Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Які іграшки потрібні дитині в залежності від віку

Які іграшки потрібні дитині в залежності від віку
 

З самого народження дитину оточують різноманітні іграшки. Деякі з них для малюків стають першими справжніми друзями, інші допомагають розвивати фантазію, спілкування, мислення і моторику. Іграшка – це те, що дитина використовує для пізнання навколишнього світу. Щоб ці поняття формувалися правильно, вкрай важливо, щоб крихітку з самого народження оточували хороші й потрібні іграшки.

До 1 року

Малюк тільки з'явився на світ, і все навколо для нього представляє інтерес, адже все таке різне! Для розвитку сприйняття постарайтеся оточити дитину простими великими іграшками різного кольору, форми, фактури. Дитина до року активно досліджує всі властивості навколишніх предметів, у чому йому можуть допомогти сортери, іграшки з рухомими великими деталями, м'ячики, кубики, пірамідки, матрьошки, а з перших днів – музичний мобіль і брязкальця.

1-3 роки

Час летить, і ось малюк вже потроху ходить, він вже навчився розрізняти кольори, звуки і форми, і настав самий час для більш складних завдань. У цьому віці дитина вже починає аналізувати, що відбувається навколо, у неї активно розвивається фантазія, мислення, мова і моторика. У цьому віці дитині знадобляться образні іграшки (м'які іграшки тварин і ляльки), які сприяють розвитку мовлення, фантазії та образного мислення; мозаїка і конструктори – для розвитку дрібної моторики, уяви та мислення; музичні іграшки подарують відчуття ритму і допоможуть у становленні особистості; і звичайно, іграшки для фізичного розвитку – м'ячик, конячка-гойдалка, велосипед, конячка-скакалка і т.п.

3-5 років

Не секрет, що діти в усьому намагаються копіювати своїх батьків – дівчатка наслідують мамі в домашніх клопотах і нарядах, хлопчики ж дивляться на батьків, вторячи їм в «чоловічих» справах. Таким чином, дитина вибудовує для себе модель поведінки, приміряє ролі, пізнає себе, багато хто навіть починає мріяти про те, ким стане у майбутньому. Допомогти визначитися і приміряти на себе різні ролі допоможуть набори для рольових ігор та м'які іграшки.

5-7 років

Цей період у розвитку більшості дітей можна назвати «віком чомучки», адже дитину цікавить буквально все. Таким маленьким любознайкам сподобаються книги з яскравими картинками, головоломки, конструктори, всілякі динамічні іграшки (в яких закладений певний вид руху – обертання, ходіння, ковзання і т.д.), набори з серії «зроби сам», а також всілякі вікторини. Подібні іграшки вгамують допитливість дитини і допоможуть їй розвинути не тільки образне, але й логічне мислення, засвоїти причинно-наслідковий взаємозв'язок і дізнатися багато нового про навколишній світ.

7-12 років

Відмінною характеристикою цього віку є формування абстрактного мислення. У дітей в цьому віці вже немає необхідності в прив'язці своїх ігрових персонажів до конкретних образів, вони відмінно фантазують і придумують своїх власних героїв. У розвитку абстрактного мислення відмінним помічником стануть всілякі настільні ігри.

Для повноцінного розвитку дитини також важливо не забувати про постійні фізичні навантаження. Ігри на свіжому повітрі не тільки подарують здоров'я і витривалість дитині, але і навчать перемагати і програвати, домагатися цілей самостійно та в команді.

Багато дітей до цього віку вже мають свої яскраво виражені захоплення, як правило, дівчатка пробують вишивати, ну а хлопчики – збирати і конструювати моделі літаків, машин, кораблів і т.д. Не варто нехтувати раннім хобі дитини, звичайно, воно може і не стати її захопленням по життю, але зате неодмінно подарує вашому чаду години радості і задоволення.

Останні дослідження дитячих психологів показали, що сьогодні у середньостатистичної дитини в кімнаті близько 200 іграшок, з яких вона грає всього з двома-трьома. Запам'ятайте, «більше іграшок» не означає, що ваше чадо буде краще розвиватися. Насправді, дитині з головою вистачить і 5-10 іграшок, головне, щоб вони приносили радість і користь для її розвитку.

Автор: Сальнікова Катерина
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас