Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому вагітні жінки обожнюють соління та мають інші пристрасті до їжі?

Чому вагітні жінки обожнюють соління та мають інші пристрасті до їжі?

Чому вагітні жінки обожнюють соління та мають інші пристрасті до їжі? Які причини можуть бути у харчових примх у майбутніх мам? Читайте у нашому матеріалі!

Харчові примхи вагітних жінок – це джерело тисяч жартів та причина нічних поїздок в продуктовий магазин. Найпоширенішим стереотипом є жага до солінь та морозива, але іноді трапляються такі дивацтва, що й важко уявити. В той же час інші продукти стають огидними та з’являються пристрасті, яких не було до вагітності. Чому вагітні жінки жадають солінь та інших видів їжі?

Ці пристрасті і відрази виникають з певних причин. Приплив гормонів може викликати як біологічні, так і нейробіологічні дисбаланси. Гормональний фон під час вагітності впливає на відчуття жінкою смаків та запахів, вони і викликають серйозні зміни в харчових вподобаннях. Деякі вчені також вважають, що харчові дивацтва можуть вказувати на брак певних вітамінів і мінералів. Основна теорія, «звинувачує» у всіх примхах вагітних жінок збільшення кількості прогестерону. Таким чином, ще на перших місяцях вагітності формується «харчова інтуїція». Організм намагається задовольнити нові потреби в поживних речовинах, вітамінах та мікроелементах, а зовні це проявляється ось такими смаковими примхами.

Хоча багато жінок долають свої харчові пристрасті без певних проблем, але іноді виникає загроза здоров’ю маляти та мами. В такому випадку консультація спеціаліста допоможе усунути або зменшити згубну тягу. Те ж саме стосується деяких косметологічних процедур, наприклад лазерної епіляції, яку краще відкласти на період після пологів.

Рішення проблеми: включати жадані продукти в раціон для здорового розвитку плоду

Цікаво, що деякі експерти помітили , що пристрасті часто змінюються на різних етапах вагітності. Наприклад, багато жінок починають ставати гіперчутливими до гіркоти протягом перших двох триместрів, можливо, щоб запобігти споживанню шкідливих речовин в процесі розвитку плоду.

Дуже важливо включити ті продукти, до яких воліє вагітна жінка, в її раціон, так як вони можуть бути ознакою потреб матері або дитини для здорового розвитку. Але проблемою стає дійсно шкідлива та нездорова їжа, яку потрібно обмежити під час вагітності. Занадто багато нездорової їжі не сприятиме розвитку дитини і може привести до надмірної ваги. Правильне балансування нездорової тяги зі здоровою дієтою, є ключем до нормального перебування вагітності. Зверніться до досвіченого гінеколога, який підкаже, як саме це зробити з користю для вас та вашої дитини.

10 розповсюджених харчових пристрастей вагітних жінок.

Шоколад. Одним з найбільш жаданих продуктів серед вагітних жінок є шоколад. Дехто вважає, що це пов'язано зі збільшенням потреби калорій під час вагітності. Піддаватись шоколадній пристрасті не шкідливо, лише оберіть темний шоколад і обмежте його кількість.

Молоко і морозиво. Жага до молочних продуктів є найбільш прогнозованою: потреба в кальції під час вагітності дуже висока. Морозиво є особливо бажаним, тому що воно солодке і калорійне. Щоб усунути загрозу надмірної ваги, спробуйте рецепти молочних пудингів та інші альтернативи.

Червоне м'ясо. Тут все зрозуміло: вміст заліза, білка і вітаміну В6 в червоному м’ясі дуже високий. Тому багато вагітних жінок прагнуть скуштувати саме біфштекс. Нічого страшного в тому немає, головне, щоб м’ясо було якісним та правильно балансувалось овочами в раціоні.

Соління. Солоні огірки є квінтесенцією харчової жаги вагітних жінок. Збільшення обсягу кровоточу під час вагітності може пояснити бажання солоної їжі, так як це підвищує потребу в натрію.

Приправи та гостра їжа. У деяких жінок з’являється сильна тяга до гострої їжі під час вагітності. Це пов’язано з підвищеним потовиділенням. Пряна їжа допомагає вивільненню поту та охолодженню організму майбутньої матері. Уважно стежте за кількістю спецій у своєму раціоні, щоб не нашкодити шлунку та іншим органам травлення.

Фрукти, овочі та зелень. Це, напевне, найкорисніша жага з усіх: солодкі з великою кількістю поживних речовин та вітамінів фрукти, наповнені мікроелементами шпинат, салати та овочі обов’язково повинні бути включені до щоденного раціону вагітних жінок. Бажано вживати свіжі, цілі плоди або у вигляді салату. Але стережіться алергіі, як кажуть, що занадто, то нездраво.

Картопляні чіпси. Так само, як солоні огірки та приправи, картопляні чіпси можуть бути потужною тягою через їх вміст солі та смакові особливості. Їх вживання потрібно обмежувати під час вагітності, тому що вони дуже шкідливі для здоров'я.

Яйця. Потреба в білку може пояснити тягу до яєць, які також містять залізо, фосфор і вітаміни. Яйця – це здоровий вибір для вагітних жінок, але вони повинні бути зварені, бажано вкруту, щоб уникнути ризику сальмонели.

Лимони. Конкретна тяга до кислих продуктів, таких як лимони, найбільш поширена під час другого і третього триместрів. Вважається, що це пов'язано з бажанням урізноманітнити раціон харчування та додати до нього яскравих смаків. На щастя, лимони можуть бути додані в безліч рецептів або просто у питну воду, що додасть здорову дозу вітаміну С.

Бобові. А якщо майбутня мама віддає явну перевагу квасолі, горошку і іншим бобовим, значить, для розвитку малюка необхідний цинк, який бере участь в побудові кісткового скелета. Тому сміливо додайте їх у свій раціон!

Все це НЕ означає, що жінка, яка носить під серцем дитину, нездорова або потребує особливого нагляду. Але розповісти про несподівані зміни смаку лікарю, що спостерігає за розвитком вагітності, треба неодмінно. Адже не виключено, що мова йде вже не просто про потребу організму в тому чи іншому мікроелементі, а про виражений авітаміноз.

Підтвердити цю здогадку можна за допомогою біохімічного аналізу крові, який дасть можливість оцінити кількість всіх основних мікроелементів, необхідних для повноцінного обміну речовин і розвитку малюка.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Чи безпечно займатися йогою під час вагітності?

Так. Йога може бути дуже корисною майбутній мамі. Але тільки в тому випадку, якщо ви дотримуєтеся всіх заходів безпеки.

Йога навчить дихати і розслаблятися, що, в свою чергу, допоможе вам швидше адаптуватися до фізичних потреб під час вагітності, пологів і материнства. Ці вправи заспокоюють тіло і розум, позбавляючи від фізичного та емоційного стресу, який неодмінно буде супроводжувати вас під час вагітності.

Як правильно вибрати ліжечко для новонародженого

Улюбленій дитині потрібно створити комфортні умови для здорового зростання, причому відразу, з перших днів її життя. Саме тому так важливо правильно вибрати ліжечко для новонародженого — щоб малюку з пелюшок було затишно спати. Нижче ми розкажемо, як це зробити.

Краса майбутньої мами: догляд за шкірою обличчя під час вагітності

Дізнаючись про вагітність, ми намагаємося всіма способами захистити здоров'я майбутнього малюка і створити всі умови для повноцінного його розвитку. Крім харчування та здорового способу життя майбутньої мами важливу роль відіграє косметика, якою вона користується. Ви напевно вже встигли прочитати не одну статтю про те, яких інгредієнтів в косметиці варто уникати, і їх величезний список. Звідси відразу ж виникає питання – чим же тоді можна користуватися?

Покращення вашого здоров’я через вживання корисних круп: загальний огляд

Сучасний ритм життя змушує багатьох людей шукати способи підтримки здорового способу життя через правильне харчування. Один із ключових елементів здорового харчування — це раціон, багатий на корисні крупи. Крупи є важливим джерелом багатьох корисних речовин, які необхідні для належного функціонування організму. Розгляньмо найкорисніші крупи і їхні переваги для здоров'я.