Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Секрети здорового сну, про які ви ще не знали

Секрети здорового сну, про які ви ще не знали
 

Всі чудово знають про те, наскільки сон корисний для здоров'я, відмінного самопочуття і прекрасного зовнішнього вигляду. Існує чимало порад, правил і рекомендацій, як зробити сон по-справжньому здоровим і міцним. Напевно ви навіть пробували деякі з них, або може навіть взяли на озброєння і регулярно користуєтеся. Сьогодні ми поспішаємо поділитися з вами свіженькою порцією порад від сомнологів, здатних подарувати здоровий сон, про які ви, швидше за все, ще не чули.



Вживайте ввечері тільки «снодійні» продукти

Продукти з високим вмістом мелатоніну і серотоніну здатні справляти снодійний вплив на наш організм, дозволяючи повністю розслабитися і добре відпочити після важкого дня. Банани, вишня, черешня, вівсянка, чай з ромашкою, тепле молоко з медом, картопля і насіння льону, з'їдені на вечерю, подарують прекрасний сон вночі, а вранці – гарний настрій і самопочуття.

Не можете заснути – не спіть

О, як часто буває – ляжеш спати, а нав'язливі думки і переживання не дають розслабитися і заснути. Якщо це вам знайомо, не варто змушувати себе спати, коли одразу заснути не виходить. Полежавши в ліжку до 20 хвилин, встаньте, займіться чимось приємним для себе – заваріть чашечку чаю, почитайте книгу, порукодільничайте. Але ні в якому разі не використовуйте комп'ютер або телевізор, навіть заради улюбленого серіалу або цікавої статті – це лише порушить ваш сон ще більше.

Спіть в шкарпетках

Як би це дивно не звучало для деяких людей, але дійсно багато фахівців зі сну рекомендують спати в шкарпетках. Особливо, якщо ви провітрюєте кімнату перед сном, температура повітря в ній опускається до 16-19 градусів, в цьому випадку організм добре відновлюється. Але щоб не прокидатися вночі по кілька разів від того, що у вас замерзли ноги, спіть в шкарпетках. Тоді й сон буде міцнішим, і на ранок ви будете почуватиметься повним сил і енергії.

Недосипання теж лікує

Такі психологічні розлади, як депресія і апатія, при яких також порушується режим і якість сну, а вранці, як правило, немає бажання вставати з ліжка і починати новий день, не з чуток знайомі багатьом. Виявляється, найдієвішим способом боротьби з ними, за результатами останніх досліджень, виявилося недосипання, а точніше відсутність сну. Якщо вам не хочеться вставати вранці або щоранку ви прокидаєтеся розбитим, спробуйте на вихідних влаштувати собі ніч без сну і через добу лягти спати. За твердженнями сомнологів, такий прийом може дійсно допомогти налагодити ваш душевний стан і повернути здоровий сон.

Спіть на хорошій білизні

Навколишня обстановка під час сну так само важлива, як і наш внутрішній стан. Вибираючи постільну білизну та інший текстиль для сну, віддавайте перевагу виключно натуральним матеріалам високої якості – тільки така постільна білизна зможе подарувати вам і вашим дітям комфортний сон протягом всієї ночі. При цьому краще вибирати комплекти світлих або м'яких пастельних тонів – на відміну від яскравого різнобарвного текстилю, така білизна не розбурхає фантазію перед сном, а подарує спокійні і приємні сновидіння.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас