Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Основні принципи роздільного харчування

Продукти харчування

Система роздільного харчування існує вже давно й має багато прихильників. Чому? Дізнаємося зі статті!

Питання про систему поєднання продуктів досліджувалося з давніх часів. Ібн Сина, наприклад, у «Каноні лікарської науки» детально розглядає, які види їжі можна вживати в один прийом, а які не можна.При складанні власного меню роздільного харчування більш важливо враховувати не які блюда туди входять, а як вони поєднуються. Навіть у невеликому «Трактаті з гігієни» він пише: «Одним із способів урівноваження харчування є поєднання однієї їжі з іншою. Помилки в такому урівноваженні полягають в наступному: якщо за повільно перетравлюваною їжею слідує швидко перетравлювана, то остання випереджає її в перетравленні, але не може проникнути далі через те, що під нею знаходиться поволі перетравлювана їжа».
У Чжуд-ши, знаменитій збірці медицини Тибету, мовиться:
«Але якщо приймати несумісні види їжі
Це все одно, що є складена отрута...
Погано підходить риба до молока.
Несумісні молоко і плоди з дерев.
Яйця і риба не підходять один до одного.
Гороховий суп з тростинним цукром шкідливі...
Не можна їсти кисле, запиваючи молоком
Їсти нову їжу, поки колишня не перетравилася
Бо вони можуть виявитися несумісними і почнуть сварку»

Йоги теж вчать правильно поєднувати різні продукти, уникати поєднань молока з іншою їжею, фруктів з овочами і так далі.

Незнання цих правил приводить до того, що дуже часто можна бачити, як за обідом люди з´їдають спочатку бутерброд із сиром, гороховий суп з м´ясом, з картоплею і з хлібом, потім кашу, запивають все це солодким компотом або ще краще, соком (а то і з тістечком!) і, нарешті, заїдають апельсином або яблуком (говорять, корисно...). Знайома картина, чи не так? Але в результаті такого «обіду» жоден з перерахованих продуктів не може бути нормально перетравлений і засвоєний!

Отримані калорії ледве-ледве перекриють витрати на травлення і нейтралізацію шлаків, система виділення стогнатиме від потоку отрут, що утворюються при псуванні їжі в шлунку і в кишечнику.
Яблуко, наприклад, з´їдене на порожній шлунок, покидає його вже через 15-20 хвилин, апельсин ще швидше. А що відбувається, коли фрукти потрапляють у переповнений шлунок, тобто після іншої їжі? Вони не можуть просунутися в кишечник і через тих же 15-20 хвилин просто починають гнити. І решта продуктів в нашому прикладі співвідноситься між собою не краще. Сир - горох, сир - м´ясо, горох - м´ясо, хліб - м´ясо і так далі − усі ці поєднання надзвичайно невдалі. Умови перетравлення різної їжі в шлунку часто протилежні.
Білки, наприклад, вимагають кислого середовища (певної кислотності на кожен вид білків) для нормальної роботи пепсину − ферменту, що розщеплює білки. Гідроліз же крохмалів протікає тільки в лужному розчину кислоти загальмовують активність відповідних ферментів. Тому не рекомендують вживати білки і крохмалі протягом одного прийому їжі. З тієї ж причини шкідливо їсти крохмалі з кислими продуктами - з оцтом, цитрусовими, томатним соусом і тому подібне Якщо, скажімо, запивати хліб томатним або апельсиновим соком, то слини ще в роту втратять свою активність. ферменти.

Правда, залишається ще кишкове травлення. Під дією панкреатичного соку розщеплюються все − і білки, і вуглеводи, і жири. (Це, до речі, головний аргумент супротивників роздільного харчування). Але організму далеко не байдуже, у яких поєднаннях ці компоненти поступають. Одна справа, коли людина з´їдає кашу на воді. Вона обволокує слизову оболонку шлунку, помірно виділяється не дуже міцний сік, у глибинних шарах продовжують діяти ферменти слини. Ідеально перероблена в шлунку напіврідка суміш досить швидко поступає в кишечник, де остаточно і майже без втрат засвоюється, не перенавантажуючи травні органи.

І зовсім інша картина, якщо та ж каша з´їдена з м´ясом. Шлунок не може виділити сік, однаково хороший і для каші, і для м´яса. В результаті і те, і інше затримується в шлунку і покидає його в недостатньо обробленому вигляді. Звичайно, ферменти підшлункової залози якоюсь мірою завершать розщеплювання. Але нормальна робота злагодженого механізму вже порушена. Харчові маси поступили в кишечник непідготовленими. Доведеться піднатужитися і печінці, і підшлунковій залозі, і тонкій кишці. І на довершення зміниться склад кишкової мікрофлори, верх в якій братимуть гнильні «нахлібники». При неприродних же поєднаннях продуктів або при надмірній кількості з´їденого порушується шлункове, а потім і кишкове травлення. Недопереваренниє, маси, що довго затримуються, стають здобиччю гнильних бактерій. Утворюються гази, стілець відразу набуває неприємного запаху. Потік токсинів б´є по печінці, ниркам, отруює все тіло і приводить до численних захворювань.

Основоположник теорії роздільного харчування на Заході Р. Шелтон, роботами якого нині користуються дієтологи всього світу, писав: «Ми не отримуємо користі від їжі, яка не засвоюється. Є і в той же час псувати продукти в травному тракті - марна витрата їжі. Але ще гірше - зіпсована їжа приводить до утворення отрут, які дуже шкідливі. Вражаюча кількість випадків харчової алергії зникає повністю, коли хворі починають є їжу в правильних поєднаннях, тобто дотримуватися принципів роздільного харчування. Такі люди страждають не від алергії, а від незасвоєння їжі. Алергія - це термін, вживаний до білкового отруєння. Ненормальне травлення несе в кровоносний Струм не живильні речовини, а отрути».

(За матеріалами книги Герберта Шелтона. «Правильне поєднання харчових продуктів» та http://www.thefood.ru)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Автобусні подорожі з дітьми: поради та лайфхаки від «Зеленого Слона»

Подорожі з дітьми – це завжди чудова можливість провести час разом, побачити нові місця та створити незабутні спогади. Проте, подорож автобусом з дітьми може здатися складним завданням, адже їм може бути нудно, незручно або просто нецікаво.

6 книжок для дітей віком 5-10 років від #книголав

У магічному світі книг діти відкривають для себе нові горизонти, навчаються важливим життєвим урокам і розвивають свою уяву. Наша добірка книг для дітей від 5 до 10 років — це захоплива подорож, де на кожній сторінці на них чекають різноманітні відкриття та цікаві пригоди.

Як вибрати монокуляр

Незалежно від того, чи є ви любителем дикої природи, нічних прогулянок, походів у гори чи спостережень за тваринами, монокуляр стане чудовим рішенням для всіх, хто цінує зручне та ефективне обладнання. Однак для людей, які не знайомі з цією технікою, вибір правильного пристрою може виявитися складним завданням. Тому перед тим як придбати монокуляри, варто з’ясувати, на які фактори слід звернути увагу.

Мазі негормональні при псоріазі у Києві та Україні з доставкою

Псоріаз – хронічна патологія, з якою може зіткнутися будь-яка людина. Хвороба вражає здорові ділянки шкіри та носить системний характер. Вона характеризується появою червоних плям, лусочок і сильної сверблячки. Цей стан викликає не лише фізичний дискомфорт, а й суттєво знижує якість життя людини у будь-якому віці.