Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Привчання малюка до горщика: підгузник ворог чи помічник?

Привчання малюка до горщика: підгузник ворог чи помічник?
 

Одне з найбільш важливих питань у вихованні та розвитку дитини – коли і як почати привчати малюка до горщика і відмовитися від підгузника. Серед батьків ведуться дискусії на тему – чи заважає підгузник вчитися самостійності або ж спрощує життя мамі і дитині, роблячи привчання більш плавним. Щоб уникнути у дитини стресу у зв'язку з різкою відмовою від класичних підгузників, педіатри рекомендують спеціальні підгузники-трусики.



Кожна дитина розвивається індивідуально: одна зробить перші кроки у вісім місяців, інша – тільки в однорічному віці. Так само з приванням до горщика. Не варто поспішати, вимагаючи від малюка самостійності занадто рано. Більшість педіатрів сходяться на думці, що робити це до року не має сенсу, оскільки свідомий контроль над своїм організмом у дітей починає формуватися у віці півтора-двох років, а повністю контролювати подібні процеси і самостійно користуватися горщиком дитина вміє, як правило, до двох-трьох років. При несвоєчасних наполегливих спробах посадити дитину на горщик, можна викликати у неї негативне ставлення до цього заняття, що тільки ускладнить батькам задачу. Малюк повинен дорости до цього етапу і бути зацікавленим в його успішності.

Починаючи привчання до горщика, батькам потрібно орієнтуватися не стільки на вік дитини, скільки на її поведінку.

Популярниою помилкою є думка, що, в разі повної відмови від підгузників, малюк швидше відучиться «ходити під себе». Переважно, діти роблять це зовсім не тому, що підгузник дає відчуття комфорту. Ходити на горщик – це звичка, і успішність її засвоєння залежить від підходу та інтенсивності привчання з боку батьків.

Привчати дитину потрібно плавно, не лаючи за невдачі. Перед тим, як справити потребу, дитина поводиться характерним чином: затихає, червоніє, кривиться або тужиться. Спостерігаючи за поведінкою малюка, можна вгадати, коли настав підходящий момент, щоб посадити його на горщик. Крім того, це варто робити до і після сну, прогулянки і прийняття їжі. Батькам слід пам'ятати, що ще якийсь час у дитини траплятимуться «аварії», а тому повністю відмовитися від підгузників неможливо. Рекомендується відмовитися від класичних гігієнічних підгузників на користь підгузників-трусиків. За формою і товщиною підгузники-трусики ідентичні звичайним тканинним трусикам, а завдяки резинці на поясі, знімаються і одягаються вони аналогічно.

Компанія Ontex випускає лінію спеціальних трусиків Helen Harper Easy Comfort для привчання дитини до горщика. Вони легко тягнуться, дозволяють шкірі дихати і легко знімаються, а завдяки анатомічній формі не викликають натирань. Експерт торгової марки Helen Harper, лікар-педіатр Наталія Гейко рекомендує використовувати підгузники-трусики для більш плавного перенавчання малюка: «Привчання дитини до горщика вимагає від батьків уважності і систематичного контролю: не можна привчати дитину «час від часу», інакше малюк не сприйматиме процес серйозно. Дитина не повинна ставитися до горщика як до іграшки, і після кожної успішної спроби малюка потрібно похвалити. Якщо мої пацієнти хочуть, одночасно з привчанням дитини до горщика, почати відучувати її від підгузників, я рекомендую їм підгузники-трусики Helen Harper Easy Comfort, які по своїй товщині і функціональності схожі на звичайні трусики. Це дозволяє, не збиваючи дитину з пантелику, одягати на неї звичайні трусики вдень, а вночі використовувати підгузники-трусики. Вони також зручні для прогулянок і походу в гості, адже дитина не відразу навчиться контролювати свій організм».

Потім, коли малюк нарешті опанує навичку ходити в туалет «по-дорослому», підгузники-трусики можна буде непомітно для дитини замінити на звичайні трусики.
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас