Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Про молодих татусів. Для молодих татусів

Молодий тато цілує немовля

Коли дитина тільки народилася, усім непросто. А особливо непросто молодим татам. Стаття написана для того, щоб допомогти розібратися з проблемами, які виникають в більшості сімей.

Не доводиться сумніватися, що в сім´ях, де народження дитини очікується з радістю, майбутні тата також відчувають певну перебудову своєї психіки. У більшості випадків ця перебудова обумовлюється тим, що майбутньому батьку доводиться більше працювати по будинку (що багато чоловіків не люблять робити), а потім, коли дружина опиняється в родильном будинку, приймати всі турботи по будинку, включаючи сюди і власне годування, цілком на себе. Не стає положення молодих тат краще, коли дружина повертається з дитиною з пологового будинку. Допомога багатьох батьків обмежується розвішуванням пелюшок у ванній та нескладною роботою по будинку. Але навіть такі прості операції, як розвішування пелюшок у ванній і нескладна робота по дому, викликають у багатьох молодих батьків відчуття величезної втоми. Якщо пригадати, що в цей же час починає відчувати величезну втому і молода мати, то ви, вважаємо, аніскільки не здивуєтеся, дізнавшись, що цей період може дуже легко стати прелюдією драми, яка загрожує в самому недалекому майбутньому розігратися в сім´ї.

Ми не будемо зараз зупинятися на психічних навантаженнях, що відчувають молоді татусі, поговоримо про те, як потрібно поводитися в цій ситуації молодій матері. Перш за все кожна молода мати має добре знати як сильні, так і слабкі сторони свого чоловіка, особливості його дитинства і виховання, звички, смаки і так далі. Докорами, а тим більше скандалами тут нічого не вирішити. Не коріть своїх чоловіків, не висміюйте їх «маленькі слабкості», постарайтеся знайти для них добрі слова, а ще краще— приголубте їх. Люди старшого покоління, що пройшли через війну і побували в госпіталях, розкажуть вам, яку величезну роль у їх одужанні після навіть найважчих поранень, коли вони не знаходили собі місця від нестерпного болю, зіграли медичні сестри і няньки, що відносилися до них як до безпорадних дітей, яких потрібно приголубити.

Багато що залежить і від індивідуальних особливостей молодих батьків і відносин, що склалися між чоловіком і дружиною до народження дитини. Іноді у чоловіка не виходить допомогти дружині. І таких чоловіків зрозуміти можна: адже вони хочуть зробити якнайкраще, а ось як саме зробити краще — вони і самі не знають. У такий момент вони почуваються гірше, ніж молода мама, у тисячі разів. Підтримуйте, показуйте, що і як робити, пояснюйте, чому дитина плаче, чому сміється, пояснюйте все, що тільки може бути незрозумілим для вашого чоловіка. М’яко, не нотаціями, а легенькими підказками, щоб він не почувався дурним. Найкраще було б, якби він почитав книжки про виховання та догляд за дітьми ще під час вагітності, але ніколи не буває пізно.

Для встановлення правильного психологічного клімату в сім´ї необхідно, щоб молодий батько відразу ж включився в питання турботи про свою дитину. Не соромтеся частіше звертатися до чоловіка з різними проханнями, не вимагайте від нього, щоб він «сам здогадався, що потрібно зробити», — у нього немає ще ніякого досвіду батьківства, щоб самому про все здогадуватися. У цьому сенсі на стороні молодої матери є певні психологічні переваги, що полягають в тому, що в ній говорить інстинкт материнства.

Якщо ви не почнете підпускати молодого отця до дитини, якщо вирішите, що користі від вашого чоловіка все одно ніякий, не виключено, що молодий отець дуже скоро почне обтяжуватися дитиною: його дратуватиме ночами дитячий плач, який не дає йому виспатися, дратувати безлад в квартирі, ваш зовнішній вигляд, неможливість спокійно посидіти перед телевізором або з книгою в руках, поїсти в нормальній обстановці і багато що інше, іншими словами, відсутність всього того, що він мав до народження дитину і до чого звик.

Особливих слів заслуговують сексуальні потреби чоловіка, які з народженням дитини у нього нікуди не зникли, тоді як сексуальні потреби молодої матери в перші місяці життя дитини не грають для неї тієї ролі, яку грали раніше. І в цьому відношенні психічні навантаження, що припадають на сторону молодої матері, не йдуть ні в яке порівняння з психічними навантаженнями, що припадають на сторону молодого отця. Та молода мама має пам’ятати про те, що найчастіше чоловіки зраджують дружинам саме в перший рік життя їх дитини. Тут потрібно поговорити, знайти компроміс, потрібне розуміння. Як би не було складно.

Що тут можна порадити молодій матери? Перш за все запам´ятати, що як материнство, так і батьківство, крім неоднакових психічних навантажень, сприяють подальшому формуванню особистості як жінки, так і чоловіка. У цьому інтереси молодої матері й молодого батька сходяться, оскільки інтереси ці направлені на турботу про дитину, а від дитини — знову до них і один на одного. Саме це схожість інтересів створює базу знаходження «спільної мови» між молодими батьками. Направте свої зусилля на виявлення дійсних потреб вашого чоловіка одночасно доручіть йому те, що він почне робити з задоволенням: вести щоденникові записи в альбомі «Наша дитина», фотографувати її й вас, записувати на магнітофон «вокальну творчість» дитини, допомагати купати її, вимірювати температуру води у ванні, підігрівати їжу...
Головне − ви маєте створити таку атмосферу в сім’ї, щоб йому дійсно було цікаво й приємно все це робити. Для цього, по-перше, чоловік не має бути позбавленим вашої любові та розуміння, щоб він підсвідомо не вважав дитину своїм суперником у боротьбі за увагу коханої жінки. Ізоляція ж молодого батька від дитини може призвести до того, що ваш чоловік все частіше знаходитиме приводи, щоб «затриматися» після роботи, «зникнути» на суботу і неділю з дому, вас це буде додатково нервувати, почнуться дрібні причіпки один до одного, сварки, а потім і скандали, за якими — може трапитися і так — послідує розлучення. Це найгірший варіант, та ви маєте знати, що він реальний.

Атож, бажаю вам багато любові у сім’ї, жіночої мудрості та чоловічого розуміння.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Композитні басейни: Ідеальний Вибір для Вашого Двору

Плануєте встановлення басейна в своєму дворі? Розглядаєте різноманітні варіанти, але ще не вирішилися? Прийміть у розгляд композитні басейни під ключ – сучасне та практичне рішення, яке дозволить вам насолоджуватися комфортом та задоволенням протягом багатьох років. У цій статті ми розглянемо переваги композитних басейнів, процес встановлення та обладнання, а також інші корисні поради для власників басейнів.

Дитяча казка: Бяка та мішок поганих слів

В давні часи жила серед людей Бяка. Вона мала зовнішність звичайної молодої дівчини. Та на справді Бяка була казковою істотою – близькою родичкою Баби Яги та Бабая.

Ідея великодніх подаруночків: курчата з цукерками з лотків від яєць

Нам подобаються прості ідеї поробок, які можна зробити з дітьми, а святкові – ще більше! Ці милі курчата з картонних лотків від яєць допоможуть вам підняти настрій собі і близьким, підготуватися до Великодня і зайняти дітвору, яка вже змучилася сидіти вдома в чотирьох стінах. Наповніть їх цукерками і розставте по будинку або даруйте рідним і близьким у світле свято Великодня!

Двоярусні ліжка від магазину ´Планета Мебелі´: практичність та комфорт для ваших дітей

Двоярусні ліжка є ідеальним рішенням для дитячих кімнат, дозволяючи ефективно використовувати простір та забезпечуючи зручне розміщення для двох чи більше дітей. Магазин меблів 'Планета Мебелі' https://planeta-mebeli.kh.ua/korpusni-mebli/dvuhyarusnye-kuhni-harkov пропонує широкий вибір якісних та функціональних двоярусних ліжок, які поєднують у собі практичність, комфорт та безпеку.