Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Знеболення під час пологів: які методи можна застосовувати? (частина 1)

Знеболення під час пологів: які методи можна застосовувати? (частина 1)
 

Мабуть, кожна жінка в очікуванні пологів переживає певний стрес, хвилювання, адже пологи – однозначно непростий процес. Проте, сьогодні існують різні методи знеболення, причому не лише медикаментозні. Зокрема, одним із найбільш несподіваних є … гіпноз. Адже коли породілля перебуває у стані гіпнотичного забуття, це діє краще ніж будь-які медикаменти: розслабляє організм, позбавляє відчуття тривоги, страху, що скорочує пологи до кількох годин, проте жінка продовжує контролювати своє тіло, процес пологів.

Знеболення пологів природнім способом

Які ще існують способи природнього знеболення пологів? Насамперед, спеціалісти радять не надто концентруватися на цьому моменті, тобто не робити знеболення самоціллю. Біль – наш союзник, який допомагає краще розуміти процес пологів, адже тіло дає підказки, що все відбувається правильно.

Медикаментозні методи знеболення пологів мають деякий вплив на плід, тому їх не завжди можна використовувати. Однак існують методи знечулення, що не мають протипоказань, прості та ефективні. Найперше, це пологовий масаж, дихальні техніки, пози для розслаблення та рухові методики.

Головне – дихати правильно

Існують спеціальні дихальні методики, які застосовуються на різних стадіях пологів. Суть більшості з них полягає у тому, що жінці потрібно концентруватися на видиху, який повинен бути у півтора рази довшим, ніж вдих. Правильне дихання розслабляє, насичує тканини киснем. А що більше жінка «завмирає», затримуючи дихання (адже здається, що так легше перетерпіти біль) – то інтенсивніші больові відчуття.

На самому початку пологів, коли перейми ще не доставляють сильного дискомфорту, спеціалісти рекомендують використовувати дихання животом: повільний вдих носом, а потім довгий видих ротом. Таке дихання розслабляє, знімає напруження, насичує кров киснем і стимулює перейми.

Далі, коли перейми наростають, стають болючішими, допомагає «дихання на свічку» - поверхневе, часте дихання, коли короткий вдих роблять через ніс, а видихають ротом. Таке дихання застосовують під час самої перейми, аби зняти напругу, а в перервах між переймами – дихання рівномірне, повільний вдих і видих.

Коли перейми стають частими і тривалими та особливо болісними (повне розкриття матки), дихайте «паровозиком» : на початку перейми використовується дихання животом, при наростанні – воно частішає, а на піку – максимально інтенсивне і поверхневе.

На другій стадії пологів, коли плід починає просуватися родовими шляхами, необхідно уникнути передчасних потуг, аби не порушити цей процес. Породіллі потрібно максимально розслабитись, щоби допомогти плоду проходити родовими каналами. Для досягнення цієї мети використовуйте дихання «собачкою» - поверхневе дихання ротом. При такому диханні діафрагма постійно рухається, що унеможливлює потуги.

Продовження теми читайте у наступній статті…

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас