Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Обираємо сонцезахисні окуляри: 10 важливих правил

Обираємо сонцезахисні окуляри: 10 важливих правил
 

Окуляри – аксесуар, чи все-таки необхідна річ? В першу чергу, звісно - важливий захист для наших чутливих до ультрафіолету очей, який стає особливо актуальним влітку, коли ясних днів стає все більше, сонце світить все яскравіше (хоча в засніжену зимову пору наші очі теж потребують захисту окулярів, бо ж промені сонця, відбиті від снігу – є особливо небезпечними, токсичними для ока).

 

Тривала дія ультрафіолетових променів на око може спричиняти серйозні проблеми, аж до розвитку катаракти, опіку сітківки, розвитку злоякісних новоутворень. Тому не варто відноситись до сонцезахисних окулярів лише як до аксесуару, хоча, безперечно, красиві і обов’язково якісні окуляри можуть стати фінальною ноткою у завершенні вашого образу.

Не зводьте вибір такого важливого аксесуару лише до рівня «личать чи не личать», адже існують інші дуже важливі критерії.

Отже, яких правил потрібно дотримуватись, обираючи якісні окуляри?

• Не купуйте окуляри на ринку чи у звичайних магазинах – вони можуть виявитись підробкою, тобто не мати фільтру від ультрафіолетових променів (навіщо ж тоді вони потрібні?). Краще зверніться в салони оптики або фірмові магазини, як Ray Ban Co - raybanco.com.ua/kiev/b90-Aviator, які можуть надати ліцензію на продаж окулярів. Маючи проблеми з зором, обирайте магазини, де є лікар офтальмолог, який завжди зможе запропонувати компетентну допомогу при виборі окулярів.

як вибирати сонцезахисні окуляри• Обирайте окуляри із широкими дужками, - вони добре захищають очі з боків, що забезпечує ще більш надійний захист від небезпечного впливу УФ променів.

• Зверніть увагу, лінзи мають мати певну кривизну, щоби не спотворювалось зображення.

• Важливо правильно підібрати розмір оправи (відстань між зіницями), якщо вибрати невідповідний розмір – очі в таких окулярах будуть швидко втомлюватись (тут вам також допоможе лікар-офтальмолог).

• Якщо бажаєте надійно захистити очі від згубної дії ультрафіолету – обирайте достатньо затемнені варіанти (існують різні ступені затемненості лінз). Якщо окуляри ви використовуватимете просто для прогулянок в сонячну погоду – згодяться лінзи із рівнем затмненості 60% і більше; відправляючись на пляж, краще взяти ще більш затемнені окуляри – 80% затемненості; а от найбільш затемнені окуляри (90% затемненості), знадобляться, якщо ви збирайтесь на гірськолижний курорт.

• Одягніть окуляри і роздивіться навколо: вони повинні затемнювати, але не мають змінювати кольорів.

як вибирати сонцезахисні окуляри• Щодо кольору лінз, то найбільш фізіологічним для очей є коричневий і сірий. Небезпечним для сітківки є синій колір, який може мати токсичний вплив, також не бажано обирати червоні лінзи.

• Уважно роздивіться оправу окулярів, - на внутрішній її стороні, зазвичай, присутній логотип фірми-виробника. У якісних окулярах така інформація наноситься переважно способом гравіювання, а не просто штампом, фарба якого потім швидко стирається. Зверніть увагу на цю дрібну деталь, яка допоможе швидко зрозуміти, чи дійсно виріб є якісним.

• Щодо того, з якого матеріалу лінзи краще обрати: скляні чи пластикові – особливої різниці немає. Якісні лінзи, чи то скляні, чи то пластикові, захищатимуть ваші очі однаково надійно (сучасний якісний пластик за своїми оптичними якостями максимально наближений до скла). Проте, скляні лінзи більш стійкі до пошкоджень, їх важче подряпати.

• Надто вузькі лінзи – не найкращий вибір (навіть, якщо ви вважаєте, що така модель вам пасує найбільше – краще відмовитись від вузьких окулярів). Перед вашими очима знаходяться затемнені лінзи, відповідно – зіниці після одягання таких окулярів розширюються, а ультрафіолетові промені, які попадають поверх вузьких лінз, ще швидше проникають в глибину ока, пошкоджуючи кришталик.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас