Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чим небезпечні шльопанці?

Чим небезпечні шльопанці?
 

Влітку нашим «ходовим» взуттям стають шльопанці-в’єтнамки, адже вони такі зручні, як то кажуть: «Взула і забула». Але лікарі-ортопеди застерігають, що тривале і регулярне носіння взуття без каблука і без фіксації стопи становить небезпеку для нашого здоров’я. Спробуємо розібратися…



Фахівці наполягають: для кожного взуття є своє місце і час. Для тривалих прогулянок ви не взуваєте туфлі на високих підборах, те саме й з шльопанцями – вони годяться для походу на пляж, у басейн, але аж ніяк не для щоденного використання. В такому взутті стопа потерпає через неправильний розподіл навантаження - ураження зазнають і м’язи, і сухожилля. А якщо носити шльопанці регулярно і протягом більшої частини дня – можуть почати турбувати і коліна чи навіть спина.

Також, плоска підошва не відповідає природному вигину стопи, тому часте носіння взуття без будь-якого підбору є вірним шляхом до плоскостопості і появи болю в спині під час ходьби. Особливо небезпечно в такому взутті ходити по твердих, рівних поверхнях, на зразок бетону або асфальту – так навантаження на стопу лише зростає, адже шльопанці не мають амортизації.

Здавалося б, обираємо шльопанці саме через їхню зручність, проте, насправді, ходячи в тапках, ми постійно тримаємо м’язи в напрузі, тобто ця зручність є лише ілюзією. Для того, щоб ця взуття не злітало, людині доводиться постійно стискати пальці ніг, утримуючи шльопанець на нозі (при ходінні у взутті без задника наші пальці починають рефлекторно чіплятися за взуття). Постійна напруга в одній групі м’язів несприятливо впливає на м’язи гомілок, ніг, стегон і навіть спини. А у великих шанувальників шльопанців збільшується ризик розвитку асциту – захворювання, пов’язане з порушенням функції підошовної фаски, яка з’єднує основу пальців стопи з кісткою, є одним з факторів формування склепіння стопи і допомагає перерозподіляти навантаження при ходьбі.

Ще один «мінус» в’єтнамок та відкритих літніх шльопанців у тому, що в таких капцях дуже швидко обвітрюється шкіра, на ній з’являються мікротріщинки. А якщо капці ще й резинові – то маєте знати, що такий матеріал є сприятливим середовищем для виникнення грибка. Тобто можуть з’явитися і косметичні проблеми – ще один аргумент «проти» постійного носіння шльопанців влітку.

Прислухайтесь до наших порад і не зловживайте взуттям на пласкій підошві – і нехай літо залишить лише приємні враження.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас