Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Йдемо в дитячий садок: вибираємо час

Йдемо в дитячий садок: вибираємо час
 

Кожна молода сім'я, яка планує віддати свого малюка в дитячий сад, задається цілою купою питань. Коли краще це зробити? Який садок краще вибрати? Як допомогти крихітці адаптуватися? Як вберегти малюка від постійних хвороб? На всі ці питання ми постараємося знайти відповіді разом з вами в цьому циклі статей. І перше, з чого варто почати – це, звичайно, час, коли ж краще віддавати малюка в дитячий садок.



Найкращою порою року для початку нового етапу, походу в дитячий сад, в житті вашого малюка вважається осінь. Чому? Все дуже просто. Справа в тому, що взимку і влітку занадто холодно або жарко, організму малюка і так доводитися адаптуватися до нових кліматичних умов. Якщо в цей період додати ще й психологічну адаптацію в новому суспільстві, дитина може просто не впоратися з таким навантаженням.

Осінь і весна в цьому плані більш м'які, і в ці періоди маленький, ще незміцнілий організм вашого малюка почувається більш комфортно. Але чому ж не навесні, а саме восени рекомендують вести дитину в садок? Тут вже підключається другий фактор – імунітет. Як правило, після зими організм будь-якої людини, не кажучи вже про дитину, відчуває гостру нестачу вітамінів, і додаткове навантаження в цей час також небажане. Інша справа – осінь, за літо ви встигли наїстися фруктів, поповнивши запаси корисних елементів, оздоровитися десь на березі моря або в селі у бабусі, і організм, повний сил і енергії, готовий до нових випробувань.

Що ж стосується віку, то настійно не рекомендується віддавати дитину в дитячий сад до досягнення нею 3-4 річного віку. Звичайно, сьогодні не кожна сім'я може дозволити собі таку розкіш, і часто мами змушені віддавати крихітку в садок раніше, щоб вийти на роботу. Та все ж, якщо у вас є така можливість, постарайтеся відкласти похід в дитячий садок до 3,5 років. На це є цілий ряд причин:

- До 3-річного віку (умовно), дитина ані психологічно, ані фізіологічно не готова до розставання з матір'ю, цей вік дуже критичний, і надалі ранішнє розставання з родиною неодмінно відіб'ється на характері малюка і відношення до близьких;

- Перебуваючи в такому ранньому віці більшу частину часу в новому суспільстві, у дитини порушується формування глибокого неформального спілкування з родиною, в результаті ваш малюк може стати більш закритим і перестати посвячувати вас в свої переживання;

- Похід в садок – це завжди стрес, і чим менше вік, тим складніше малюкові з ним впоратися, а стрес, в свою чергу, завжди гальмує розвиток;

- У цьому віці активно формується мова, і чим більше у малюка спілкування з дорослими людьми, тим більше стає його словниковий запас, на відміну від однолітків, словниковий запас яких також обмежений;

- Віком до 3-4 років у дитини немає і бути не може навичок соціальної адаптації, і навчитися цьому у однолітків вони не можуть, для цього дитині необхідне спілкування зі старшими.

Єдиним винятком, коли ранній похід в садок може бути корисним, є ситуація з асоціальними дітьми з дуже поганими комунікативними здібностями. В цьому випадку дитяча група буде неймовірно корисною, і допоможе малюкові швидше звикнути до суспільства і нормально спілкуватися в колективі.

Атмосфера в садку також дуже важлива для повноцінного розвитку малюка. Якщо в новому колективі малюка будуть оточувати тільки позитивні емоції від спілкування з однолітками і вихователями, тоді й похід в садок не викличе бурю негативних емоцій, а ваш малюк легко адаптується до нових умов. Про те, як вибрати відповідний дитячий садок для вашої дитини ми поговоримо в наступній статті.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас