Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як підвищити лактацію?

Як підвищити лактацію?
 

Молоді матусі із уст в уста передають одна одній цілі легенди про те, які продукти стимулюють лактацію, а які категорично заборонено вживати в період годування груддю. А чи справді можна впливати на лактацію, коригуючи своє харчування?



Безперечно, харчування матері грає ключову роль у виробленні грудного молока, впливає на його якість та кількість. Основні продукти-стимулятори лактації це:

• молоко та молочні продукти (особливо – сири)
• горіхи (волоські та фундук)
• насіння, халва
• відвари кропу, фенхелю, кмину.

Налагодьте і питний режим, адже для доброї лактації неабияк важливо споживати необхідні 2 л рідини протягом доби.

Проте пам’ятайте, що ваше харчування має бути, насамперед, різноманітним та збалансованим, адже все, що ви їсте, є присутнім у вашому молоці, яке споживає маля.

Ще один спосіб підвищити лактацію – спеціальні тренування. Тренуючи грудні м’язи, ви підвищуватимете кровопостачання, підсилюючи тим самим вироблення грудного молока (як бонус – зможете плавно відновити красиву форму грудей та отримаєте гарний настрій на весь день!). Це можуть бути кругові рухи руками, зведення-розведення рук (затиснутих в кулаки), напруження м’язів грудей та рук, шляхом стискання долонь. Проте надто інтенсивні тренування можуть мати протилежний ефект; ви маєте почуватись комфортно під час фізичних занять, не потрібно перевантажувати себе.

Але одними лише «стимуляторами» лактації справи не вирішиш. Якщо виникли проблеми з лактацією, найперше, упевніться, що ви правильно організовуєте процес годування. Детально про всі нюанси цієї теми читайте у нашій статті «Золоті правила успішного грудного вигодовування».

Вироблення грудного молока контролює гормон пролактин. Найбільш активно він виробляється вночі, тому не поспішайте відміняти нічні годування, особливо, якщо відчуваєте, що молоко почало зникати.

Стрес та перевтома також гнітюче впливають на процес вироблення грудного молока. Зважте на це і негайно відкиньте зайві думки та переживання, відкладіть усі справи: вам потрібен повноцінний сон, відпочинок та добрий настрій, адже зараз головне – це малюк, якому так потрібне ваше молоко.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас