Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Школа виживання молодої мами

Школа виживання

Прийміть для себе, що якась кількість речей, всупереч вашому бажанню, все одно буде зіпсована. Змиріться і скажіть собі, наприклад, що відриваючи від шпалер великі шматки, малюк допомагає вам морально підготуватися до ремонту, який все одно неминучий. І найголовніше: доведеться визнати, що протягом перших трьох років життя дитини ви належите в основному тільки йому, а вже потім – собі, власному чоловікові і суспільству. З опорою на це знання, ви зможете спокійніше як віддавати себе дитині, так і забирати себе на якийсь час - для розваг, відпочинку і відновлення сил.

Що робити з гнівом?

Відчувати і виражати його. Гнів – така ж природна емоційна реакція, як і будь-яка інша. Крім того, якщо ви роздратовані, ви ніколи не обдурите дитини. Діти дивовижно прозорливі і прочитують наші емоційні стани миттєво. Вони ніколи не помиляються тому, що орієнтуються на вираз обличчя і інтонації, а не на слова. Малюк – дитя природи, і нещирість значно більше відштовхує і лякає його, ніж природний гнівний спалах. Ви повинні лише поклопотатися про те, як цей самий гнів виразити. Якщо ви розсерджені, постарайтеся не кричати голосно і різко, хоча, зрозуміло, ваш голос і звучатиме сердито. Оцінюйте вчинок, а не саму дитину. Так, не можна кидати в обличчя карапузові: «Що ж ти натворив, нахаба безсовісна?!». Скажіть прямо: «Знаєш, я так розсердилася, що у мене просто слів немає. Навіщо ти порвав книжку? Ніколи більше не роби цього!». І запам´ятайте: у тих сім´ях, де мама «не вміє сердитися», а лише кам´яніє обличчям і голосом, діти ростуть нервовими і емоційно-напруженими. Пояснюється це дуже просто. Не пустувати шибеники не можуть, але вони чуйні і інтуїтивно здогадуються: мамине терпіння все одно не гумове. Значить, чим довше вона терпить, тим могутніше буде вибух.

Ні безглуздим жертвам

Ніколи не намагайтеся «жити заради дитини». Живіть разом із нею. Якщо ви постійно жертвуєте ради дитини собою (відпочинком, спілкуванням, улюбленою справою) то замість мами дитина має поряд із собою жертву. Чи не заважкий це тягар для маленької людини? Можливо, краще зайвий раз приділити увагу собі? Якщо, наприклад, у вас є квитки на прем´єру спектаклю, який ви дуже хотіли побачити, а у дитини ГРЗ і невелика температура, і з нею готовий залишитися тато, я б порадила вам на спектакль все ж таки піти. Просто не забудьте взяти з собою мобільний.

З 2-х до 3-х: Від партизанщини – до переговорів

Вашій дитині скоро три роки: тепер ви маєте вже не простодушного непосиду, а персону з власною думкою. Якщо ви заборонили щось для нього важливе, і він скривджений, то перед прогулянкою він може відмовитися одягатися сам, або ви матимете задоволення спостерігати, як він поволі напинає на себе все задом наперед, демонстративно розглядаючи узори на шпалерах. Помилуйтеся: це вже не чудова квітка, як 5 хвилин тому, а злобний Піноккіо: він досить добре володіє мовою, щоб «грати в дурника», і сперечатися, і сперечатися. Можливо, він навіть трохи демагог, і всякий раз намагається «переконати» вас.

Ви втомлюєтеся не тільки від суєти і упертості, але ще від того, що плани постійно руйнуються. Звичайний манікюр ви робите протягом 2 днів тому, що вимушені весь час відволікатися. І вам не прийде в голову узяти з полиці цікаву книгу до того, як дитина заснула: будь-який найдивовижніший роман викличе лише огиду, якщо читати його по строчці в годину. Ви відчуваєте, що не розумієте, на якому світі знаходитеся, ніби з вашого життя (та і з вас самих) зробили паззл.

Малюк, проте, вже чудово розуміє ваші повчання і навіть прохання, а головне – він починає «привласнювати» собі ваші заборони. Якщо раніше, покидаючи кімнату, всі «ні» і «не можна» ви виносили з собою, і дитина миттєво йшла розгромлювати кімнату, то тепер вона вже залишає дещо з сказаного вами в своє особисте користування.

Проте, саме в цей період багато матерей скаржаться, що почали часто гарячитися на дитину. Пояснюється це тим, що якщо дитина добре, чисто і жваво говорить, ми схильні переоцінювати її розумність. Мамам трилітків слід «відпускати віжки» поступово - перекладати на дитину відповідальність за її поведінку ще не час.

Неприємності відбуваються зазвичай так: дитя, яке, здавалося б, «усе розуміє», «раптом» чинить жахливе хуліганство. Його неподобства тепер не такі примітивні, як раніше: нащадок цілком може узяти манісіньку викрутку і розібрати до гвинтика настінний годинник з гостинної кімнати або – розпороти пухову ковдру і обвалятися в ній, заздалегідь намазавшись медом, так, як це робили в кіно. Ви, зрозуміло, були зворушені тим, що у малюка така химерна фантазія і творчий погляд на життя, але жахливо накричали на нього. І не виключено, що він навіть отримав від вас хорошого ляпанця.

Я щиро вірю в те, що дітей краще не тьопати. Але я також вірю, що якби дитина могла свідомо вибирати собі маму, вона вибрала б не автомат, що не говорить, вічно знаходиться на чеку, і тому не дає здійснитися витівкам, а живу людину, яка природно емоційна і реагує «по ситуації». Якщо ви нашльопали дитину, ваше відчуття провини цього разу цілком адекватно. Але і тут, думаю, дитина вважатиме за краще вибрати маму, яка здатна сприймати свої вчинки критично, а не ту, що з легкістю спише все на магнітні сонячні бурі або повний місяць. Якщо ж ви відчуваєте, що сильно переборщили з покаранням – вибачитеся перед дитиною.

Трохи корисних порад

Мами грудничків і мами триліток обожнюють влаштовувати диспути на тему «А кому жити легко?». Ті та інші (а також – усі матусі дітей віком між зазначеними пунктами), звичайно, знаходять купу відмінностей і плюсів в положенні своїх опоненток. Насправді, єдине, що різне – це вік дітей. У останньому все схоже. Тому і поради ці вони сміливо можуть поділити між собою.

Організовуйте собі допомогу, що задовольняє вас. Немає нічого поганого, якщо тричі в тиждень на декілька годин ви запрошуєте няню, на один з вихідних дитину забирають бабусі і дідусі, а вечорами вам допомагає чоловік. Домовтеся з ним, що дві години на день (допустимо – з 19-00 до 21-00) він приділяє увагу своєму чаду. Натякніть, що частину часу, що вивільняється, ви неодмінно витратите на приготування сімейної вечері. Коли ніхто не заважає вам, це заняття сміливо можна вважати задоволенням. Якщо ви залишилися удома на той час, коли вам допомагає няня, чітко визначте її обов´язки. Інакше ви просто не зможете утриматися від того, щоб «допомагати» їй. Не плутайте – це вона прийшла допомогти вам.

Вам не вистачає можливості самій проаналізувати своє життя, вас «вбиває» ваша повна залежність від турбот і розкладу життя дитини? Мама малюка сильно втомлюється від хаосу і відсутності визначеності в житті. З одного боку, щодня – одне і те ж, з іншої – кожну хвилину все змінюється. Є проста, але велика річ, яка врятує вас, і ця річ – ваш власний розклад, який ви по-справжньому складете і повісите на всьому видне місце. Це не тільки організація життєвого часу і простору, але психотерапевтичний захід. Постарайтеся вільний час, що з´явився тепер у вас, витратити «з розумом». Не соромтеся попросити чоловіка погоджувати з вами візити друзів і родичів. Не забувайте, що ваше положення в сім´ї – особливе. Розклад допомагає також за ситуації, коли вас нікому замінити. При одному погляді на «заповітний листок» ви легко з´ясуєте, скільки залишилося часу до відпочинку – це зігріє вам душу.

Не уникайте спілкування, навіть якщо ви втомилися і вам начебто «ні до чого немає діла». Дзвоніть подругам, запрошуйте їх у гості, балакайте. Між іншим, подруга, що знаходиться в тому ж положенні, що і ви, теж може допомогти вам. Вона не тільки по черзі з вами може гуляти з дітворою, але – і просто прийти до вас в гості зі своїм карапузом. Нова ситуація завжди декілька згладжує побутові дитячі проблеми. Діти займуться один одним, а ви зможете поговорити. Крім того, на практиці ви дізнаєтеся один від одного купу корисного про догляд за дитиною, що в телефонній розмові вам і в голову б не прийшло. На двох можна приготувати щось смачне, і це вийде удвічі швидше. Крім того, подруга розвантажить вас у сенсі концентрації уваги, і ви можете встигнути зробити щось ще. Якщо важко на душі, можна виговоритися не тільки подрузі, але і психологові. Для цього вони, загалом, і існують. Здійснюйте з дитиною виходи в світ. Малюка посадіть у рюкзак, дволітка цілком може користуватися і своїми двома. Відправляйтеся у великий магазин і купіть що-небудь для себе, дитини або для будинку. Не забувайте, що великі і хороші магазини завжди обладнані дитячими міні-парками. (Якщо дитя не зовсім маленьке, спеціальний працівник простежить за безпекою дитини і вручить її назад тільки вам, і нікому більше.) Малюкові і в магазині може дуже навіть сподобатися: витріщаючись по сторонах, він і вам надасть ту ж саму можливість. Ходіть з чадом у гості. Принишкнувши в новій обстановці, карапуз дасть вам поспілкуватися, а скорені його чарівністю господарі будинку напевно будуть щасливі повозитися з ним. Між іншим, дехто з дволіток вже цілком готовий до відвідин театру звірів. Уявляєте, скільки буде вражень у вас обох? Сумісні відвідини цирку відкладете ще приблизно на рік.

Якщо вам здається, що ви «нічого не хочете», допоможіть вашим бажанням оформитися. Відпочиваючи удома, організовуйте собі місце, де вас ніхто не чіпає. У будь-якої жінки, як у кішки, є необхідність у власній території.

Іноді потрібно просто здригнутися. Якщо ви відчуваєте, що останнім часом мало смієтеся, зробіть щось абсолютно несподіване для себе самій. Не факт, що вам необхідні відвідини подруги у неї удома, навіть якщо вам так і здається. Краще сходіть у зоопарк, де ви не були вже 15 років! Або - на каток, якщо є друзі, які складуть компанію, хай ви на ковзанах вже 20 років не стояли. Не думайте, що там безперервно обертають потрійне сальто чарівні фігуристки! На катках величезна кількість початкуючих «фігуристів», що прийшли просто безтурботно провести з друзями час, і ви чудово впишетеся в їх строкате суспільство, змішавшись з натовпом. Чудово, якщо ви умієте кататися, якщо ні – вам якраз забезпечений той сміх, який не вистачає. Якщо мій проект здався вам дуже сміливим, просто сходіть у цирк. Неодмінно купіть там собі цукрової вати і накладні рожеві вуха на пружинках. Це весело!

***

Банально, але втома заважає нам побачити за деревами ліс. Звичайно, ви все ще на посту «вічної пильності», але на щастя – «вічна пильність» не вічна. Запевняю вас, найважче вже майже позаду. Адже карапузові скоро чотири, а це, по визнанню дуже багатьох мам – початок найчудовішого віку. Усе найкраще ще тільки починається.

За матеріалами gaverdovskaya.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Що можуть зробити мами, щоб знайти (або повернути) впевненість у собі

Мамою бути непросто. Насправді це одна з найскладніших речей, які може робити кожен, тому що материнство – цілодобова робота без вихідних. Мама завжди повинна знати, де її малеча і чим займається, коли і що їсти малюкам, коли йти до лікаря чи на улюблену секцію тощо.

Літні канікули: чи має дитина дотримуватись розпорядку дня?

Літо – довгождана пора усіх школярів, пора найдовших канікул! Можна відпочити, насолодитися свободою, досхочу награтися, зайнятися тим, на що раніше завжди бракувало часу, а ще… нарешті відіспатися.

Чому треба обов´язково вчитись бути батьками?

Батьківство для багатьох — це найважливіша й найскладніша робота, яку ми будь-коли виконували, і роль, про яку ми дуже мало знаємо. Батькам та іншим опікунам (прийомним батькам, бабусям, дідусям, тощо) необхідно користатися нагодою, щоб читати поради про нові стратегії спілкування з нашими дітьми та отримувати задоволення від спілкування з ними.

Що мами вирішують робити так само, а що – по-іншому з другою дитиною (частина 2)

По-іншому: Простіше ставитися до постійного недосипання

Постійна нестача сну неминуча, і мами з другою дитиною просто приймають це. Мами з першою дитиною сильно стресують через свою постійну втому і постійно думають про те, як їм виділити більше часу на якісний сон. Але така можливість навряд чи з'явиться, доки дитина не підросте.

При використаннi матерiалiв з порталу mama-tato.com.ua активне посилання на нас обов'язкове.
|
Copyright 2007-2024 Mama-tato.com.ua
Усі права захищено.
All rights reserverd.
Система Orphus