Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Визначення продуктів, що викликають алергію дитини

Алергени на тарілці

Зараз часто можна почути, що немовля "обсипало". Але від чого? Що тепер не можна їсти мамі, а що можна? У статті описана чітка методика визначення алергенів серед продуктів харчування.

Безпосередні причини − винуватці алергічних дерматитів або діатезу в дітей першого року життя:
1. Гостра або тривала непереносимість якого-небудь (або яких-небудь) компонентів їжі.
2. Інфекційно-запальний процес у самому кишечнику (дисбактеріоз кишечника).
3. Під «маскою» діатезу може ховатися інфекційно-запальне ураження шкіри — дерматит.
4. Усе вищеперелічене одночасно.

Як відомо, їжа складається з білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мікроелементів, води і різних хімічних харчових (і не дуже харчових) добавок.

Найчастіше батьки стикаються з гострою непереносимістю якого-небудь компоненту їжі у новому продукті годування (сік, пюре, нова молочна суміш або каша, полуниця, інше). Адже у маленької дитини і кишечник маленький. Тому в організм малюка через його кишечник (на відміну від здорових дорослих) можуть надмірно проникати зовсім непотрібні для нього компоненти їжі, викликаючи той самий діатез. Часто несподівано (у перші три доби після першого вживання алергену) можуть виявитися ознаки діатезу на різні продукти харчування, лікарські препарати, відвари трав, компоненти недоброякісної води.
При цьому, коров´яче молоко, яйця, шоколад, какао, мед, горіхи, суниця, полуниця, раки, краби, ікра й цитрусові вважаються продуктами харчування, найбільш багатими алергенами.

Дуже часто алергічні реакції з´являються не до одного продукту, а відразу до двох-трьох. З часом після першого випадку алергічної реакції можливий розвиток непереносимості і до тих продуктів харчування, до яких раннє не було претензій.

Для дітей перших місяців життя провідними чинниками алергізації є харчові алергени, що в першу чергу містяться в коров´ячому молоці і молочних сумішах на його основі, у білку та жовтку курячого яйця, манній каші, цитрусових. Можливі також алергічні реакції у вигляді блювоти, рідкого стільця, здуття живота, спазмів різних відділів кишечника, іноді з різкими болями. З віком ступінь алергізації до харчових продуктів у дітей може зменшуватися («перерости»). Іноді за умови відсутності адектной дієти та реабілітації алергічні реакції можуть посилюватися важчими захворюваннями (хронічний панкреатит, бронхіальна астма та ін.).
У дітей із спадковим нахилом до алергічних хвороб і нерідко з уже наявними алергічними проявами легше розвиваються алергічні реакції і на різні лікарські препарати, а також профілактичні щеплення.

У дієті вагітних жінок повинне бути розумне обмеження продуктів, багатих потенційними алергенами. Це дуже важливо. І ще одна важлива річ:
алергічні прояви на шкірі можуть з’явитися у будь-якої дитини на будь-який продукт харчування або будь-який лікарський препарат. Але ж вовків боятися — у ліс не ходити! Боячись розширити меню своєї дитини або нехтуючи рекомендаціями лікаря про прийом лікарського препарату, ми можемо прийти до серйозніших проблем, ніж алергія.
Якщо алергічні прояви на шкірі дитини виникли в перші три дні після прийому якого-небудь конкретного нового продукту харчування або лікарського препарату (тобто Вам не склало особливих труднощів виявити винуватця проблеми), тоді, звичайно, необхідно видалити причину алергії з життя дитини на 2-3 місяці і постаратися не дратувати кишечник новими продуктами харчування або іншими лікарськими препаратами для прийому всередину не менше 4-8 днів. Та питання про відміну ліків чи молочної суміші завжди необхідно обговорити з дитячим лікарем. За ці 2-3 місяці дитина підросте, окріпне сама й окріпне її кишечник.
Тоді за умов:
• відсутності проблем у самому кишечнику (дисбактеріозу, порушень ритмічної роботи шлунково-кишкового тракту, алергічних реакцій на інші продукти харчування або медикаменти, що повторюються
• відсутності простудних захворювань
• порядку в фізичному та психічному стані дитини
• доброякісності продукту харчування, що вводиться
ви можете пробувати ввести цей продукт знову.

За умови відсутності повторного надходження в кишечник винуватця алергії, її прояви протягом 2-7-ми днів поступово зникають.
При виражених алергічних проявах на шкірі, дитячі лікарі часто рекомендують місцеве (нашкірне) лікування — анілінові фарбники (водний розчин пеоктонину, фукарцину та ін.), купання з відварами трав (ромашка, кора дуба, корінь лопуха і ін.), протиалергічні мазі. Надмірна тривала сухість чи вологість шкіри (результат алергічних проявів, перегрівання) може спричинити ослаблення захисних властивостей шкіри, утворення мікро тріщин, інфікування, розвитку мікробного або грибкового ураження.
Так підтримується те почервоніння шкіри, яке ми вважали проявом тільки алергії. Тут уже можуть допомогти мазі з комбінованими протиалергічним, протизапальними і протимікробними властивостями.

Але дуже часто при тривалих проявах алергічного дерматиту мати не може виявити конкретних винуватців підтримки діатезу. Звичайна фраза — «сипе на все що завгодно» є характерною ознакою алергії у дітей саме раннього віку.
У подібних випадках проблема посилюється виниклим порочним кругом:
1) спочатку — гострі алергічні висипання на шкірі на якийсь один компонент продукту харчування або лікарський препарат;
2) на кишечник, що не встиг відновитися після виниклої проблеми, обрушується новий алерген (продукт харчування або лікарський препарат), що викликає нові висипання на шкірі;
3)тривалі проблеми в самому кишечнику (змінюється кислотність, порушується травлення інших компонентів їжі, активізуються процеси бродіння) ведуть до зміни в мікробному пейзажі кишечнику, розвивається дисбактеріоз кишечнику;
4)порушується і сповільнюється надходження необхідних продуктів харчування через слизову оболонку кишечнику в організм дитини, накопичуються різні токсини (як бродильного, так і мікробного походження), посилюючи тим самим алергічні проблеми на шкірі;
5)появляются повторні алергічні висипання на шкірі, що ослабляє її захисні властивості і веде до розвитку мікробного або грибкового ураження шкіри.

Тому: чим довше існує проблема, тим важче та дорожче вибратися зі створеного (можливо, нами) порочного круга.

При утрудненнях у виявленні конкретних винуватців алергії, що тривало зберігається, необхідно вести ХАРЧОВИЙ ЩОДЕННИК. Харчовий щоденник — невеликий зошит або блокнот, де мати фіксує щодня час, вид продукту харчування або лікарський препарат і зміни в стані та самопочутті дитини.
ПРИКЛАД ВЕДЕННЯ ХАРЧОВОГО ЩОДЕННИКА:
Понеділок. 15.03.
7.00 — молочна суміш, дитячий чай з фенхелем
10.30 — гречана каша, яблучне пюре
14.00 - ...
До вечора почервоніли щоки (спав неспокійно, хворів живіт, з´явився рідкий стілець і ін.).
Якщо дитина годується грудним молоком, то необхідно паралельно фіксувати режим і характер харчування самої матері.
Харчовий щоденник ведеться до 2-3-х тижнів (при необхідності надалі поновлюється), протягом яких (краще разом з дитячим лікарем) виділяються і виключаються на тривалий час з раціону харчування можливі винуватці алергії.

По ходу ведення харчового щоденника проводять ЕЛІМІНАЦІЙНІ і ПРОВОКАЦІЙНІ проби.
При елімінаційній пробі (проба з виключенням алергену) з раціону виключають продукт (ти), що містить (е) можливий подразник, не менше чим на 10-14 днів. Якщо елімінація (видалення) була повною і «винний» алерген визначений правильно, то прояви захворювання зникають аж до одужання (надалі, прагнуть не споживати «винуватця» 2-3 місяці).
Суть провокаційної проби полягає в пробному введенні в дієту дитини виключеного раніше підозрілого продукту харчування. Поява знов алергії на шкірі свідчить про передчасність вищевідзначених заходів.
Дитина, що росте, повинна отримувати повноцінну в енергетичному сенсі та збалансовану по складу їжу. «Строга дієта» призводить до ослаблення дитини, зниження рівню гемоглобіну в крові, розвитку дефіциту вітамінів, рахіту, змін в емоційному фоні (дуже капризні чи неслухняні діти). Тому по мірі виключення з раціону продуктів-алергенів, дієту потрібно постійно корегувати (це робити завжди краще з вашим лікарем).

(За матеріалами книги А. Яловчука «Руководство по вскармливанию детей на 1-м году жизни»)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Ідея декору на Великдень – крашанки з повітряних кульок

Хто сказав, що крашанки на Великдень обов'язково повинні бути з яєць? А як на рахунок повітряних кульок? Адже їх обожнюють всі! Крім того, якщо звичайну надувну кульку перевернути, вона за формою буде дуже навіть нагадувати яйце. Тож вперед – запасайтеся з малечею повітряними кульками і прикрашайте ними свій будинок до Великодня.

Домашні засоби та корисні поради від мішків під очима

У попередній статті ми розглянули основні причини мішків під очима, а тепер поговоримо про те, що можна зробити в домашніх умовах, щоб боротися з цією проблемою.

Композитні басейни: Ідеальний Вибір для Вашого Двору

Плануєте встановлення басейна в своєму дворі? Розглядаєте різноманітні варіанти, але ще не вирішилися? Прийміть у розгляд композитні басейни під ключ – сучасне та практичне рішення, яке дозволить вам насолоджуватися комфортом та задоволенням протягом багатьох років. У цій статті ми розглянемо переваги композитних басейнів, процес встановлення та обладнання, а також інші корисні поради для власників басейнів.

Дитяча казка: Бяка та мішок поганих слів

В давні часи жила серед людей Бяка. Вона мала зовнішність звичайної молодої дівчини. Та на справді Бяка була казковою істотою – близькою родичкою Баби Яги та Бабая.

При використаннi матерiалiв з порталу mama-tato.com.ua активне посилання на нас обов'язкове.
|
Copyright 2007-2024 Mama-tato.com.ua
Усі права захищено.
All rights reserverd.
Система Orphus