Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Коли у дитини починають випадати зубки...

Коли у дитини починають випадати зубки...
 

До трьох рочків у дитини вже повинні бути всі 20 зубиків. Та вже через лічені роки ці молочні зубки почнуть змінюватися корінними. Хочете знати, чого очікувати від цього періоду? Як то кажуть, хто проінформований, той озброєний! Отже, з самого початку...



Ви не можете передбачити, коли у дитини почнуть випадати перші молочні зубки. Як неможливо було знати, коли у малюка проріжеться перший зуб, так само не можна і говорити про те, коли перший молочний зуб почне хитатися і випаде. Як правило, дітки, у яких зубки почали прорізуватися раніше, втрачають свої перші молочні зубки також раніше за своїх однолітків. Але в середньому перший молочний зуб випадає в 6-річному віці. Корінні зуби починають рости і виштовхувати молочні, руйнуючи їхні коріння. Іноді корінний зуб може вилізти раніше, ніж випаде молочний, в результаті чого у дитини виходить подвійний зубний ряд, але це лише тимчасове явище.

Замінюватися молочні зубки на корінні будуть в такому самому порядку, в якому і прорізувалися. Як правило, молочні зуби випадають в тому ж порядку, в якому і прорізувалися: два центральні нижні різця, потім два центральні верхні різця. Якщо у вашої дитини молочні зубки почали випадати до 4-річного віку, зверніться до педіатра або дитячого стоматолога. Те ж стосується і зворотного боку питання: якщо до 8-річного віку молочні зубки не розпочали змінюватися корінними, обов'язково зверніться до лікаря.

Дайте хиткому зубу час. З того моменту, як зуб почав хитатися, до його випадання може пройти кілька місяців. Іноді молочні зубки випадають швидше самі по собі, застрягаючи в їжі. Якщо хиткий зуб турбує малюка, ви можете дозволити йому акуратно розхитувати його, щоб він випав швидше, але не дозволяйте смикати його, поки він сам не випаде. Насильницьке висмикування молочного зуба руйнує корінь, залишаючи ризик розвитку там бактерій і появи інфекції. Якщо хиткий молочний зуб так і залишається на місці через пару місяців, відвідайте з дитиною стоматкабінет - можливо, його потрібно видалити.

Приготуйтеся до болю від прорізування зубів (знову). Якщо дитина скаржиться на біль в задній частині ротової порожнини (іноді він може переходити на вилиці і навіть вуха), швидше за все, це перші моляри намагаються прорізатися. Цей процес може бути болючим, тому що до цього там не було молочних зубів. Допомогти дитині можна, запропонувавши їй крижану воду або фруктове морозиво (заморожений сік). Також можна дати просте знеболююче типу ібупрофену.

Будьте готові до того, що дитина виглядатиме смішно. Не дивуйтеся, якщо перші корінні зубки будуть значно більшими за молочні. Так, вони виглядають величезними в маленькому дитячому ротику, а також можуть мати досить яскраво виражені зубці, але це все тільки тому що зубки зовсім новенькі і не встигли сточитися об їжу.

Враховуйте, що зубки мінятимуться довго. Всі молочні зубки з'являються протягом трьох років, але корінні можуть прорізуватися не просто роками, а десятиліттями. І буде це відбуватися в три етапи: перші моляри (в 6 років), другі моляри (в 12 років) і треті (зуби мудрості), які, як правило, з'являються у віці від 16 до 20 років. До кінця підліткового віку у дитини має бути 32 зуба, і вони – на все життя. Тому з дитинства прищеплюйте дитині звичку ретельно доглядати за зубами і ротовою порожниною.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас