Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Йдемо в дитячий садок: як компенсувати навантаження

Йдемо в дитячий садок: як компенсувати навантаження
 

Похід в дитячий садок – це важке випробування для кожної дитини, і навіть якщо малюк відмінно впорався з ним, це – зовсім не привід розслаблятися. Батьки завжди повинні уважно відслідковувати поведінкові реакції крихітки, зміни в характері і манері спілкування, щоб вчасно вплинути на ситуацію.



Крім того, як би вашому чаду не подобалося проводити час у дитячому садку, виходячи з віку, навантаження в дитячому садку перевищує навіть шкільне, і на відміну від школи, дитячі садки працюють цілий рік без перерв на канікули (не рахуючи святкових днів). Якщо навіть у батьків на роботі є відпустка, тоді що говорити – періодичний відпочинок дитині просто необхідний. Як же компенсувати надмірне навантаження дитячого садка?

Всі діти різні і по-різному переносять навантаження, тому для початку вам потрібно визначити, чи втомилася дитина від садочку. Для цього кожен вечір, забираючи дитину з садка, задавайте їй різні питання. Як ти поводився? Що ти їв? Що говорила вихователька? У що ви грали? Ці та інші питання не повинні мати яскраво вираженого емоційного забарвлення. Навіть якщо те, що розповідає вам малюк, вас насторожує, просто в тому ж тоні задайте пару навідних запитань. Якщо чадо відмовляється відповідати на розпити або відповідає знехотя, можливо, пора задуматися про відпочинок.

По можливості краще за все робити невеликі перерви у відвідуванні дитячого саду. Найкраще працює такий графік – два місяці ходимо в садок, потім тиждень відпочиваємо вдома, або раз на два-три тижні робимо вихідні по три-чотири дні. Такі перерви важливі для дітей, щоб давати організму повноцінний відпочинок від наростаючої втоми. В іншому випадку фонова втома може привести до загального зниження імунітету, і ваш малюк почне хворіти усілякими застудами та іншими захворюваннями.

Для того щоб навантаження дитячого садка не викликало постійну підвищену стомлюваність у дитини, після дитячого саду не давайте сидіти маляті перед телевізором або комп'ютером. І те, і інше несе величезний потік інформації, впоратися з яким і дорослому непросто, не кажучи вже про дитину. Замість цього краще посадіть дитину поряд з собою і просто поговоріть, попросіть батька та інших членів сім'ї пограти з малюком, якщо ви в цей час зайняті домашніми справами – це буде набагато корисніше.

Знизити втому після садка можна за допомогою водних процедур. Так, прийшовши додому після дитячого садка, наберіть теплу ванну і дайте малюкові накупатися близько півгодини, а заодно і у вас з'явиться трохи вільного часу для домашніх справ. Такі водні процедури, по-перше, розділять день дитини на «у дитячому садку» і «вдома», а по-друге, допоможуть розслабитися і відпочити від усіх емоцій і навантаження дитячого саду.

І звичайно, якщо ви хочете, щоб звикання до дитячого саду пройшло максимально гладко, прослідкуйте, щоб в цей час у житті дитини не відбувалося інших критичних ситуацій. Народження молодшого братика, відлучення від грудей, переїзд і т.д. – все це емоційно важкі періоди в житті дитини, і на цей час дитячий садок краще перевести на другий план або взагалі постаратися розвести ці події за часом.

Бажаємо вам з легкістю долати всі труднощі і отримувати максимум користі і задоволення від дитячого садка. Зростайте, розвивайтеся і нехай все вам вдається!

Автор: Сальнікова Катерина

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас