Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Наймаємо родича замість няні: які питання мають вас цікавити?

Наймаємо родича замість няні: які питання мають вас цікавити?
 

Якщо у вас є можливість не наймати няню, а передати турботу про дитину, поки вас немає поруч, комусь із родичів (мамі, тітці, бабусі), вам дуже пощастило. Найбільша перевага тут – ваш спокій, що ваш малюк в руках близької людини, якій ви можете довіряти. Крім того, це набагато дешевше або, можливо, і зовсім безкоштовно. Але, на жаль, навіть в цьому прекрасному варіанті є свої недоліки.

Мабуть, найголовніший з них, що близькій людині важко сказати, що вам не подобається, як вона доглядає за дитиною або виховує її. Або ж родич може бути старшим за вас (мама, бабуся, тітка) і вважати, що знає краще, як правильно. Тому перш ніж давати комусь із рідних роботу нянечки, задайте собі наступні питання...

Чи дійсно родич хоче працювати? Просто тому що ви – сім'я, вашій мамі або свекрусі може бути складно відмовити вам у турботі про малюка, тим більше що це їхній внук або внучка. Якщо вам здається, що людина сумнівається, відверта розмова – ваше найкраще рішення.

Чи виходить у родича спілкуватися з дітьми? Ваша двоюрідна сестра може із задоволенням приходити в гості до малюка. Але грати з дитиною пару годин і забезпечити їй повноцінну турботу на весь день – це різні речі. Ваш родич повинен відповідати тим самим вимогам, що і няня, вміти працювати з дітьми, мати досвід в цій справі.

Чи впорається родич фізично з такою роботою? Ваші батьки, наприклад, можуть дуже хотіти піклуватися про крихітку, поки вас немає поруч. Але чи впораються вони фізично з таким завданням? Дітки дуже активні, чи зможуть батьки всюди бігати за малюком? Чи зможуть носити його на руках? Як швидко вони втомляться від невичерпної дитячої енергії?

Чи можете ви диктувати родичу, що робити? Відкрите спілкування – ключ до успішної турботи про дитину вашими родичами. Але в деяких сім'ях діти не можуть диктувати батькам, як їм себе вести, навіть якщо це стосується їхніх онуків. З іншого боку, навіть родичі вашого віку можуть щось робити не так, як ви хочете. Чи зможете ви в цьому випадку звільнити рідну людину? З найманою нянею це просто, а як на рахунок близьких вам людей?

Наскільки ваш родич вміє підлаштовуватися? Наскільки вільний графік у людини, чи зможе вона змінити його так, щоб встигати ще й дбати про ваше маля? Можливо, у людини є свої погляди на виховання дітей, з якими ви не згодні, але які вона вважає єдино правильними? Чи зможе родич робити все по-вашому, якщо він з цим не згоден, чи буде слідувати вашим правилам? Якщо ви хоч трохи сумніваєтеся, краще найміть няню.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Як «правильно» карати дитину?

Процес виховання неминуче передбачає наявність такого моменту як покарання. Якщо слово «покарання» піднімає в вашій уяві картину, де заплаканий малюк стоїть в кутку, а мама (тато) злісно виговорюють його (чи навіть шльопають по попі) – доведеться розірвати цей шаблон. Адже покарання може бути абсолютно різним (на щастя, для більшості сучасних батьків фізичне покарання – річ неприпустима). Не хотілося б оперувати термінами «правильно» і «не правильно», адже границі їх дуже розмиті, та, тим не менш, поговоримо про «правильне» покарання в контексті «ефективне покарання» - таке, яке приносить бажаний ефект. Отож…

Якщо у вашої дитини з’явились уявні друзі

Ви помітили, що ваша дитина почала спілкуватися з уявними товаришами, граючись, вона називає їх імена, спілкується з ними, а, може, навіть, доглядає за такими «друзями»: годує, водить на горщик, вкладає спати? Звісно, це може здивувати чи навіть насторожити батьків. Чи варто хвилюватися?

Виховання «страшилками»: чи існує альтернатива?

Класична ситуація: дитина відмовляється їсти (одягатися, спати, читати, прибирати, чистити зубки…), а батьки, в якості виховного методу, одразу підключають старі-добрі «страшилки» - прийде Баба Яга, лікар зробить укол, забере міліціонер, з’явиться павучок чи рогата коза… Ці нехитрі сюжети передаються з уст в уста: Бабою Ягою лякали нас, тепер і ми своїх дітей лякаємо. А робимо це тому, що такий метод майже завжди спрацьовує, хоча інколи задумуємось: чи правильно залякувати малечу?

Дитячі вікові кризи: як пережити їх батькам?

Розвиток дитини відбувається нерівномірно: зазвичай, зміни у дитячій психіці відбуваються плавно та поступово - так звані стабільні періоди, проте є й інші – кризові періоди, під час яких ці зміни відбуваються бурхливо та динамічно. Більшість вікових криз людина переживає саме у дитинстві. Батьки часто виявляються не готовими до таких перемін і реагують на них неправильно, псуючи нерви собі та створюючи психологічні проблеми для свого чада. Отже, які вікові кризи проходить дитина, що відбувається в ці періоди та як реагувати батькам, коли вони помітили, що їхнє дитя переживає внутрішню «революцію»?