Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як навчити дитину шити вручну?

Як навчити дитину шити вручну?
 

Шиття вручну – не просто цікаве заняття для дітей. Воно прекрасно розвиває дрібну моторику, готує руку до вишивання і іншої копіткої роботи, тренує посидючість, знімає стрес і заспокоює. Тому навчити дитину шити вручну не просто потрібно, а необхідно – від цього вона отримає неймовірну користь, зможе далі розвивати свою творчість і просто цікаво проводити вільний час, не сідаючи за комп'ютер. Плюс, сам процес навчання подарує вам і чаду море задоволення (звичайно, якщо дитина до цього готова і сама проявляє інтерес). Як це зробити – ми підкажемо.

Як навчити дитину шити своїми руками

1. Навчайте поняттям, а не правилам. Згадайте притчу про те, що людину потрібно вчити рибалити, а не давати їй рибку. Те ж стосується і шиття. Якщо маленький рукодільник розуміє основну концепцію, а не просто запам'ятовує, що потрібно і не потрібно робити, він зможе творити, а не просто виконувати механічну роботу.

Так що знайдіть час поспілкуватися з дитиною і пояснити основи шиття і розповісти про те, що тут є нескінченна кількість способів втілити свою ідею в реальність, тому шити завжди цікаво.

Основи шиття для дитини: про що говорити

- Основи шиття. Є два шматочки тканини, які потрібно з'єднати разом – зробити це можна за допомогою нитки. Для цього за допомогою голки нитку протягують крізь обидві тканини багато разів, що називається стібками. А стібки утворюють шов.

- Стібки. Щільність шва залежить від довжини стібків – чим дрібніші стібки, тим міцніше виходить шов. З часом дитина навчиться підбирати довжину стібків і вид шва для кожного свого виробу. Почніть з вивчення базових швів «вперед голку» і «назад голку». А далі можете показати чаду і більш цікаві способи зшивання тканин і обробки країв.

- Шари. Під час шиття завжди доводиться працювати з шарами. І якщо дитина хоче зшити щось складніше, ніж просто два шматочки тканини, їй доведеться спочатку вирізати всі деталі, а потім визначити, в якому порядку їх зшивати.

- Дизайн. Відразу потрібно подумати про те, як виглядатиме виріб. Якщо шви повинні бути малопомітними, слід вибрати нитку в тон, якщо ж шов повинен виділятися – підійде контрастна нитка.

2. Працюйте разом. Починаючи першу свою роботу, дитина потребуватиме вашої допомоги. Запропонуйте зшити щось конкретне, щоб дати поштовх дитячій творчості. Ви не повинні робити всю роботу за дитину, але повинні підтримати її творчий ентузіазм. Запропонуйте зшити маленьку подушечку, тряпчану підвіску для декору кімнати, брелок для тата або братика/сестрички і т.д.

Після простих форм ви можете спробувати і щось складніше. Викрійки можна знайти в мережі і роздрукувати або намалювати власними руками. Тут вже, як чадо забажає.

3. Користуйтеся простими тканинами, голками з нитками і викрійками. Почніть з тканин, які не вимагають обробки по краях (зрізах). Плюс, для перших робіт краще вибирати двосторонні тканини, щоб дитині не довелося думати, яким боком зшивати викрійку. Отже, що використовувати?

- Тканини: фетр або фланель, але фетр ідеально підійде для дитячої творчості.

- Нитки: звичайні нитки або нитки для вишивання, але врахуйте, що голка повинна підходити до нитки за розміром.

- Наповнювач: ви можете купити ватин або синтепон в магазині або використовувати маленькі лоскути (обрізки), щоб набити зшиту подушечку або м'яку іграшку.

- Форма: Для початку навчіться шити рівний прямий шов, а потім приступайте до перших виробів: вони повинні бути максимально простими за формою (коло, квадрат, трикутник, серце, зірка і т.д.). Потім потихеньку переходьте до більш продуманих дизайнів.

4. Не недооцінюйте здібності дитини. Діти розумніші, ніж здаються, і все схоплюють буквально на льоту. Тому, якщо чадо хоче зробити щось, що вам здається складним, дайте йому свободу проявити себе – так ви посилите його інтерес до шиття і прискорите навчання цьому непростому, але неймовірно захоплюючому виду рукоділля.

5. Будьте терплячі. Дитина не почне відразу ж шити ідеально, вам потрібно з терпінням ставитися до всіх її невдач. Також дітки часто починають щось робити і кидають на півдорозі, втрачаючи інтерес. Нічого страшного, проявіть терпіння і тут, і дозвольте чаду почати новий проект. Можливо, пізніше дитина повернеться до закинутого, але це має вирішувати вона – не наполягайте.

Звичайно ж, всі творчі починання дітвори треба заохочувати. Ми рекомендуємо відвідати інтернет-магазин http://mnogonitok.com - тут ви зможете придбати і фетр для рукоділля, і яскраві нитки для вишивання, і інші матеріали для творчості, які надихнуть дитину на створення своїх нових шедеврів!

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас