Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Перший день дитини в школі: як можуть допомогти батьки?

Перший день дитини в школі: як можуть допомогти батьки?
 

Перший день в дитини школі – серйозна і важлива подія, як для вас, так і для малюка. Ви напевно будете хвилюватися, але переживати через настільки хвилюючі зміни може і сам майбутній школяр. Допомогти йому підготуватися до першого дня в школі і впоратися з початком нового етапу в своєму житті ви зможете, скориставшись нашими порадами.

Попередні візити до школи

Ви напевно вже вибрали школу, а значить, можете відвідати її пару раз ще до початку навчального року. Запитайте, коли можна прийти показати школу дитині, познайомити її з майбутнім класним керівником, можливо, майбутніми однокласниками. Потім нанесіть 2-3 таких попередніх візити.

Також ще з літа почніть говорити з дитиною про те, що восени вона піде до школи. Поясніть їй, як це, що буде відбуватися, що зміниться в її житті. Дізнайтеся про переживання малюка і постарайтеся їх розвіяти. А також ви можете разом підготувати список питань, які вас цікавлять і які ви поставите вчителю під час наступного візиту.

Якщо ваш малюк вже відвідував центр раннього розвитку або будь-який інший дошкільний заклад, йому буде простіше адаптуватися до школи (їсти за розкладом, слухати уважно під час уроків і т.д.). Але, як би там не було, школа – це все одно нове місце і нове середовище, тому все ж зробіть пару ознайомчих візитів до початку навчального року.

• Під час першого візиту будьте поруч з дитиною. Проведіть їй невелику екскурсію по школі: покажіть, де знаходиться її клас (навчальна кімната), туалет, їдальня, спортзал, зона відпочинку і т.д.

• Під час наступного візиту ви можете дозволити дитині самій походити по школі або навчальному класу, поки спілкуєтеся з класним керівником, вчителями, директором школи або іншими батьками.

Перший день дитини в школі

Обов'язково його відсвяткуйте! Адже це – важлива подія для маленького школяра. Спечіть з цього приводу улюблений тортик малюка або сходіть в кафе на морозиво.

Ви повинні розуміти, що перший день школи може бути (і напевно буде) дуже емоційним. Цілком ймовірно, що класний керівник захоче познайомитися з дітлахами і попросить батьків залишити їх в аудиторії і зачекати зовні або прийти забрати їх пізніше. Деяка малеча сприйме це цілком нормально, в той час як у інших малюків ця подія може обернутися плачем і істерикою. В цьому випадку ніжно попрощайтеся з дитиною і дайте вчителю відвернути її увагу і робити свою роботу.

Потім, щоранку, відводячи дитину до школи, нагадуйте їй, хто її забере зі школи і що на неї чекає після уроків. Також бажано попереджати вчителя про те, хто сьогодні забиратиме ваше чадо після занять, щоб потім не виникало непорозумінь і неприємних непередбачених ситуацій.

Якщо в обрану вами школу ходять якісь знайомі діти з садка, з двору або тренування, обов'язково розкажіть про це дитині. Так маленькому школяреві буде простіше адаптуватися до нового середовища, адже тепер в ньому є і щось знайоме.

Адаптація до школи

Звичайно ж, адаптація до школи займе якийсь час. І в цей період вам важливо регулярно говорити як з учителем, так і з дитиною. Це допоможе вам бути в курсі справ і в потрібний момент підтримати маленького школяра.

• Якщо у вас є можливість, час від часу до або після школи говоріть з учителем про те, як ідуть справи у вашої дитини. Обміняйтеся з викладачем телефонами або електронною поштою і попросіть повідомляти вам в разі будь-яких проблем.

• Щовечора запитуйте у школяра, як пройшов його день. Ставте питання, на які потрібно відповідати більше, ніж просто «так» або «ні», і ви дізнаєтеся багато нового. А також завжди будете в курсі того, що подобається і не подобається вашому чаду в школі, і відповідно, зможете виправити ситуацію.

• Організовуйте зустрічі і давайте дитині можливість бачитися зі старими друзями після школи і по вихідних. Те ж саме можна зробити і для нових шкільних друзів, щоб діти швидше роззнайомились.

Покупки

Переконайтеся, що ваш малюк повністю екіпірований до початку навчального року. Крім необхідних книг, зошитів і канцтоварів, у нього повинен бути хороший, міцний і зручний рюкзак, зручне і практичне взуття, пляшечка для води та ланчбокс.

Зверніть увагу! У школі дитина буде витрачати багато енергії, і підвищений апетит у школяра – те, чого неодмінно варто очікувати. Тому обов'язково збирайте дитині з собою перекус, а також готуйте йому поживний обід після школи.

Відпочинок

Ваш маленький учень може бути втомленим в перші пару тижнів школи. Це нове оточення, новий вид діяльності, стільки нових людей і правил... Тому в перший час постарайтеся по максимуму скоротити всі справи і активності після школи і дайте малюкові просто відпочити або поспати після навчального дня.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас