Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Позбавляємося гендерних стереотипів при виборі дитячих іграшок

Позбавляємося гендерних стереотипів при виборі дитячих іграшок
 

Зайдіть в будь-який дитячий магазин, і ви побачите нескінченну безліч іграшок, які розділяють дітей за гендерною ознакою. Для хлопчиків вам неодмінно порекомендують маленькі гелікоптери, біноклі, конструктори; для дівчаток порадять купити коляску для ляльки, ляльковий будиночок, набір дитячої косметики або іграшковий кухонний сервіз.

Незважаючи на те, що ми живемо в 21 столітті, гендерні стереотипи прищеплюються дітям з самого раннього віку – насправді, ще до того, як вони народилися. Майбутні батьки фарбують дитячу в рожевий або блакитний колір, а тітоньки і дядечка, бабусі й дідусі, вибирають подарунки для новонародженого, виходячи з кількості X хромосом в ДНК плоду. Як тільки малюк народиться, він буде пити з пляшечки, прикрашеної або піратами, або принцесами. Тут-то і починається поділ.

Виробники і продавці іграшок переконані, що з самого народження за своїми захопленнями, здібностями і навичками хлопчики відрізняються від дівчаток. Звичайно, між хлопчиками і дівчатками є деякі відмінності – як показали дослідження нейробіологів, хлопчики від народження краще орієнтуються в просторі, а у дівчаток інтенсивніше розвиваються вербальні навички. Але гендерні відмінності залежать не тільки від генетики – культура має найважливіше, ключове значення у визначенні гендерних ролей, які присвоюються чоловікам і жінкам.

На жаль, наш вибір іграшок (чи буде дитина грати з лялькою, чи з машинкою) має довгострокові наслідки: недавнє дослідження показало, що у виборі своєї кар'єри люди обох статей все ще тримаються за застарілі стереотипи. Так, більшість дорослих вважає, що певні професії – для чоловіків, інші – для жінок. Дві третини опитаних вважають, що з чоловіків виходять найкращі механіки, електрики і сантехніки, ніж з жінок; а 64% людей воліли б купувати квіти у жінки-флориста.

Ще гірше те, що людей, які кидають виклик гендерним стереотипам, багато хто засуджує. Особливо сильною в цьому плані є недовіра до жінок. Як показали дослідження: 1 людина з 10 (10%) не довіряє жінкам-пілотам; 5% людей будуть серйозно стурбовані, якщо дізнаються, що їхнім літаком крувала жінка-пілот; а близько 3% людей, дізнавшись це перед польотом, зійшли б з літака, поміняли квитки на інший або поскаржилися б на те, що їхнім літаком керуватиме жінка.

Застарілі гендерні стереотипи обмежують навички та захоплення дітей, які вони могли б розвивати і будувати на їх основі успішну кар'єру в майбутньому. Якщо дитині не дають такої можливості, вона ніколи не дізнається, що їй подобається певна гра чи іграшка. Адже дітки отримують від нас тільки повідомлення про те, що їм «має подобатися». Вони дивляться на моделі поведінки та соціальні правила, і сприймають гендерний стереотип «це – для хлопчиків, це – для дівчаток», як правило поведінки в суспільстві, типу «не бийся». Саме ці жорсткі кордони і не дають дитині зрозуміти, що їй подобається по-справжньому і вибрати своє захоплення.

Навіть якщо чоловіки і жінки зараз більш-менш рівні на роботі, наші забобони все ж стримують нас. Тому задумайтеся, можливо, вам варто подарувати своїй племінниці трактор, а онукові набір посуду – можливо, ці іграшки підштовхнуть їх до успішної кар'єри.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас