Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як привчити дитину до порядку

Як привчити дитину до порядку
 

Для багатьох склався стереотип «Діти в домі = відсутність порядку і чистоти». Чи справді це аксіома, а може, все ж, можливо прищепити дитині любов до порядку, успішно залучати її до прибирання? Спробувати, по крайній мірі, варто!



Ми стверджуємо, що хочемо, аби наші діти були охайними, але часто своїми діями даємо малюку протилежний сигнал. Чи бувало таке: ви займаєтесь прибиранням в домі (підмітаєте, витираєте пил, поливаєте квіти…), а малюк висловлює бажання допомогти (тягнеться до пилососа, бере і собі ганчірку, хоче полити квіти), - ви забороняєте йому, мовляв «ти не зможеш цього добре зробити», «ще малий (мала)», «я поспішаю, треба швидко прибрати, іншим разом спробуєш пропилососити» і т. ін. Після такого малюк і справді може вирішити, що прибирання – річ, яка його не стосується. Не відбивайте охоту до прибирання власноруч.

Власний приклад, безумовно, - найкращий спосіб навчити, який спрацьовує в усіх випадках і є набагато красномовнішим за ваші прохання і накази. Малюк обов’язково підключиться до вас під час прибирання, а ви не забороняйте, навіть якщо розумієте, що дитина зробить все не так охайно, як треба. Навпаки, заохотьте маленького помічника похвалою, продемонструйте, як правильно потрібно сортувати іграшки, розвішувати речі на вішалки, орудувати ганчіркою.

У перелік справ, які ви робите щоденно ввечері (вечеря, вмивання, чищення зубів, читання казки…) введіть прибирання. Якщо якусь дію повторяти регулярно, - вона стане звичкою, частиною режиму дня. Те саме і з прибиранням, малюк відчуватиме: ще чогось не зроблено, йому буде некомфортно вкладатися спати, коли навколо розкидані забавки, книжки, олівці… Розкажіть дитині, що іграшки та речі теж хочуть відпочити, їм страшно залишатись на землі, по кутках, їм хочуть в своє «ліжечко» - на своє місце. До речі, це «місце» обов’язково має мати кожна річ – чітко визначене і незмінне. У домі, де все має своє місце дитина швидше розуміє, що таке порядок.

Коли прибирання вже почалось – не давайте дитині кілька завдань одразу. Спершу попросіть прибрати конструктор, потім поскладати книги на полиці, потім іграшки в корзину і т.д. (після кожного виконаного завдання, звісно, має слідувати обов’язкова похвала!).

Прибирання – це не спосіб покарати дитину. Не вчіть дитину сприймати таку звичну щоденну справу як прибирання – наче найгірший вирок від батьків за нечемну поведінку чи погану оцінку. Інакше ваше чадо на все життя може отримати непотрібну і неправильну асоціацію.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас