Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Молочні зубки: видаляти чи зачекати, поки випадуть? (частина 1)

Молочні зубки: видаляти чи зачекати, поки випадуть? (частина 1)
 

У всіх діток змінюються молочні зубки – у свій час і в певній послідовності. Однак у деяких все проходить швидко і легко, і звичайного догляду за зубками в цьому випадку досить; у інших же буває, що зуб доводиться видаляти – бувають випадки, коли видалення молочних зубів дійсно необхідне. Про те, коли потрібно видаляти зуб, а коли краще дати йому час випасти самостійно, ми і поговоримо далі.

Молочні зубки необхідні для нормального розвитку дитячого організму, тому рекомендується як можна довше не видаляти їх, а по можливості дочекатися їх природного випадіння. Але в деяких випадках зубик видаляють раніше. Причини цього можуть бути різні: через зубний біль, карієс або інфекцію, травми або порушення нормального графіка зміни молочних зубів постійними. Іноді рішення видалити молочний зуб приймається і зовсім не через зуб, але у зв'язку з тим, що його видалення буде корисним для оточуючих зубів, наприклад, коли молочний зуб не дає прорізатися постійному. Також ортодонт може призначити видалення зуба, щоб почати своє лікування.

Загалом, незважаючи на важливість зберегти молочні зубки, в деяких випадках їх все ж доводиться видаляти. І пам'ятайте, що таке призначення має давати тільки досвідчений дитячий стоматолог, як і проводити саму процедуру. За консультацією або з потребою видалити дитячий зубик зверніться в стоматологію Dental Breeze - https://dentalbreeze.com.ua/ru/service/implantacija-udalenie-i-chistka-zubov, не потрібно займатися самодіяльністю.

Синдром «акули» або «акулячої щелепи»

Як правило, у міру того як дорослий зуб росте і ріжеться (що відбувається у віці близько 6 років), молочний починає хитатися і випадає. Але іноді все йде не так, як повинно – постійний зуб з'являється до того, як молочний випадає. Виходить подвійний ряд зубів, що і називається синдромом «акули» або «акулячої щелепи». Це дуже поширена проблема, на неї ви обов'язково повинні звернути увагу і сходити на консультацію до лікаря, але даний випадок не є чимось надзвичайним або критичним. Як правило, в цьому випадку видаляється молочний зуб, однак дитячий стоматолог може дати і іншу рекомендацію в залежності від індивідуальної ситуації у вашого чада.

Якщо таке трапилося з передніми нижніми різцями, їх часто не видаляють, якщо постійний зуб показався не повністю, а молочний сильно хитається. Якщо ж новий зуб росте, а старий не збирається випадати, стоматолог порекомендує видаляти молочний. Якщо ж мова йде про верхню щелепу, молочний зуб рекомендується видаляти відразу (навіть якщо він хитається), щоб забезпечити новому зубу правильне положення (від цього дуже залежить прикус).

Чого очікувати під час і після видалення молочного зуба?

Якщо вашій дитині призначили видалення молочного зуба, зберігайте спокій і не лякайте зайвий раз дитину. Поговоріть з нею чесно про те, що її чекає, але розкажіть це якомога м'якше. У вас, звичайно ж, буде попередня консультація з дантистом, який розповість про те, як все буде проходити. Вам можуть запропонувати навіть анестезію, щоб дитині було максимально комфортно. Анестезія повністю прибере больові відчуття, але відчуття тиску все одно залишиться. Якщо зуб запалений, лікар може вам прописати пити антибіотики за кілька днів до видалення зуба.

Після процедури вам потрібно буде лише почекати, поки кров трохи зупиниться. Подальші інструкції вам дасть стоматолог, їх же запишуть, щоб ви не забули. А також він призначить або не призначить ще один додатковий візит до стоматкабінету.

У наступній статті – про те, чого батькам робити не варто.
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас