Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Йдемо в дитячий садок: адаптаційний період

Йдемо в дитячий садок: адаптаційний період
 

Не секрет, що всі діти, потрапляючи в дитячий садок, перший час переживають важкий адаптаційний період – малюк потрапляє в нове середовище, відмінне від сім'ї. Звичайно, у кожної окремо взятої дитини адаптаційний період проходить по-різному. В середньому на те, щоб адаптуватися до нової обстановки, дитині потрібно від 2-х місяців до півроку. Від чого це залежить?



В першу чергу, безумовно, від індивідуальних особливостей вашого чада, а тільки потім вже від віку і атмосфери в дитячому садку. Якщо у вашої дитини вже досить добре розвинена довільна поведінка, а також осмислення навколишньої ситуації, тоді серйозних проблем з адаптацією до дитячого саду не варто очікувати. Також доведено, що діти старше 3,5 років простіше і швидше проходять адаптаційний період, ніж дітки молодшої вікової групи.

Якщо хочете, щоб адаптація до дитячого саду пройшла легко, тоді радимо скористатися наступною схемою відвідування:

У перший раз відведіть дитину в дитячий садок в четвер і залиште на 1,5-2 години, а потім знову в п'ятницю. Двох днів – четверга і п'ятниці – цілком достатньо, щоб дитина змогла усвідомити, куди і навіщо її привели, і за наступні два дні, проведені у звичній сімейній атмосфері, змогла спокійно переосмислити нову інформацію і трохи розслабитися від купи отриманих емоцій.

Далі, впродовж 2-3 тижнів водіть крихітку в садок по 3 рази на тиждень, так само залишаючи на кілька годин. Якщо дитині подобається в садку, можете до часу додати ще один прийом їжі – сніданок або обід, дивлячись що більше підходить під розпорядок дня вашого чада.

Якщо малюк весь час відчуває себе добре, активно ділиться своїми враженнями, і ви не помічаєте серйозних змін в його поведінці, тоді все чудово. Далі збільшуємо навантаження, залишаючи його в садку на півдня всі 5 разів на тиждень або поступово додаючи години, залишаючи на весь день 2-3 рази на тиждень.

Важливо! Якщо ви вирішили залишити дитину на денний сон в дитячому садку, тоді в перші кілька разів ви повинні приходити за нею трохи раніше, ніж вона прокинеться. У ранньому віці діти часто плутають денний і нічний сон, і прокинувшись в новому місці, малюк не відразу зможе зрозуміти де він, куди поділася мама, і коли його заберуть. Свій переляк він навряд чи зможе нормально сформулювати вихователю, але на наступний день ви отримаєте яскравий протест проти дитячого саду.

У випадку, якщо ви прийшли забрати свою дитину відразу після сну, а вона ще просить трохи пограти з новими друзями, тоді вітаємо – адаптаційний період проходить добре, і у вас ще з'явилося трохи вільного часу, щоб заглянути в перукарню або пройтися по улюблених магазинах. Далі збільшення часу, проведеного в дитячому садку, має йти слідом за бажанням дитини.

Варто відзначити, що від інтелектуально розвинених, вихованих і слухняних дітей навряд чи варто очікувати різко негативної реакції на відвідування дитячого садка. Їм це може сильно не подобатися, але вони будуть намагатися вести себе як завжди, тому якщо дитина поводиться спокійно і погоджується ходити в садок – це ще не означає, що їй там подобається.

Головне завдання батьків – уважно стежити за рівнем тривожності свого чада. Звісно, враховуючи нову обстановку і море інформації, тривожність дитини і так буде трохи підвищена, але лише трохи, щоб дитина могла самостійно з нею впоратися.

Дитячий садок – це додаткове навантаження на психіку вашого чада. Якщо після 2-3 тижнів відвідування дитячого садка ваша дитина починає різко хворіти або вередувати, тоді варто трохи знизити інтенсивність відвідувань. У випадку, коли малюк не може нормально адаптуватися до дитячого садку протягом тривалого часу, можна говорити про дезадаптацію. Про те, що з цим робити, ми розповімо в наступній статті.

Автор: Сальнікова Катерина

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас