Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Цикл казок від пані Любові Хортицької із Запоріжжя

Любов Хортицька

Цим записом ми розпочинаємо цикл казок від пані Любові із Запоріжжя. Ви можете прийняти участь у створені ілюстрацій до цієї збірки. Якщо у вас виникне бажання - пишіть нам, ми надамо вам контактні данні Любові.

Вступне слово автора

ЗАКОДОВАНА МОВА СВІТОТВОРЕННЯ

В духовному житті людства панує величезний пласт уявлень про дію космогонічних сил природи. Багатомірність феномену життя на Землі являє собою реальність, яка зачаровує і надихає до творчості кожне покоління митців. Завдяки прозрінню наймудріших людей далекого минулого та їхнього натхнення для нащадків створювалися оповідання (mythos /гр./ - слово, переказ ), легенди, казки, в яких символічною мовою відобразилися розуміння людей про світобудову та вплив надприродних сил на життя різних цивілізацій. Українська культурна спадщина має свої духовні скарби, що сяють діамантами в ритуальних дійствах природно-родинних свят. В них неповторною поетичною мовою народу оспівується самобутність природного різнобарв’я краю-раю, найкращі здобутки родинних традицій і цінності людського життя.

ЧАРІВНИЙ СВІТ ЛЕГЕНД І КАЗОК

Краса і мудрість людської інтуїції, уяви і фантазії, які спрямовані на творіння вищого світу буття, являють собою джерело душевної чистоти і невичерпної сили духу. Легенди і казки, що народжуються в любові і прагненні відкрити новим поколінням світ сокровенного і божественного, захоплюють уяву, відкривають пелюстки квітки душі і пробуджують дух до спрямувань втілити мрії в дійсність життя. В чарівних струменях не проявленого світу пульсує енергія творчого святого Духу, яку прагне опанувати воле спрямовуюча людська думка і інтуїтивно сприйняти чутлива душа. Завдяки непереривності людської свідомості від мудрих прапращурів дійшли до сьогодення закодовані в легендах і казках знання їхнього світорозуміння.

Звідки приходить казка? Із животворного джерела народного творящого духу – невичерпних витоків мудрості і моральної сили. В його чарівних струменях відбивається минуле і майбутнє народу, його сподівання і надії. Казка –це спосіб пізнання світу. Вона зворушує і захоплює, вчить світлим і сильним почуттям і пропонує шлях до щастя. Казки підкорюють задушевністю, красою, веселістю, наївністю і мудрістю. У різних народів вони мають схожі сюжети, в яких блищать мудрість і гумор. В скарбниці народної творчості є багато казок на любий вік. Вони розкривають душі дорослих, які теплішають, і в них тоді воскресають благодатні згадки дитинства, а також підтримують особистості у безкорисному парінні їхнього духу. Сумісні читання казок у сім’ї наповнюють духовною силою усіх її членів. За допомогою і під захистом чарівних добрих сил казок, рідні вводять своїх дітей і онуків у доросле життя, а поетично прекрасні казкові образи ведуть усіх далі у світ фантазії і думки.

Чарівний острів

Жила колись на землі родина: бабуся - Лада, дідусь – Богодар, донька - Зоряна, зять – Радомир та внучка - Дара. Жили вони добре, але волі не знали. І ось наступила осінь. Через їхнє подвір’я летіли на південь лелеки і вронили пір’ячко. Підняла його онучка і відчула її душа, що десь – чи-то в річці, чи-то в лісі, чи в степах широких воля Божа живе!... Розповіла Дара, про це рідним і вирішили всі їхати волю Господню шукати. Зібралися по весні, та й поїхали. Їхали вони, їхали, пливли - пливли, аж через дев’ять порогів стрімких і бурхливих... Та й приїхали у вільний край запорозький. Кругом степ широкий, трави високі, що й коня не видно. А крізь степ солодко вода ріка тече – Дніпро. По балках на схилах тої могутньої ріки діброви зеленіють. Посеред ріки величний острів стоїть. На ньому дуби вікові ростуть і трави духмяні квітнуть. Птахів та звірів там – сила силенна. І відчула родина, якусь надзвичайну силу, що надходила з того острова. Закортіло всім там побувати. Знайшли човник, сіли і попливли до того острова. А коли пристали до крутого берега і ступили на землю, побачили перед собою скелю. Стали підніматися кам’яними сходинками уверх вздовж струмочка, який витікав прямо із скелі, і побачили камінь у формі серця, з якого джерельце б’є. Дійшли до того каменя-серця і почули чарівну мелодію. „ Це мабуть співає нам велике серце острова”- здогадалася Дара. “То не скеля співає, а моя сопілка”, - відповів їй невидимий голос. “А де ти, сам?” – здивувалася дівчина. «Я тут і всюди”, – пролунав дзвінкий голос. І, мов з ранкового туману, перед нею виник сяючий хлопець з сопілкою в руці. Глянула на цю неземну юначу красу Дара і сердечко її затріпотіло, а над джерельцем заграла - засяяла всіма барвами Веселка... В цю ж саму мить в небі над островом з’явилися великі птахи. “Гляньте, люди добрі, летять лелеки, повертаються із країн далеких!, А за ними і Леля, Весна-красна, летить в нашу землю. Зустрічаймо!” – радо вигукнув хлопець і, мов крила, підняв руки птахам назустріч. Задивилися і люди у далечінь небесну і теж привітали нову пору року. « Яка благодать!” – тихо промовила бабуня, Лада. А дідусь, Бородар, запитав сяючого хлопця: „Хто ти і звідки родом будеш?”. „ Матуся моя – Зоря ранкова, батько – Ясне сонце, сестри – зіроньки небесні, братик - Місяць яснолиций. А звуся я Світовидом!”- відповів хлопець. А потім обвів рукою острів і додав, - „Цей острів чарівний – дім мій рідний і воля Божа тут явлена”.
„ Так ми ж сюди здалеку і їхали, щоб волю Божу пізнати!» - зраділа Дара.„ Дозвольте нам тут навік оселитися!”, - спиталася бабуся, Лада. „ Білу хату – Храм роду збудувати!” – додав батько, Радомир. „ І Бога славити!” – закінчила мати, Зоряна. „ Хай буде по вашому слову!” – благословив Світовид, - „живіть собі з Богом у серці !”.

„ І природу Землі рідної шануйте!” – додаю я, Любов Хортицька, авторка першої казочки про родину Золотого віку і Новий світ духовного життя народу українського.

Любов

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Літні комплекти: свіжі образи для стильних чоловіків

Літо – час яскравих вражень і безтурботного відпочинку. І щоб ваші образи були такими ж яскравими, як літній день, ми пропонуємо колекцію літніх комплектів у нашому магазині. Забудьте про нудність і стриманість – цього літа ви будете виглядати стильно і вишукано в наших свіжих літніх комплектах сорочок і шортів!

Готуємо маленькі подаруночки на Великдень з дитиною: великодні морквинки

Поки малеча сидить вдома, у вас є відмінна можливість зайнятися з нею творчістю. А що може бути цікавішим, ніж підготовка до світлого свята Великодня? Ми пропонуємо вам не просто обмінюватися крашанками, а підготувати разом з малюком такі ось маленькі подаруночки родичам і друзям – великодні морквини, в які можна заховати як декоровані до Великодня яйця, так і солодощі.

Сезонні розлади сну та як з ними впоратися

Зміна сезонів може суттєво впливати на наш сон та загальний стан здоров'я. В особливості, це стосується переходу від осені до зими, коли дні стають коротшими та темнішими. Такі зміни можуть призводити до сезонного афективного розладу (САР), стану, що часто характеризується підвищеною втомою, зниженням настрою та змінами у шаблоні сну.

Чому вчити іноземні мови краще з дитячого віку

Вивчення іноземних мов є ключовим аспектом освіти, який відкриває двері до глобального спілкування та культурного обміну. Особливо ефективним цей процес є у дитячому віці, коли здатність до навчання найвища. Чому саме варто починати вивчення німецької мови з дитинства? На це є кілька вагомих причин.