час одного годування). Якщо кількість молока, яке вдасться зцідити Вам, виявиться меншою за ту, що зазначена у спеціальних нормах – Вам порадять догодовувати маля сумішшю.

Одразу ж хочемо наголосити на недосконалості такого методу. По-перше судити про те, скільки має споживати дитина, судячи лише з її віку – дуже складно, адже є багато-багато інших нюансів, які потрібно враховувати, і про які мова піде нижче. По-друге, важко об’єктивно судити про те, скільки молока знаходиться в Ваших грудях тільки за одноразовим зціджуванні, адже кожна годуюча мама прекрасно розуміє, що жоден молоковідсмоктувач не може спустошити груди так, як робить це малюк (особливо з гарним апетитом ;)). Та й молоко під час годування дитини прибуває дуже інтенсивно. Не даремно, коли потрібно зцідити його «про запас» (наприклад, коли Ви плануєте відлучитися з дому на 1-2 годування), матері практикують перевірений спосіб для того, щоб молоко краще прибувало до грудей: дивляться у процесі зціджування на свою крихітку, уявляють, що годують її, і молоко починає «текти струмочком».

Контрольне зважування. Воно передбачає участь дитини: її зважать до і після годування грудьми. За статистикою, після проведення і цієї процедури більшість матерів чують, що їх малюкам не вистачає молока. Чому? – Знову ж таки (це стосується і попереднього способу), практично усі нормативи, якими послуговуються педіатри, розроблені досить давно, і розраховані на штучне вигодовування і суворий графік з фіксованою кількістю годувань (як Ви, мабуть, знаєте, в радянські часи грудне вигодовування було дуже великою рідкістю, адже декреті відпустки тривали недовго. Матері виходили на роботу, віддаючи малят в ясла, і переводили діток «на баночки»).

У наступній частині статті ми розповімо про більш об’єктивні способи визначення того, чи вистачає грудного молока Вашій дитині

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас