Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Книги про дорослішання для хлопчиків і дівчат

Книги про дорослішання для хлопчиків і дівчат

Малюки отримують життєві уроки з казок, а підлітки вже самостійно занурюються у книжки. Від того, що вони з них почерпнуть, залежить їхнє становлення як особистостей. Пропонуємо добірку книжок про дорослішання для середньої та старшої школи.

Книги про дорослішання для хлопчиків і дівчат

У всі часи у всіх країнах люди завжди прагнули, щоб їхні діти та зростаюче покоління взагалі були розумними, слухняними, добрими, людяними. Якщо говорити ширше, питання виховання — одна з вічних цінностей людства.

Крім настанов дорослих, прикладів з життя, виховання молодої людини здавна йшло і через «розумне, добре, вічне», тобто через книги.

Літератори багатьох країн докладали чимало зусиль, щоб навчити дітей людських цінностей, прищепити краще, що має бути в людині.

Якщо маленька людина отримує життєві уроки з казок, де Добро бореться зі Злом, де герою потрібно подолати чималий шлях і витримати серйозні випробування, щоб досягти бажаного, то, ставши трохи дорослішою, дитина вже самостійно занурюється в друковані світи і всесвіти. Від того, що вона з них почерпне, в значній мірі залежить становлення її як особистості, члена суспільства і людини взагалі.

Подивимося ж, що цікавого за останні роки приготувала дітям і підліткам світова письменницька спільнота.

«Поттеріана» Джоан Роулінг

Зрозуміло, перша серія, про яку неможливо не згадати - «Поттеріана». Почавши творити цей чарівний світ у 1990 році, Джоан Роулінг створила сім книг, остання з яких («Гаррі Поттер і Смертельні реліквії») побачила світ у 2007 році.

Книги перекладено багатьма мовами, вони стали джерелом натхнення для безлічі наслідувачів — авторів фанфіків (найвідоміший в Україні — серію «Ірка Хортиця» — створили Ілона Волинська і Кирило Кащєєв), лягли в основу сценаріїв фільмів. Мабуть, немає сенсу переказувати зміст серії, весь світ знає, що вона про хлопчика-чарівника, його шкільні роки в магічній академії, дружбу і ворожнечу, перше кохання і, зрозуміло, боротьбу Добра зі Злом.

Український читач може насолодитися бестселером, що видається іменитим видавництвом А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА Івана Малковича з 2002 по 2016 рр.

Ніл Ґейман, Террі Пратчетт «Добрі передвісники»

Говорячи про книги для підлітків, неможливо обійти увагою творчість Ніла Ґеймана. Сценарист популярного серіалу за однойменним твором «Добрі передвісники», написаного у співавторстві з Террі Пратчеттом, який створив знаменитий «Дискосвіт» («Плаский світ»), обіграє історію про пришестя в наш світ сина Сатани. Що буде, якщо дорослішання і виховання такої особливої у всіх сенсах дитини проходить в родині, де панує мир і любов, де страшний Цербер одним тільки словом хлопчака-підлітка перетворюється на симпатичного чистокровного дворнягу Бобика?

Як за тисячоліття перебування на Землі можуть здружитися повні антагоністи — демон Алекс Кроулі та ангел Азірафель, яким так сподобався наш світ, що вони всіма силами намагаються запобігти Апокаліпсису. Як змінилися Чотири Вершника Апокаліпсису, як ставляться представники потойбічного світу до наукового прогресу, чим займається сучасна відьма — про це та багато іншого розповість чудова книга, присмачена фірмовим пратчеттовським м'яким гумором і великою кількістю алюзій, натяків і посилань до світової культури та літератури. Походить всім, кому вже виповнилося 10 і більше років.

В українському перекладі роман вийшов у 2018 році в київському видавництві KM Publishing. Переклад з англійської зробили Бурштина Терещенко та Олесь Петік.

Серія книг Джорджії Бінг про Моллі Мун

Чудова серія для дівчаток від 9 років — 6 книг про Моллі Мун авторки Джорджії Бінг. Сирота з притулку — яке майбутнє її очікує? Як вона знайде себе в холодному світі, населеному часом недобрими і корисливими людьми? Особливо якщо врахувати, що Моллі ще в першій книзі опанувала гіпнозом, а пізніше навчилася подорожувати в часі. Зрозуміло, що простого життя автор героїні не пропонує. Під час пригод, протистояння з дорослими і злими однолітками Моллі стає особистістю. Видавництво «Школа» подбало, щоб шеститомник прийшов на книжкові полиці українською мовою.

На сьогодні в серії повісті:
  1. Моллі Мун і Чарівна книга гіпнозу.
  2. Моллі Мун зупиняє час.
  3. Моллі Мун і дивовижні часомандри.
  4. Моллі Мун, Міккі Мінус і мислечитальна машина.
  5. Моллі Мун і мистецтво перетворення.
  6. Моллі Мун підкорює світ.
Вже одні тільки назви обіцяють захоплююче і цікаве читання дівчаткам та їхнім батькам.

«Шкарпеткожери» Павла Шрута

Чеський письменник Павло Шрут створив серію дитячих повістей «Шкарпеткожери», яку випустив видавничий дім «Школа» в 2017 році. Ще в 2009 р. перша повість серії була визнана дитячою книгою десятиріччя, отримала схвальні відгуки критиків і переклади на десятки мов світу.

Шарпеткожери — це маленькі шкідники, що носять одну шкарпетку з пари, яких не видно нікому, крім пана Еґона Варжинця та професора Рене Кадержабека. Проте шкоди шкарпеткожери завдають значної, адже вони захопили все місто, і скоро в ньому зовсім не залишиться парних шкарпеток. Очолювані Ножакою Дедероном, саме таку мету вони собі поставили. Головним героям належить розгадати їх підступні задуми, пережити безліч пригод. Веселий твір не залишить байдужими ані дітей, ані дорослих. Детектив, пригоди, подорожі, соціальна повість — все злилося в книгах Павла Шрута, все варте уваги сучасного читача.

«Джордж і таємний ключ до Всесвіту» Стівена і Люсі Гокінгів, Крістофа Гальфара

Славну традицію – робити внесок в дитячу літературу, зробила людина, від якоъ найменше цього очікували – Стівен Гокінг, світова знаменитість, астрофізик, футуролог, математик. Разом зі співавторами — дочкою Люсі і письменником, аспірантом іменитого вченого Крістофом Гальфаром — він створив сучасну книгу-квест «Джордж і таємниці Всесвіту». У 2007 році автори розповіли світу про пригоди хлопчини Джорджа, який разом з друзями подорожує Всесвітом на астероїді. Захоплюючий пригодницький твір одночасно є пізнавальним, адже читач дізнається про такі космічні явища, як паралельні всесвіти, квазари, астероїди, чорні діри і багато іншого. Навчати розважаючи — так можна сформулювати основну мету книги, яка вийшла в 2016 році у Видавництві Старого Лева.

Люко Дашвар «Село не люди»

Українська письменниця Люко Дашвар пропонує серйозну, місцями драматичну книгу для «дорослих дітей» — роман «Село не люди». Наївна і добра, головна героїня, 13-річна Катерина, дорослішаючи, спостерігає за оточуючими, співпереживає їм, виявляється учасницею різних історій і життєвих перипетій, в яких багато сумного, злого, страшного, суперечливого, що переходить в містичний фінал. Мабуть, читання не з легких, але повчальних. Книга побачила світ завдяки «Клубу сімейного дозвілля» в 2007 році. Книга підходить для читання старшими підлітками, які шукають своє місце в житті.

Щорічно у світі з'являється безліч книг для дітей і підлітків. Розповісти про всі практично неможливо. Ми намагалися дати різнопланові твори, які і порадують, і цікаву інформацію розкажуть, і трохи налякають, адже дорослішання без виховання емоцій і почуттів неможливо.

Видавництво «Штучка» ставить за мету заохочувати дітей до читання, розвивати їхню емоційну грамотність та вдосконалювати мовні навички.

Щотижня у нашому блозі освітлюються цікаві та корисні теми для дітей та батьків.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас